Kun 5 ingredienser?! Her er de billige retter, der smager mundvandsdrivende godt

En af retterne kan du højst sandsynligt lave uden at skulle købe ind først.

Mangler du inspiration til at få lækker mad ud af tomme køleskabshylder og få ingredienser? Så har vi den perfekte liste til dig. (Foto: Grafik: Nicolai Bruun © DR)

Du kender måske scenariet.

Du har besluttet dig for at lave en simpel og enkel ret. Det er i hvert fald de ord, som opskriften lokker med.

Men sjovt nok har ingredienslisten samme omfang som Roskilde Festivals samlede lineup, så du ender med rugbrød. Æv!

Men faktisk er der mange gode opskrifter, der rent faktisk giver stor smag med få ingredienser.

Det betyder, at oplevelsen hverken kræver en kæmpe indkøbstur eller minus på kontoen. Måske er der endda lidt flere penge til at anskaffe råvarer af bedre kvalitet end normalt.

1

Spaghetti aglio e olio - italiensk enkelthed

Det italienske køkken er et mesterligt eksempel på, at det ikke er mængden af ingredienser, der udgør et godt måltid, men derimod få og gode råvarer.

Et godt eksempel er den simple tomatsalat caprese, der består af tomat, mozzarella og basilikum. Men går man efter pastaretter med få ingredienser, er der også meget inspiration at hente i Italien.

Aglio e olio, som blot betyder hvidløg og olie, er måske en af de absolut enkleste - og billigste - pastaretter, du kommer i nærheden af.

Sandsynligheden for, at du kan lave den uden at besøge supermarkedet, er faktisk ret stor.

Retten består kun af pasta, olie og hvidløg, men du kan selvfølgelig også tilføje ingredienser som parmesan, persille og chiliflager, hvis du lyster.

Hvad mere behøver du, når det helt simple bare smager mundvandsdrivende godt?

2

Kartoffelsuppe med chorizo - nem klassiker

Vi nærmer os årstiden for seriemaratoner på sofaen og et øget indtag af suppe og varm kakao.

Men selvom du måske ikke er hoppet i striktrøjen endnu, er der ikke nogen skam i at tyvstarte suppesæsonen.

Suppe er lidt som et blankt lærred, der bare venter på at blive plastret til af grøntsager, varme og toppings i alle afskygninger.

Du kan nærmest fylde alt i en suppe, og det er en god undskyldning for at få tømt ud i fryser og grøntsagsskuffe eller få spist nogle af de grøntsager, du ellers ikke ved, hvad du skal bruge til.

Her er en helt enkel kartoffelsuppe med bare fem ingredienser foruden salt og peber. Suppen toppes med chorizo, der giver en krydret og varm smag til den cremede suppe.

3

Salat med græskar - fyldigt farvefyrværkeri

Røde æbler, lilla rødbeder, gul-brune svampe og kål i alverdens nuancer. Det er nogle af de råvarer, der kommer til at fylde naturen og køleskabene i løbet af efteråret.

Det dybgrønne grønkål og det pangorange hokkaidogræskar er også på listen over efterårsdelikatesser, som vi allerede nu kan begynde at kaste os over.

De er ikke bare sublime i suppe, men også i fyldige (og farverige) salater, der kan mætte selv en stædig kødspiser.

Og det kræver hverken en masse tilberedning eller et stort udvalg at stable et solidt måltid på benene.

Græskar, grønkål og quinoa udgør den mættende fylde i denne salat, mens den hvide feta giver et modspil til de dybe farver, og så behøver du faktisk ikke frygteligt meget mere.

Tror du ikke på, du kan blive mæt af en omgang grøntsager,, kan du servere den med en kotelet, andebryst eller halloumi - eller bare lidt godt brød med hummus.

4

Tortillapizza - måske verdens nemmeste?

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men her får du altså et tip, der giver dig en direkte smutvej til pizzahimlen.

Du kan med få ingredienser nemlig lave en tortillapizza, hvor dejen er skiftet ud med en tortillapandekage. For lad os være ærlige, der er altid et par tortillapandekager til overs fra din mexi-aften, der skriger efter at blive spist.

Du kan give din tortillapizza det pizzafyld, der sætter lige netop dine smagsløg i ekstase, men hvis du mangler lidt inspiration, vil denne version med kartoffel, mascarpone og pesto være et sikkert hit.

Du kan toppe den færdige tortillapizza med et par skiver tomat, oliven eller en håndfuld ruccola ovenpå for at give måltiddet lidt ekstra fylde.

5

Dampede blåmuslinger - havets blå juveler

Vi bliver hele tiden mindet om, at vi skal spise mere fisk, skalddyr og tang, fordi det indeholder en masse gavnlige næringsstoffer, kan fås bæredygtigt og smager skønt.

Men mange går pænt uden om fiskeafdelingen, når der skal handles ind, af den simple grund, at det er for dyrt at spise sig mæt i havets herligheder.

Sådan behøver det nu ikke at være, for det er bestemt ikke umuligt at få fisk og skalddyr til billige priser i supermarkederne eller hos fiskehandleren, hvis man er frisk på at gå efter noget andet end laks, rejer og de andre halvdyre travere.

Blåmuslinger er en af de delikatesser, du kan score med hjem uden et dankort, der gløder - og så kræver det ikke andet end en gryde, lidt løg, en billig hvidvin og lidt persille.

Muslingerne kan findes året rundt, men som hovedregel er der flest af dem i måneder, der har bogstavet 'r' i navnet - det vil sige fra september til april.

Dampede muslinger - eller moules marinières - er en stensikker forret, men kan også serveres som hovedret i form af moules frites, hvor der serveres pomfritter og en god mayo til.

6

Is med peanutkaramel - sødt og salt

Jo jo, du kan da godt bare drysse peanuts, karamelsovs og chokoladesovs over vaniljeisen, og det kan da smage ganske udmærket.

Men prøv så lige at blande herlighederne sammen til en sammenhængende is og tilføje et skud peanutbutter.

Du vil ikke bare føle dig som en, der har knækket koden til desserternes skatkammer. Du vil også ende ud med en virkeligt lækker "hjemmelavet" is, der giver associationer til snickers-chokoladebaren, og som du kan mikse sammen af maksimalt fem ingredienser (du kan sagtens undlade nogle og stadig få en virkeligt lækker is).

Dét scorer billige point, når Tinder-daten eller studiegruppen kommer på besøg.