Madanmelder om halvsløj dansk stjernehøst: 'Tag en tudekiks. Michelin er ikke retfærdig'

Aftenens michelinstjerne-uddeling var forsigtig, men velfunderet, mener madanmelder.

Der blev ikke givet ved dørene til aftenens uddeling af Nordiske michelinstjerner.

Godt nok fik restauranterne Jordnær og Alchemist to stjerner, men ellers var der ingen danske restauranter, der blev hædret med nye stjerner.

Børsens madanmelder Ole Troelsø kalder uddelingen for forsigtig, men velfunderet.

- Det var det helt rigtige at give to stjerner til Alchemist og folkene på Jordnær. De har slidt og knoklet for de to stjerner, og jeg synes virkelig, man må sige, at Michelin har tænkt sig om, siger Ole Troelsø og fortsætter:

De danske anmeldere har tidligere spået, at ægteparret Eric Vildgaard og Tina Kragh Vildgaard fra restaurant Jordnær ville høste en ekstra stjerne til årets Micheling-uddeling. (Foto: OLE MARTIN WOLD © Scanpix)

- Når det gælder de andre danske restauranter, som vi havde håbet fik stjerner, så må vi erkende, at Michelin i år har koncentreret sig om Norge i stedet for Danmark.

Selvom han gerne have set stjerner til restauranter som Falsled Kro på Fyn og restaurant Lyst i Vejle, er den forsigtige uddeling ikke noget, han mener, man bør være ærgelig over.

- Tag en tudekiks. Livet er ikke retfærdigt, og det er Michelin-guiden heller ikke. Jeg tror, man skal se i øjnene, at vi i Danmark ikke kan blive ved med at høste nye stjerner. Det er simpelthen ikke interessant for Michelin at smide mange stjerner efter os, så vil de hellere bruge tid og kræfter på at udforske lande som for eksempel Norge, hvor der i forvejen ikke er så mange michelinrestauranter som her.

Michelin lægger ny og skrap linje

2020 blev også året, hvor tre danske restauranter mistede deres stjerner. Ikke overraskende mistede restaurant Substans i Aarhus sin stjerne. Restauraten er nemlig lukket på grund af flytning. Mere overraskende er det, at restauranten The Studio og den italienske Era Ora mistede deres stjerner.

Indtil for ganske nyligt har det ikke være almindeligt, at Michelin-guiden direkte fjernede stjerner fra restauranter. Men i år er det måske ikke så overraskende, påpeger Ole Troelsø.

- Tidligere har det været sådan, at når du først var med i Michelin-familien, så skulle du virkelig gøre i nælderne, for at miste din stjerne. Men med guidens nye direktør, Gwendal Poullennec, har Michelin lagt en meget skrappere linje. Det betyder, at de ikke bange for at tage stjerner fra anerkendte restauranter, siger Ole Troelsø og uddyber:

- Se bare på de anerkendte restauranter som Sukiyabashi Jiro i Tokyo og den franske L’Auberge du Pont de Collonges. De har mistet stjerner indenfor det seneste år, og derfor er det måske ikke så underligt, at vi i Danmark fik trimmet lidt af fedtet i år.

FacebookTwitter