Lækkersulten? Bagedyst-finalist deler mikroovns-trick til den perfekte dessert

Vil du lave dessertpynt i særklasse? Jon Daniel Edlund fra Den store bagedyst viser vejen.

Ligesom bestemte farver pludselig kommer på mode i tøjindustrien, er dessertverdenen også fuld af modefænomener.

For ti år siden skulle der pludselig lakrids i alle søde sager, og et par år efter blev kokos det nye sort. Men hvis der er en ting, der aldrig går af mode, så er det chokolade.

Også i Den store bagedyst er chokolade en tilbagevendende ingrediens. Den kan vække de største komplimenter hos dommerne og den hårdeste kritik, hvis den såkaldte temperering er gået galt.

Blank eller grå

Men hvad går temperering egentlig ud på? Og hvorfor er det sådan en stor ting? DR Mad har spurgt Jon Daniel Edlund fra sidste års finale i Den store bagedyst.

- Når man tempererer en chokolade, så betyder det helt enkelt, at man sørger man for, at den har den rigtige temperatur, siger Jon Daniel Edlund og uddyber:

- Hvis du bruger en smeltet chokolade, som ikke er tempereret rigtigt til din pynt eller chokoladeovertræk, bliver chokoladen mat i overfladen, ja nærmest lidt grå. Den vil også virke gummiagtig, og så vil den være lang tid om at størkne, siger Jon Daniel Edlund.

Omvendt kan en chokolade fremstå blank og knække på den helt rigtige måde, hvis den er tempereret.

Ovenfor kan du se, hvor flot chokoladepynt Jon Daniel Edlund kan lave med en perfekt tempereret chokolade.

Brug for en opskrift? Her kan du læse Jon Daniel Edlunds nemme mikrobølgeovns-trick til tempereret chokolade og chokoladespåner. Og skulle du gå helt kold i disciplinen, så kan du bare købe chokoladeknapper og overtrækschokolade. Det skal nemlig ikke tempereres.