Madnørder afslører: Her er den lækreste mad fra USA … og den værste

USA’s madkultur er meget mere end smeltet ost i king size-mængder, mener tre herboende amerikanere.

I anledning af det fortstående amerikanske valg den 3. november kigger vi nærmere på amerikansk madkultur. Den er både mangfoldig og inspirerende, mener tre herboende amerikanere, der alle arbejder med mad. (Foto: / Grafik: Oliver Seppo)

Amerikanerne kan måske ikke prale af historisk gamle bygninger i samme grad som Europa.

Til gengæld kan vi takke dem for mundvandsdrivende eksporthits som cheeseburgeren og buffalo wings.

Mad fylder meget i den amerikanske kultur. De fleste af os har set det på fjernsyn eller i virkeligheden: kæmpe popcornbægere, kingsize-menuer og ikke mindst de mange drive thru-fastfoodkæder, der ligger med få meters mellemrum.

Men det er ikke hele billedet. Amerikansk madkultur er meget andet end det stereotype billede med smeltet ost, fedtede fingre og industrielle mængder mad.

I anledning af det fortstående amerikanske valg den 3. november kigger vi nærmere på amerikansk madkultur. Her afslører tre amerikanske madentusiaster, der alle er bosat i Danmark, hvad det bedste - og det værste - er.

1

Madbloggeren: Intet slår amerikanske pandekager

Madbloggeren Kaitlin Orr har en kæmpe forkærlighed for dansk wienerbrød, men amerikanske doughnuts er alligevel noget, hun savner fra sit hjemland. (Foto: Anders Husa)

Kaitlin Orr er 26 år gammel og flyttede til Danmark for cirka ni måneder siden. Til daglig lever hun af at være madblogger sammen med sin norske kæreste Anders Husa.

Hvad er det bedste ved amerikansk madkultur?

- Det bedste ved amerikansk madkultur er cheeseburgere, cookies og doughnuts. De er svære at finde lige så gode andre steder end i USA. Og så kan du få virkelig autentisk mad på grund af de mange immigranter. Udvalget er utrolig varieret fra stat til stat og by til by, i Los Angeles kan man for eksempel få de bedste tacos, som man køber i food trucks.

Hvad er det værste ved amerikansk madkultur?

- Madkulturen i USA handler i høj grad om, hvor meget mad du kan få for færrest penge. Det går tilbage i historien, fordi der har været stor fokus på at spare penge op. I mange amerikanske supermarkeder kan man købe kæmpe mælkekartoner eller store poser med alverdens madvarer. Ofte bliver maden dårlig, fordi man ikke kan nå at spise de store mængder.

Hvad er din amerikanske livret?

- Amerikanske pandekager er min amerikanske livret! Det er det, jeg laver mest. Sammenlignet med klassiske danske pandekager, er amerikanske pandekager store og luftige. Det er det bedste, og det er meget amerikansk.

2

Michelin-kokken: Overfloden er det værste

Nick Curtin er uddannet kok i USA. I dag er han køkkenchef på restaurant Alouette i København, som trods navnet ikke er en udpræget fransk restaurant. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

33-årige Nick Curtin er køkkenchef på københavnske Alouette, som han ejer sammen med sin danske kone. Han flyttede til Danmark i 2014 fra New York City.

Hvad er det bedste ved amerikansk madkultur?

- Jeg elsker virkelig diversiteten ved amerikansk madkultur. I København er der mulighed for at spise på en vietnamesisk, kinesisk eller italiensk restaurant, men i det amerikanske køkken kombinerer man lidt af det hele ved at bruge forskellige teknikker, som så serveres på én tallerken. Det skaber kontraster, der er sjove at spise, det føles meget amerikansk for mig.

Hvad er det værste ved amerikansk madkultur?

- Det værste ved amerikansk madkultur er overfloden af mad og generelt overproduktion af fødevarer, som resulterer i de kæmpemæssige måltider og i sidste ende overspisning.

Hvad er din amerikanske livret?

- Hvert år til Thanksgiving besøger jeg min bedstemor i Virginia, hvor det er en tradition, at vi om formiddagen tager over til naboen, som så har bygget et stort bål. Vi griller østers, som kommer direkte fra havet, og spiser dem varme med smeltet smør. Det er meget simpelt, men det føles ret amerikansk, fordi det er en tradition. Det er faktisk lige netop denne ret, der er en af grundene til, at vi laver mad over ild på Alouette.

3

Bageren: Discount småkage holder

Amerikaneren Talia Richard-Carvajal er uddannet bager. Hun er født og opvokset i Californien, og når hun vender tilbage til sin hjemstat, sørger hun altid for at spise mange salater. - Det lyder super mærkeligt, men man kan altid få vildt gode salater i Californien. (Foto: Hans Peter Geisler)

Talia Richard-Carvajal er 29 år gammel og arbejder som bager på Hart Bageri i København. Hun er født og opvokset i Californien og flyttede til Danmark for cirka tre år siden.

Hvad er det bedste ved amerikansk madkultur?

- Jeg elsker alt, hvad der har med majs at gøre, såsom majsbrød og majsbudding, det smager virkelig godt. Det er der meget af i USA, og det er noget, som man ikke får andre steder.

Hvad er det værste ved amerikansk madkultur?

- Jeg synes, at amerikansk madkultur på nogen måder er ret upersonlig. Jeg kan for eksempel nævne fem retter, som alle danskere er vokset op med. De fem retter eksisterer ikke i USA, fordi alle spiser så forskelligt. Alle er dog vokset op med McDonald's, som jo masseproduceres, og derfor er det dét, der repræsenterer amerikansk madkultur udadtil.

Hvad er din amerikanske livret?

- 'Fig Newtons' er min amerikanske livret. Det er en slags blød cookie, som har en marmelade-agtig konsistens i midten. Det er i virkeligheden en lille grim og gammeldags småkage, og jeg tror ikke, at der er andre end mig, som er under 70 år, der spiser dem. Men for mig er den meget amerikansk.

Her er nogle af de amerikanske klassikere og livretter:

Facebook
Twitter