Kriseramt restaurant bliver lagt ned af kunder: 'Det er helt sindssygt'

Danske restauranter genopfinder sig selv for at kunne overleve under corona-nedlukning.

Der bliver tænkt kreativt i disse dage på landets restauranter.

Det sker, efter regeringens forbud for restauranter mod at holde åbent – med undtagelse for udlevering af takeaway - er trådt i kraft i går.

Brancheforeningen Horesta har kaldt dagen for forbuddet for 'dagen, vi aldrig glemmer', for det rammer en i forvejen blødende branche.

For Sille Maria Engel, der er medejer af restaurant Baglokalet i København, startede nedturen allerede for en uge siden.

Her indførte myndighederne de første tiltag mod smittefaren.

- Vi mistede alt, hvad vi havde i kalenderen. Alle vores frokostkunder og selskaber aflyste. Hele vores omsætning røg. Vi holdt et møde blandt partnerne, om vi skulle erklære os konkurs. Men det har jo store konsekvenser, og det havde vi heller ikke lyst til.

Udviklingen var den samme over hele landet.

Hos Restaurant Atrium i Aarhus modtog man afbestillinger for cirka 500.000 kroner.

Derfor tænkte ejerne, William Jørgensen og Søren Jakobsen, hurtigt og omdannede den tomme restaurant til en popup-takeaway, hvor folk kan afhente retter som oksemørbrad og braiserede svinekæber under sikre forhold. Åbningen gik over alt forventning, fortæller han.

- Vi måtte lukke for bestillingerne, fordi vi ikke kunne følge med, fortæller Søren Jakobsen.

Søren Jakobsen (billedet) har sammen med sin partner William Jørgensen skabt en takeaway-forretning på få dage ud af deres ellers lukkede restaurant Atrium i Aarhus. (© Gastromé)

Men situationen er stadig bekymrende, fortæller han.

Der er stadig et underskud og lønninger, der skal dækkes – og ingen ved, hvordan de næste måneder vil se ud.

- Der er jo en begrænsning på, hvor meget vi kan nå to mand. Vi ved ikke, om det vi gør lige nu, er det rigtige på sigt. Det er jo et vanvittigt scenarium, hvor man vover sig ud på isen lige så langsomt. Det er ren overlevelse. Når man pludselig kan se sin forretning smuldre væk, som man har kæmpet for i mange år, gør man jo et eller andet.

Pizzasalg fra køkkenvinduet

For Sille Maria Engel og de andre ejere af restaurant Baglokalet var dét 'et eller andet' et opslag på deres Facebookside. Her bad de om støtte fra deres gæster – blandt andet med ordene: 'Det her er desværre ikke en stille bøn - det er et stort råb om hjælp'.

Det råb blev hørt. Opslaget er delt mere end 700 gange på Facebook i skrivende stund.

Det virkede, for kunderne begyndte at vælte ind, fortæller Sille Maria Engel

Sille Maria Engel, der er en af de fem ejere af restaurant Baglokalet i København, er blevet overrumplet af den positive modtagelse, som restaurantens nødråb på Facebook har fået på. (Foto: ARKIVFOTO: Baglokalet)

Men det er en lidt andet syn, gæsterne kommer til.

Der er blevet sat et bord op uden for Baglokalets lokaler i den friske marts-luft, hvor folk kan afhente den mad, de har bestilt i forvejen. Og rygende varme pizzaer bliver langet ud af køkkenvinduet. Vinlageret i kælderen er blevet sat til salg med slagtilbud.

Alt sammen for at bekæmpe smittefaren og stadig skabe omsætning.

Missionen er lykkedes - indtil videre.

- Vi har fået åndssvagt meget opmærksomhed. Vi har virkelig følt os elsket. Det er ligesom at have udvidet sin vennekreds gange tusind. Det er helt sindssygt, fortæller Sille Maria Engel fra restaurant Baglokalet.

Købmandsbutik i restauranten

Restauratør og kok Christian F. Puglisi mener, at det gode måltid er mere relevant nu end nogensinde under corona-epidemien. (© Per-Anders Jörgensen 2017)

Netop behovet for et godt måltid er der stadig på trods af undtagelsestilstande og epidemi, mener restauratør og kok Christian F. Puglisi. Han står bag en række restauranter i København samt et økologisk landbrug.

- Jeg tror, at gastronomien har mere relevans nu end nogensinde. Et rigtigt godt glas vin og en god middag med familien omkring bordet, er jo en af de eneste ting, man kan tillade sig.

Hans restauranter lider også under corona-epidemien.

Michelin-restauranten Relæ er blevet lukket midlertidigt, og spisestedet Mirabelle er blevet omdannet til en ’købmandsbutik’, hvor man blandt andet kan købe pasta og mozzarella fra egen produktion.

Derudover holdes hjulene i gang på restauranterne Manfreds og Bæst ved at tilbyde takeaway.

Efter eget udsagn har han skåret ind til benet og kæmper lige nu for at kunne beholde en kerne af folk ombord. Christian F. Puglisi kalder epidemien den største udfordring i hans professionelle karriere.

- Vi skulle have fejret tiårs-jubilæum. Lige pludselig er det, som om der bliver trykket ctrl-alt-delete på det hele, fortæller restauratøren.

- Det er uvirkeligt. Det sker et par gange i timen, at jeg lige skal nive mig selv i armen.

FacebookTwitter