Madanmelder om Noma-sejr: Derfor får de nu endelig den tredje stjerne

Madanmelder Ole Troelsø vurderer blandt andet, at Noma er blevet mindre provokerende i sin menu og derfor har fået sin tredje stjerne.

René Redzepi og resten af holdet på Noma har grund til at fejre sejren - den har nemlig været længe undervejs. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Danmark, Danmark og endnu mere Danmark.

De danske restauranter var helt i front, da den nordiske Michelin-guide mandag aften blev offentliggjort.

I alt kan 27 danske restauranter kalde sig Michelin-restauranter.

- Det var imponerende. Det er virkelig en god aften for dansk gastronomi, lyder den overordnede konklusion fra Ole Troelsø, der er madanmelder på Børsen.

Helt godt gik det for danske Noma, som tidligere havde to stjerner. Restauranten har ellers længe været en trestjernet Michelin-darling blandt madkendere, som mente, at den fortjente at få en topplacering i den franske madbibel.

Det skete så mandag aften, hvor René Redzepi og flere andre fra Noma var taget til Stavanger i Norge for at få den tredje stjerne.

Se da René Redzepi, der er køkkenchef på Noma, og flere andre fra restauranten fik den tredje stjerne:

Var ved ikke at tro på en tredje stjerne

- Det er 100 procent fortjent. Noma skulle have haft den for så længe siden, at man efterhånden var holdt op med at tro på, at det ville ske, siger Ole Troelsø.

Han peger på to ting, der kan have været afgørende for, at det endelig er sket.

For det første har Michelin-guiden fået ny international direktør, Gwendal Poullennec, som måske er mere modig end sine forgængere.

Men Noma har også sorteret i sine gamle opskrifter og har ændret på sine menuer, som nok også spiller ind, vurderer Børsens madanmelder.

- Jeg spiste der selv i sommer, og alt var lækkert. Hver en bid. En lang årrække valgte Noma at provokere mere, fordi man hellere ville være grænsesøgende i stedet for konform. Det brød Michelin sig ikke om. Men nu kan man sige, at Michelin og Noma har nærmet sig hinanden.

René Redzepi deltog blandt andet til Årets Ret 2020 i august, hvor han var med til at lave denne ret. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

Fejring på Kong Hans

Desuden fortæller Ole Troelsø, at Noma står endnu stærkere, end restauranten tidligere har gjort, fordi holdet har trænet hårdt, mens corona har holdt alt lukket.

Tror du, Noma har ændret sig for at få sin tredje stjerne?

- Nej, det er ikke på grund af stjernen. De er kloge nok til selv at ville ændre sig. Jeg tror bare, at Noma er modnet, og så har de tilpasset sig.

En anden restaurant, som kan vente med at slæbe de bedste champagner ud til, når gæsterne er gået, er Kong Hans Kælder. For i modsætning til Noma har den ofte været meget konform, og det kan have holdt den tilbage for at få sin anden stjerne, som restauranten fik mandag aften.

- Der er ingen narrestreger på Kong Hans, og det kører bare. Med den anden stjerne viser det, at man ikke behøver at genfinde den dybe tallerken, hvis man har klassisk mad. Så det er en cadeau til det dygtige håndværk, siger Ole Troelsø.

Facebook
Twitter