Lea er besat af Bagedysten: Jeg begynder 24 timer før

For 25-årige Lea Vestergaard og resten af fanklubben er Bagedysten "4 life".

(Foto: DR Grafik)

Glaze, fondant og et helt perfekt snit.

I otte sæsoner har DR-programmet 'Den store bagedyst' introduceret danskerne til kagebagningens mange forunderlige discipliner.

Lørdag har programmet sæsonpremiere, og for 25-årige Lea Vestergaard skal det fejres.

- Jeg glæder mig bare så meget til den nye sæson.

Lea Vestergaard må siges at høre til blandt de mest dedikerede seere. Sammen med en flok veninder har hun nemlig stiftet fanklubben 'Bagedysten 4 life'.

Gruppen startede for tre sæsoner siden med at se Bagedysten sammen. Konceptet er klart: Man ser hjemme programmet hjemme hos folk på omgangm og værten bager til medlemmerne. Her er det citronkager med birkes, blåbær og citronvanillefrosting.

Kage førte dem sammen

- Vi mødte hinanden, da vi startede på studie tilbage i 2016, og vi fandt ret hurtigt ud af, at vi gerne ville samles hver uge til 'Den store bagedyst' og spise lækre, hjemmebagte kager, siger Lea Vestergaard, som læser Medievidenskab.

I dag har bagedyst-fanklubben dyrket hele tre sæsoner af det populære tv-program sammen, og når de ses, er der faste ritualer:

Bageklubben mødes på skift hjemme hos hinanden, der skal serveres bagværk, og det er værten, som står for at bage.

Til gengæld er der ingen krav til den ugentlige kage, men det er tydeligt, at medlemmerne i 'Bagedysten 4 life' har styr på teknikkerne:

- Nogle gange går jeg all in og begynder dagen før, hvis det er en kage, som skal sætte sig. Og så bruger jeg dagen efter på at pynte den, fortæller Lea Vestergaard og tilføjer:

I fanklubben er flere bagefærdigheder repræsenteret, fortæller Lea: 'Niveauet har været forskelligt, vi elsker alle sammen at bage og er ret dygtige til det. En af pigerne nåede endda ret langt til en castingrunde på 'Den store bagedyst' et år.'

- Niveauet har været forskelligt, vi elsker alle sammen at bage og er ret dygtige til det. En af pigerne nåede endda ret langt til en castingrunde på 'Den store bagedyst' et år.

Men det er langt fra de lækre kager, som er årsagen til at Lea Vestergaard elsker at ses med veninderne til 'Bagedysten'. Det er først og fremmest det sociale.

- Jeg synes, det er så hyggeligt. Mange fællesskaber indebærer jo traditionsprægede måltider. Og i den moderne verden, kan et tv-program om mad også give den fællesskabsfølelse.

- Samtidig er det jo også bare hyggeligt at tale om de forskellige deltagere og kager undervejs i programmet.

'Bagedysten fik mig til i gå i gang med at bage'

For Lea Vestergaard har 'Den store bagedyst' betydet, at hun er blevet inspireret og motiveret til at gå i gang med at bage kage.

- Jeg har set 'Bagedysten', så længe programmet har eksisteret. Min interesse for kage kommer derfra, siger Lea Vestergaard, som synes, at programmet giver hende et bredt og nyt indblik i ingredienser, smage og teknikker i bageuniverset.

Hun går nemlig en del op i smag og teknikker - både når hun ser 'Bagedysten', men også når hun er ude at spise eller scroller på Instagram.

Der er altså ikke overladt noget til tilfældighederne, når det handler om hendes næste kageprojekt.

- Jeg blev inspireret, da jeg var ude og spise, hvor jeg fik en dessert, som var lavet med citron og lakrids, så det vil jeg gå lade være udgangspunktet for min kage til på lørdag, siger Lea Vestergaard med henvisning til premieren.

Vi ved allesammen godt, at man ikke kan se 'Bagedysten' uden noget spiseligt og sødt. Her får du lige nogle opskrifter fra tidligere bagedyst-deltagere, som kan laves på simpel vis.