Madret fra Oscar-sensation er gået viralt: 'Vi troede simpelthen ikke, at danskerne ville spise den'

Retten Ram-Don er blevet utrolig populær efter en scene i den Oscar-vindende film 'Parasite'.

Den sydkoreanske film 'Parasite' har nu rundet 100.000 solgte billetter i Danmark - og en særlig ret fra den Oscarvindende film hitter nu verden over. (© Camera Film)

I disse dage taler alle om en ganske særlig nudelret.

Retten hedder Ram-Don og er gået viralt, efter den er med i en helt særlig scene i den sydkoreanske film 'Parasite', der vandt hele fire Oscars tidligere på ugen - blandt andet for 'Bedste film'.

I scenen ringer den rige husmor Cho Yeo Jeong til den fattige husholderske Jang Hye Jin og beder hende om at gå ud i køkkenet og lave retten Ram-Don.

Retten består af to kopper instant-nudler, der først koges i varmt vand og derefter tilsættes krydderiblanding og dyrt kød, der kommer fra en sydkoreansk ko.

Det er ikke kun i Danmark, at Ram-Don hitter. På YouTube findes adskillige videoer, der viser, hvordan man tilbereder retten fra 'Parasite'. (Foto: Screenshot fra YouTube © Maangchi)

Og interessen for Ram-Don blandt danskerne kan tydeligt mærkes, fortæller fortæller 37-årige Jeong Hwa, der er medejer af den sydkoreanske restaurant 'Ssam' i København.

- Vi troede simpelthen ikke, at danskerne ville spise den. I går meget op i, at maden skal være økologisk, hjemmelavet og 'frisk', og der passer lyden og kombinationen af instant-nudler ikke ligefrem ind i billedet. Retten passer jo ikke helt til en restaurant i princippet, men nu gør vi det, griner hun og fortæller, at Ram-Don nu bliver tilføjet til menukortet.

Ram-Don-retten fra 'Parasite' udspringer oprindeligt af en anden sydkoreansk ret Jjapaguri. Retten opstod, ifølge Jeong Hwa, i Sydkorea for cirka ti år siden, da en koreansk mand var træt af at skulle vælge mellem sine to favoritnudler, 'Chapagetti' og 'Neoguri'. Han besluttede derfor at mixe dem sammen og tilsætte krydderiblanding – og så var Jjapaguri opfundet.

- Det svarer lidt til, hvis du går på en italiensk restaurant, og du ikke ved, om du skal vælge mellem spaghetti-bolognese eller spaghetti-carbonara. De er begge to virkelig gode pastaretter, men hvorfor bruge tid på at vælge imellem dem, når du kan få begge? Sådan er Jjapaguri tænkt. Det er det bedste fra to verdener, der mødes, og det svarer til at retten på den italienske restaurant ville komme til at hedde bolonara.

Det er ikke kun en fattigmandsret

I filmen bliver retten brugt til at statuere et eksempel på forskellen mellem rig og fattig, men det er ene og alene den sidstnævnte ingrediens, der understreger den forskel, forklarer Jeong Hwa:

- De 'fattige' sydkoreanere har ikke råd til det dyre kød, der tilsættes i filmen, så det er der, den rent symbolske forskel på rig og fattig understreges. Uden kødet er retten noget helt andet, fortæller hun.

- Instant-nudler er historisk set en fattigmandsret. De er blevet et symbol på den fattigdom, der herskede i Sydkorea efter Korea-krigen. På det tidspunkt var vi sydkoreanere meget fattige, og nudlerne er billige, hurtige at lave, og så fylder de maven. Sådan skulle maden være i mange år, fordi vi ikke havde tid til at lave mad, når vi skulle ud og arbejde for at tjene penge.

- Men i dag er Jjapaguri allemandseje, og det er primært unge, der spiser retten. Den er ikke noget specielt, men smagen er god, og den er populær, fordi den er blevet symbolsk og en del af vores kultur i løbet af årene, siger hun.

Og fordi retten er tiltænkt at være en hurtig hjemmelavet ret, så bliver den traditionelt set heller ikke solgt på restauranterne i Sydkorea, fortæller Jeong Hwa.

- Man anser det ikke som en ret, der skal være på en restaurant, fordi den er så nem at lave. Folk foretrækker at lave den derhjemme, fordi du så selv kan tilføje ekstra ingredienser og lave den, som du vil.