Louise bliver betalt for at spise chokolade: 'Tit glemmer jeg at spytte ud'

Skal den knase eller være blød? Louise Richter Olsen har noget, der ligner et drømmejob.

Selvom du ikke er en dedikeret fan af valentinsdag, er der i det mindste én tradition, du godt kan dyrke i dagens anledning: Chokolade.

Vi har kontaktet Louise Richter Olsen, der har en finger med i spillet, når et nyt chokoladeprodukt skal udvikles.

Og det betyder, at man skal smage på rigtig meget chokolade.

Louise Richter Olsen er det, man kalder en supersmager. En supersmager er en person, der kan smage flere smagsnuancer end den gennemsnitlige dansker . De fleste supersmagere er kvinder. (© (Privatfoto))

Som produktudviklingschef på Toms arbejder hun hver dag med at udvikle nye former for chokolade, og det betyder, at der ikke går en dag, uden hun smager på det brune guld.

Men hvordan bliver man egentlig chokoladesmager? Og bliver det egentlig lidt vammelt i længden?

Vi har hevet Louise Richter Olsen ud af smagslaboratoriet for en stund for at stille seks afgørende spørgsmål om jobbet, der næsten lyder lidt for godt til at være sandt.

Hvordan opfinder I nye chokolader?

- Når vi udvikler et nyt produkt, tænker man selvfølgelig meget i, hvad det skal bruges til. Er det en mørk chokolade med højt kakaoindhold, som skal nydes til kaffen, eller er det en chokoladebar, der skal kunne spises 'on the go' på vej hjem fra arbejde, forklarer Louise Richter Olsen og uddyber:

- I forhold til udviklingen af chokoladens smag, så tænker vi ikke kun på selve smagen, men også på tekstur og konsistens. Chokoladen skal selvfølgelig smage godt, men vi overvejer også nøje, hvordan den føles at tygge i. Er der et knasende element eller måske en blød kerne? Man skal ikke undervurdere, at det skal være en oplevelse at spise chokolade.

Hvordan får man dit job?

- Det er jo ikke et job, man bare kan få fra den ene dag til den anden, men mine kolleger og jeg er alle sammen uddannet inden for levnedsmiddel. Selv har jeg en bachelor i sundhed og ernæring.

- Det var først efter, jeg blev ansat hos Toms, at jeg gik igennem en række tests og fandt ud af, at jeg var god til at smage og kende forskel på grundsmagene. I dag er jeg det, man kalder en 'supersmager', og igennem årene er jeg så blevet specialiseret i at smage på chokolade.

Hvordan bliver man god til at smage på chokolade?

- Det gælder om, at man skal træne sin evne til at genkende smage og ikke mindst beskrive det, man smager. Måske er der en røgsmag i chokoladen, måske smager den af tørret frugt, og så skal man så øve sig i at kunne genkende og beskrive, hvilken type tørret frugt, der er i. Det kræver træning, men det er afgørende for, at man kan udvikle nye produkter.

Hvor meget chokolade spiser du i løbet af en dag?

- Det er i hvert fald en hel del, for det er jo en stor del af min hverdag. Jeg burde måske spytte det ud, men det sker bare ikke så tit. Tit smager det så godt, at jeg glemmer det.

Tager man på i vægt med et job som dit?

- Jeg tog lidt på i begyndelsen, men efter lidt tid fandt det sit leje! I begyndelsen vil man jo også gerne smage hele sortimentet, så det er klart, at der måske ryger lidt mere ned.

Bliver du aldrig træt af at arbejde med chokolade?

- Det er i hvert fald ikke sket endnu, og jeg har snart arbejdet i Toms i tyve år. Folk tænker måske, at det lyder som et drømmejob, og det er det faktisk også!

- Grundlæggende er jeg ret fascineret af kakaobønnen og dens egenskaber som naturprodukt. Chokolade bliver udvundet af kakaobønnen, og for mig er det imponerende, at man kan få så meget ud af en frugt fra et træ, siger Louise Richter Olsen og fortsætter:

- Og så er det fedt at arbejde med et produkt, som de fleste synes smager godt. Alle har en holdning til chokolade, og hvis jeg er til en familiefest, er der altid folk, der lige skal fortælle mig, hvordan de spiser deres skildpadder og om det chokoladepålæg, de bedst kan lide. Det er et hot topic, og det er fedt.

Har du fået en øjeblikkelig trang til chokolade? Her er tre uimodståelige opskrifter...

Facebook
Twitter