Levede som en rockstjerne og spiste vanvittige ting: 5 ting, du (nok) ikke vidste om tv-kokken over dem alle

Anthony Bourdain døde for tre år siden. Alligevel er han værd at huske på.

Selvom det er tre år siden, at Anthony Bourdain døde, så er der alt mulig grund til at mindes ham, mener madskribent Lars Bjerregaard. (Foto: Grafik: Oliver Seppo / DR)

Det er de færreste mennesker, der udgiver bøger efter deres død. Men det gør verdens måske mest kendte kok og tv-vært, Anthony Bourdain.

Måske er du tilfældigvis bumpet ind i et af hans mange madprogrammer på streamingtjenesterne, hvor han rejser verden rundt og smager på alt fra thailandsk blodsuppe til sæløjne.

I denne uge udkommer bogen 'World Travel: An Irreverent Guide' – en bog, der er fyldt med Bourdains tidligere madskriverier. Selvom det snart er tre år siden, at madverdenens superstjerne begik selvmord på et hotel i Frankrig, hyldes han nemlig stadig verden over.

Men hvorfor var han så særlig?

- Det er der utrolig mange grunde til, fortæller madskribent og mangeårig Bourdain-fan, Lars Bjerregaard.

Fem af de måske mest oplagte grunde, fortæller han om her:

1

Fantastisk historiefortæller

Bourdain var ikke bare kok og tv-vært. Han skrev også bøger. Udgivelserne spændte vidt. Sammen med forfatteren Joel Rose udgav blandt andet to tegneserier om en japansk sushikok ved navn Jiro. (Foto: STAFF © (r) and (c) 2018 Cable News Network)

Anthony Michael Bourdain blev født i New York i 1956, og som 22-årig blev han færdiguddannet som kok. Han arbejdede på flere anerkendte restauranter på Manhattan, men det var som madformidler, at han blev kendt i offentligheden. Det er der en særlig grund til.

- Bourdain har både skrevet essays, romaner og tegneserier, og man skal ikke læse særlig meget af det, før man mærker, at han har en instinktiv forståelse for en god fortælling og for opbygning af karakterer, siger Lars Bjerregaard og uddyber:

- Det er også denne forståelse, der gør, at hans madprogrammer er så gode. Han var simpelthen bare så begavet og empatisk, at han hurtigt kunne gennemskue, hvor de gode personlige historier lå gemt.

Til trods for at Bourdain måske var verdens mest kendte tv-kok, bevarede han nemlig en særdeles vigtig egenskab for en god tv-vært, mener Lars Bjerregaard.

- Han kunne sætte sig ned og lytte med et åbent sind. Han behøvede ikke at være den, der hele tiden var i fokus. Det betød, at hans tv-programmer rummer utallige formidable interviews, fordi han var så nærværende.

2

Var ikke bange for at sige sin mening

Bourdain var ikke bange for at sige sin ærlige mening, hvad enten det kom til magtfulde mænd eller kendte, som prøvede på at være kokke. Rigtig kokke havde han dyb respekt for, og de havde respekt for ham. Her ses han sammen med britiske Gordon Ramsay. (Foto: Neville Elder)

Lars Bjerregaard beskriver også Bourdain som et frygtløst menneske, som ikke var bange for at sige sin mening. Han er tidligere blevet kendt for at kritisere alt fra McDonald's, Kardashian-familien og fænomenet kendiskokke og når det gjaldt de større magthavere, holdt han sig heller ikke tilbage.

- Hvis der var noget, der lugtede af gammelmands-sexisme eller andre former for ulighed, var han frygtløs i sin kritik, og han har åbent kritiseret folk som Harvey Weinstein og Donald Trump i medierne, fortæller Lars Bjerregaard, som er overbevist om, at udtalelserne fik konsekvenser for Bourdain.

- Der er ingen tvivl om, at nogle af hans udtalelser har kostet på popularitetskontoen, men det var han fuldstændig ligeglad med.

3

Smagte på de mest vanvittige ting

Ifølge Anthony Bourdain var noget af det klammeste han satte sine tænder i en fermenteret haj fra Island, men generelt var hans tilgang til alt det mærkelige mad, han smagte på sine rejser, meget åben. Her er han i Nigeria. (© Anthony Bourdain - Parts Unknown (Lagos))

Lige så frygtløs Bourdain var, når det handlede om at sige sin ærlige mening, lige så frygtløs var han, når det gjaldt om at putte ting i hovedet.

I hans programmer er der utallige scener, hvor han smager obskure ting som rådden haj, grisehjerne og et bankende hjerte fra en cobraslange.

Men de mærkelige madeksperimenter var altså ikke bare et show off for kameraet. Der var en grund til, at han altid smagte på maden, som han fik serveret, når han var ude i verden, fortæller Lars Bjerregaard:

- Han havde den tilgang, at hvis man skal forstå, hvor mennesker kommer fra, så skal man spise deres mad. Og så spiser man det lige meget, om der bliver serveret slangehjerte, egerngryde eller gæret ananasjuice, som kan gøre en hest blind, siger Lars Bjerregaard.

- På den måde var han både en gavmild fortæller, men han var også en meget respektfuld gæst.

4

Afskyede luksusliv

Luksusmad sagde ikke Anthony Bourdain så meget. Det var mere de skæve ting som for eksempel indvolde, som andre syntes var ulækre, som han fandt interessante, fortæller Lars Bjerregaard. Her er det dog bare en uskyldig en taco, som tv-kokken sætter tænderne i. (Foto: MediaNews Group/Contra Costa Tim)

Selvom Anthony Bourdain rejste verden rundt og havde adgang til samtlige Michelin-restauranter på planeten, var han temmelig usnobbet i sin tilgang til mad og berømtheder.

- Hele det her luksusliv, som omgiver restaurationsbranchen, hadede han faktisk, og han gjorde nar af det ved hver en given lejlighed, siger Lars Bjerregaard.

Hvad der til gengæld betød noget for ham var minoriteter.

- Han var en mand, der gjorde et stort nummer ud af at give de små en stemme. Om det så var inuitter eller heroinmisbrugere i Philadelphia, så var det hans kald at fortælle deres historie, siger Lars Bjerregaard og understreger, at selvom Bourdain lavede rejseprogrammer om mad, så var programmerne ofte portrætter af menneskene bag maden.

- Maden blev en undskyldning for at tale om de ting, der virkelig var vigtige, og man må sige, at han gjorde det med en enorm respekt.

5

Var en rockstjerne i madens verden

Et af de mest sete Bourdain-klip på YouTube er afsnittet med Barack Obama. De to får sig et par flaskeøl, en omgang nudler og en snak om blandt andet faderroller på en restaurant i Hanoi. (© Anthony Bourdain - Parts Unknown)

Selvom rockstjerner er noget, der hører musikbranchen til, var Anthony Bourdain bestemt også en form for rockstjerne i madens verden, mener Lars Bjerregaard.

- Alle ville på en eller anden måde have en del af ham. Han var simpelthen typen, man godt gad drikke øl med, og folk stod jo i kø for at være sammen med ham. Selv Barack Obama er med i hans program, hvor de spiser nudler på en restaurant i Hanoi.

Men det er også de mere triste rockstjerne-klicheer som stoffer og et medieomtalt selvmord, der kendetegner Bourdains liv.

- Han lagde ikke skjul på, at han tidligere i sit liv har været afhængig af heroin og simpelthen har skrabet bunden, og selvom han ikke tog stoffer de sidste år af sin karriere, så var han alligevel enorm slidt, siger Lars Bjerregaard.

Hvorfor den 61- årige superstjerne valgte at tage sit eget liv på et hotelværelse i Frankrig, er der ingen, der helt ved, men der var ingen tvivl om, at Anthony Bourdain var en plaget mand.

- Man ved, at han kæmpede med depressioner, men stadigvæk var det jo enormt sørgeligt. Han var et lysende talent, og tænk hvad han ikke havde lavet af fantastiske ting, hvis han havde levet videre, fortæller Lars Bjerregaard, der desværre aldrig fik lejlighed til at møde sit idol.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk