Mads' opskrift på flødekartofler har mere end 500.000 klik: 'Det er ret uvirkeligt'

Det tog 31-årige Mads Vindfeld flere år at udvikle den perfekte opskrift på flødekartofler.

(© Rigeligtsmor.dk)

Findes der egentlig mennesker, som ikke kan lide flødekartofler?

Det kan i hvert fald ikke være mange, mener 31-årige Mads Vindfeld. Men inden det skal handle om flødekartofler, så skal det handle om Mads Vindfeld.

Måske siger navnet dig ikke så meget, men der er god sandsynlighed for, at du alligevel kender ham.

Mads Vindfeld er nemlig manden bad madbloggen 'Madsvin'. En blog, der har eksisteret siden 2015, hvor du kan finde alt fra pizza og pandekager til chili con carne og citrontærte.

Men den opskrift, som du med højst sandsynlighed allerede har været forbi, er opskriften 'Flødekartofler – verdens bedste'.

Opskriften er nemlig den mest klikkede på Mads Vindfelds blog, og lige nu har den fået over 561.000 visninger.

Men hvad skal man egentlig gøre, hvis man vil lave verdens bedste flødekartofler? Og hvor lang tid skal man afsætte til det?

'Mine opskrifter kan let tage tre år at udvikle'

Når Mads Vindfeld ikke laver mad eller skriver om det på sin blog, arbejder han som selvstændig i sit eget firma, hvor han rådgiver virksomheder om online markedsføring.

Han er typen, der går ret meget op i, om hans pandekageopskrift ligger på side ét eller to, når man søger på Google.

- Man kan vel sige, at mit hjerte banker i takt med Googles algoritme, griner Mads Vindfeld.

Det krævede flere års justeringer i køkkenet og et pizzakursus i Napoli, før Mads Vindfeld syntes, han kunne være bekendt at dele sin pizzaopskrift. I sit arbejde med at udvikle pizzasovsen, nåede han at afprøve ti forskellige slags dåsetomater. (© Madsvin.com)

Hvis man skal beskrive Mads Vindfeld, er historien om flødekartoffelopskriften faktisk ikke et dårligt sted at slå ned, for hvis der er en ting, der betyder mere for ham end Googles algoritme, så er det mad.

God mad. Velsmagende mad.

Og når Mads udvikler sine opskrifter til bloggen madsvin.com, stopper han ikke, før de er perfekte. Eller i hvert fald i nærheden af perfekte, for hvis man er perfektionist som Mads Vindfeld, er det faktisk svært nogensinde at ramme det punkt, hvor en opskrift er helt færdig og perfekt.

- Jeg sætter generelt barren ret højt, og det er på godt og ondt. Hvis jeg skal købe et nyt armbåndsur, kan jeg sagtens bruge et halvt år på at researche, hvilket ur jeg skal købe.

På samme måde går det tit med Mads Vindfelds opskrifter. Selvom det sker, at han 'nailer' en opskrift i første hug, så kan han også sagtens være to eller tre år om at ramme et resultat, han er tilfreds med.

Nej tak til flødesjask

At Mads Vindfeld ville have flødekartofler på sin madblog, var ikke en tilfældighed. Med sin interesse for danskernes Google-vaner, kunne han ikke undgå at lægge mærke til, hvor mange søgninger der er på flødekartofler.

Samtidig synes han også selv, at flødekartofler er temmelig lækkert tilbehør. Hvis altså lige retten blev lavet rigtigt.

- Jeg har ligesom så mange andre spist mange flødekartofler, hvor sovsen var for tynd. Det er bare frustrerende, så svømmer kartoffelskiverne bare rundt i fløden, og det smager slet, slet ikke så godt, som det kunne have gjort.

Men at lave de helt perfekt cremede flødekartofler, skulle vise sig at tage tid.

Mads Vindfeld prøvede forskellige kartoffelsorter af, han prøvede med forskellig mængder væske og temperaturer, og de første mange gange endte han bare med det samme "sjaskede resultat", som han kalder det.

Men en dag skete det. Mads Vindfeldt husker tydeligt dagen. Han havde lavet en portion flødekartofler, hvor løget var skiftet ud med porre. Mængden af fløde, fadets størrelse og ovnens temperatur gik for første gang hånd i hånd, og da han hev det ildfaste fad ud af ovnen, opdagede han, at kartoflerne ikke længere sjaskede rundt.

Fløden var kogt ind til en perfekt cremet masse, som nænsomt svøbte sig omkring hver enkelt kartoffelskive.

- Jeg blev ramt af den her ekstatiske følelse. Jeg vil ikke kalde den lykke, men bare dyb tilfredshed. Og da jeg ramte den igen anden gang, var jeg måske endda gladere og endnu mere tilfreds med mig selv. Så var det jo ikke bare held.

De tre tricks

Men hvad er hemmeligheden så? Hvorfor er de så gode, de flødekartofler?

- I virkeligheden er det ikke, fordi jeg har opfundet noget unikt. Den vigtigste regel, når du laver flødekartofler, er tålmodighed. Du skal simpelthen holde dig væk fra ovnen og lade være med at åbne lågen, for så ændrer du på temperaturen, forklarer Mads Vindfeld.

Det andet vigtige råd er at skrue ned for hvidløget.

Engang imellem kan der være brugere, der skriver til Mads Vindfeld, at de ikke kan få hans opskrift på flødekartofler til at virke. Så går han i dialog og prøver at finde ud af, hvad de gør anderledes. Er det deres ovn, der varmer anderledes? Er det størrelsen på fadet? Små ting kan afgøre, om retten lykkes eller ej. (© Madsvin.com)

- Jeg synes, vi danskere har en tendens til at overbruge hvidløg, og hælder man ti hvidløg i sin flødekartofler, bliver det hurtigt uspiseligt, siger Mads Vindfeld, som hellere vil krydre med porre og lidt ost.

Mads Vindfelds sidste trick er lige så simpelt som de første to: Lav nok. For når det gælder flødekartofler, så er der nærmest ingen grænser for, hvor meget folk kan hælde indenbords.

- Om du laver dobbeltportion eller tredobbelt... Jeg lover dig for, at det bliver spist. Det er helt vanvittigt, hvor mange flødekartofler folk spiser, siger Mads Vindfeld.

'Bloggen må ikke blive et standardprodukt'

I dag er det tre år siden, at Mads Vindfeld lagde opskriften på de famøse flødekartofler op, og googler man flødekartofler, er det lige netop hans opskrift, som titter frem på Google som en af de tre øverste.

En af de næste store udfordringer, som Mads Vindfeld vil kaste sig over, er frikadeller, som han gerne vil lave i en perfekt version. Han har prøvet mange gange, og selvom de bliver gode, så er de ikke så gode, at han vil dele sin opskrift.

På et eller andet tidspunkt skal den nok være der, men det kan tage tid. Faktisk meget lang tid, og det er der en helt særlig grund til.

- For et par år siden begyndte jeg at se Madsvin som en pligt, og når skriveprocessen bliver noget, jeg bare skal, bliver det ikke godt. Så bliver det et standardprodukt, og det er lige netop det, jeg gerne vil undgå. Derfor må det bare tage den tid, det tager. Også selvom jeg slet ikke kan arbejde i samme tempo som andre madbloggere.

Så imens Mads Vindfeld venter tålmodigt på, at endnu flere af hans opskrifter sidder i skabet, kan han glæde sig over flødekartoflerne, som lige så langsomt bliver læst og lavet af flere og flere danskere.

- Det er ret vildt, nærmest sindssygt. Jeg er jo bare en rimelig anonym fynbo, så det er uvirkelig, at så mange læser med!

Har du fået lyst til flødekartofler? Her kommer Mads Vindfelds berømte opskrift: