Laver du også de klassiske fejl? Sådan laver du 'guddommelige' røræg

Det er billigt og drønlækkert. Især hvis du bruger den rigtige teknik.

Skal der røræg på påskebordet? Den cremede æggeret er både billig, smagfuld og genial som tilbehør til røget fisk, skinke og bacon. (Foto: Illustration: Oliver Seppo)

Påsken er æggenes tid, og hvis der er en ret med æg, som de fleste kan overskue, så er det røræg.

På YouTube har den mest populære rørægsvideo 45 millioner visninger, og det er måske ikke så underligt, for røræg er både billigt, overskueligt og fremfor alt vanvittigt lækkert.

Der findes lige så mange rørægsopskrifter, som der findes hønseracer, men det er langt fra alle, der sikrer dig succes.

Selvom røræg er nemt at lave, er det nemt at mislykkes med, og i denne artikel finder du svaret på, hvordan du på simpel vis laver de helt perfekte røræg til din morgenmad, brunch eller påskefrokost.

Til at gøre os klogere på den ultimative røræg, har vi allieret os med Per Asmussen, som er ejer og redaktør på maduniverset Gastrofun. Hvor mange gange Per Asmussen har bikset en portion røræg sammen, er umuligt at sige, men ét er sikkert:

Han har afprøvet et hav af teknikker i sin jagt på verdens bedste røræg - og er derfor blevet lidt af en ægge-ekspert. Men det vigtigste først:

Hej Per. Hvad skal man absolut ikke gøre, når man laver røræg?

- Det er uden tvivl at tørstege det. En rigtig portion røræg skal være cremet. Farligt mange har en tendens til at stege det for længe og på høje temperaturer, så det bliver tørt og branket. Jeg siger ikke, at det ikke kan spises. Men det er bare ikke rigtig røræg.

Godt så. Ingen tørstegte æg.

Spørgsmålet er så, hvordan man på bedst mulig vis opnår den helt rigtige cremede konsistens? Her kan du læse Per Asmussens dom over tre populære fremgangsmåder:

1

Gordon Ramsay-metoden

Vent altid med at salte din røræg til sidst, ellers bliver det en vandet omgang, forklarer Gordon Ramsay i sin berømte scrambled egg-video. Men det trick har Per Asmussen ikke meget fidus til: - Jeg har prøvet at salte æggene både inden og efter tilberedning, og jeg kan simpelthen ikke se, at der skulle være noget problem i at tilføre salt fra starten. (Foto: Per Asmussen © gastrofun.dk)

Det skal du bruge: Æg, smør, cremefraiche, salt og peber.

Der er god grund til at udnævne britiske Gordon Ramsay til verdens mest kendte rørægskok. På YouTube har hans scrambled eggs-video mere end 45 millioner visninger.

Følger man den fire minutter lange video, finder man ud af, at Gordon Ramsay ikke pisker sine æg på forhånd. Nej, de ryger simpelthen direkte i en uopvarmet gryde sammen med en klat kold smør smør, og så skal der ellers bare røres rundt.

Varmen skal være ganske svag, og af og til tager man faktisk gryden helt af varmen, imens man fortsætter med at røre. "Lidt som en risotto", forklarer den garvede kok og tv-berømthed i videoen.

Nemt ser det ud, men helt ligetil er det ikke, mener Per Asmussen, der har prøvet metoden adskillige gange.

- Følger man opskriften, opnår man helt sikkert en rigtig cremet røræg, men det er vigtigt at vide, at det bestemt ikke er en begynderopskrift, siger Per Asmussen, som synes, videoen er lidt misvisende.

- Det ligner jo, at det bare tager fire minutter, men det tager i virkeligheden meget længere tid. Det kræver også, at man har godt styr på varmen, så i forhold til tiden synes jeg ikke, resultatet er mindblowing.

Gordon Ramsay gør dog én ting, som imponerer rørægskenderen.

- I slutningen af tilberedningen tilfører Gordon Ramsay lidt cremefraiche til æggene, og det vil jeg faktisk kalde for lidt af en genistreg. Jeg tilfører selv smør i til sidst, når jeg laver røræg, men cremefraiche skaber lige lidt syre i det cremede, og det er ret smart, det må man give ham.

2

Amerikaner-metoden

Per Asmussen elsker sin røræg på hjemmebagt surdejsbrød og hjemmesaltet bacon. Af den grund holder han lidt igen med saltet i sin røræg. (Foto: Per Asmussen © gastrofun.dk)

Det skal du bruge: Æg, smør, salt og peber.

Og så skal vi videre til en kendt rørægs-teknik, som nogen kalder 'amerikaner-metoden'.

Denne teknik går ud på, at man varmer lidt smør på en pande, pisker sine æg på forhånd i en skål og derefter hælder blandingen ned i det boblende smør. Langsomt folder man æggemassen ind mod midten af panden, og inden længe har man opnået en cremet omgang røræg.

Hvis du er i tvivl, hvordan du gør, kan du se Jamie Olivers version her.

- Det er uden tvivl en lækker opskrift, og så er den nem, udbryder Per Asmussen, som har afprøvet den amerikanske metode af på både lav, medium og høj varme.

- Lige meget hvilken varme du laver den på, så bliver den faktisk ret cremet, men jeg ved faktisk ikke, om jeg vil kalde resultatet for ægte røræg. Den minder mig måske lidt mere om omelet.

Per Asmussen anbefaler dog gerne metoden, hvis det skal gå lidt stærkt, og især hvis man skal spise sin røræg med det samme.

- Ulempen ved amerikaner-metoden er, at æggene ikke må stå på bordet for længe. Så tørrer de nemlig fuldstændig ud. Fordelen er til gengæld, at opskriften er enormt nem, fordi du ikke skal stå og røre. Så står du bare og mangler en hurtig frokost, så er den stadig et klassemåltid.

3

Den ultimative opskrift

Det helt utrolige ved røræg er, hvor mange forskellige ting man kan spise det til. Både brød, bacon, skinke og røget fisk smager himmelsk sammen med den cremede æggeret, mener Per Asmussen. (Foto: Per Asmussen © gastrofun.dk)

Det skal du bruge: Æg, smør, salt, peber og eventuelt lidt cayennepeber.

Endelig.

Nu er vi kommet til det, du nok har ventet på. Rørægsmetoden over dem alle, ifølge Per Asmussen.

I virkeligheden taler vi om en teknik, der lidt er en mellemting mellem Gordon Ramsays og den amerikanske. Ophavsmanden til denne opskrift er endnu en brite, nemlig Hugh Fearnley-Whittingstall, som nogen måske kender fra 'River cottage'-udsendelserne.

Hans rørægsmetode er både nem og giver et perfekt resultat, forklarer Per Asmussen.

- Du tager egentlig bare et par æg og rører dem sammen i en skål med lidt salt og peber. Smelt lidt smør i en gryde, og når det bobler, hælder du æggene på og rører rundt over lav varme med en træske.

Hvor længe du skal røre, afhænger af din gryde, mængden af æg og dit komfur, men du skal blive ved med at røre, indtil du synes, æggene har den konsistens, du ønsker.

Men du er ikke færdig endnu, forklarer Per Asmussen.

- Når æggene er færdige, tager du gryden af blusset og venter i ti sekunder. Så tilfører du endnu en klat smør og rører rundt. Smørret sørger nemlig for, at æggene ikke stivner yderligere, siger Per Asmussen, som foretrækker et drys cayennepeber på toppen af sine røræg.

- I min verden smager den her type røræg simpelthen guddommeligt!

Hvis du selv har fået lyst til en omgang røræg, får du her opskriften på de ultimative røræg: