Kristian sælger eksklusiv spise til restauranterne: 'Det var pinligt at nævne min alder'

Man skal ikke tage fejl. Kristian Borgbjerggaard er ung, men er direktør i eget firma og har næse for guld i havet.

Det er ikke mange danskere, der kan prale af, at de startede virksomhed som 18-årig.

Men det kan Kristian Borbjerggaard.

I dag er han 21 år og driver en østersfarm på øen Venø i Limfjorden.

I sit anlæg har Kristian Borbjerggaard cirka 40.000 østers, som han passer og plejer. Han kan sælger dem som eksklusiv spise til private og restauranter.

Det har taget tid at skabe respekt i en branche med gamle fiskere og krævende restauratører, når man er så ung, fortæller Kristian.

- Da jeg begyndte at sælge østers som 18-årig, var der en del restauratører, der så mærkelige ud i ansigtsudtrykket, når jeg tog ud til dem. Jeg lignede jo bare en ung dreng, og jeg syntes næsten, det var pinligt at nævne min alder. De kunne jo ikke se, at jeg rent faktisk havde arbejdet med østers, siden jeg var 12 år, fortæller Kristian, som kommer ud af en fiskerfamilie.

 • - Både min far, farfar, oldefar og tipoldefar var fiskere, men da jeg var færdig med min HTX, havde jeg aldrig drømt om, at jeg så hurtigt skulle blive selvstændig og arbejde med skaldyr. I begyndelsen arbejdede jeg også i Elgiganten for at få det hele til at løbe rundt, men nu kører forretningen, og jeg har råd til at have flere ansatte. (Foto: Andreas Bro (DR))
  1 / 10
 • - Min virksomhed driver jeg fra det, man kalder et østersanlæg. To gange om året køber jeg 40.000 østers ind, som så skal ligge i anlægget og vokse. Det kræver kapital og masser af frisk vand at have en østersfarm. Jeg kan godt lide tanken om, at østers normalt lever ude i fjorden, hvor de gør nytte. De holder simpelthen fjorden ren, og når vi tager dem ind i vores tanke, er de fyldt med sand og snavs. Men efter vi har renset dem for bakterier, forvandler de sig til de lækreste råvarer. (Foto: Andreas Bro (DR))
  2 / 10
 • - I løbet af en dag kan jeg godt gå rundt og småspise lidt af mine østers, og det sker tit, at jeg lige tager mig et par stykker til frokost. Folk taler tit om østers som en slimet snotklat, men sådan er limfjordsøsters ikke. De er meget faste i strukturen, og smagen varer længe. Det fascinerende er, at deres smag afhænger af dine smagsløg. Jeg har hørt folk sige, at de smagte både karamel og tomat i mine østers. (Foto: Andreas Bro (DR))
  3 / 10
 • - I branchen samarbejder jeg med alt fra køkkenchefer til gamle, stædige fiskere. Jeg skal kunne begå mig med alle, så det gælder virkelig om at have styr på mennesker. Jeg har for længst lært, at man skal være en hård hund og kunne tage nogle slag. Når jeg snakker med fiskere, så er der aldrig noget, der er godt nok. (Foto: Andreas Bro (DR))
  4 / 10
 • - Om vinteren hader jeg havet som pesten. Det er så skidekoldt, og så vil jeg meget hellere sidde på et varmt kontor. Om sommeren er det noget andet. Lige nu bor jeg i et hus i Holstebro, jeg selv har bygget med min kæreste, men vi har lovet hinanden, at næste gang, vi skal flytte, så skal det være til et hus med udsigt over havet. (Foto: Andreas Bro (DR))
  5 / 10
 • - I begyndelsen handlede hele min forretning om østers, men med tiden har jeg udvidet sortimentet med hummere og hjertemuslinger. Mine hummere bliver fanget i hummerruser, og de kan sælges for mellem 300 og 600 kroner per styk. Vi må sætte elastikker eller strips på hummerkløerne, for ellers æder de hinanden. I forhold til østers kan jeg godt få et lidt mere nært forhold til mine hummere. Det er ikke ligesom at have en hund, men jeg har da enkelte gange fundet på navne til nogle af dem. (Foto: Andreas Bro (DR))
  6 / 10
 • - Når jeg kører ud til restauranter med mine østers eller hummere, så skal jeg være en anden, end når jeg er ude og mødes med fiskerne. Jeg kan ikke lide at være en sælgertype, men jeg prøver at fortælle meget passioneret omkring min historie. Køkkenchefer værner altid om deres køkken, og de vil kun have det ypperste. De vil ikke have fodfejl og især med østers og hummere, som er så eksklusive produkter, er det afgørende, at du altid leverer dem 100 procent frisk, ellers mister du dine kunder. (Foto: Andreas Bro (DR))
  7 / 10
 • - Lige siden jeg var lille, har jeg interesseret mig for aktiehandel. Min bedstefar gik også op i det, og det var bare noget, vi havde sammen. I dag er det en kæmpe fordel, at jeg kan koble min økonomiske sans, min sans for mennesker og min viden om fiskeri. (Foto: Andreas Bro (DR))
  8 / 10
 • - I dagene op til nytår har jeg helt vanvittigt travlt, for der vil alle have østers og hummere. Jeg sover altid dårligt i dagene op til nytårsaften, fordi jeg ikke kan lade være med at tænke på, at vi har råvarer for flere millioner kroner i anlægget. Sidste nytårsaften faldt jeg om, da klokken blev 12. Der kunne jeg simpelthen ikke mere. (Foto: Andreas Bro (DR))
  9 / 10
 • - Ligesom mange andre iværksættere drømmer jeg om at vækste endnu mere. Men jeg håber også, at jeg for alvor får gjort Venø kendt for sin østersproduktionen. Det skal være sådan, at alle danskere ved, hvad vi kan, og hvad vi står for heroppe. (Foto: Andreas Bro (DR))
  10 / 10