Maria sagde lejligheden op og droppede studiet: Tre dage i Sverige ændrede mit liv

På en tur til Sverige fik 31-årige Maria Vangsgaard ideen til et unikt koncept, der gav hende en ny mening i tilværelsen.

I 2017 tog Maria Vangsgaard på en vandretur til Sverige, der skulle ændre hendes liv. Sammen med en veninde og 200 andre mennesker hun ikke kendte, vandrede hun i den svenske natur i tre dage.

- På vej hjem i bussen var vi helt høje oven på oplevelsen og fælleskabet, og vi begyndte at tale om, at vi kunne overføre konceptet til Danmark, siger Maria Vangsgaard.

Da hun vendte hjem fra Sverige, flyttede hun til Thy i Nordjylland, hvor hun er opvokset. Ideen var, at hun blot skulle blive et par måneder for at skrive bacheloropgave tæt på naturen og Nationalpark Thy, som hun kendte så godt.

Men bacheloropgaven blev aldrig færdig, for Maria Vangsgaard havde ikke andet i hjertet end vandreture. I dag driver hun virksomheden Thy Hike, som er et populært vandreturskoncept, hvor fællesskab og måltider er i centrum.

 • - Når jeg vandrer i naturen, så giver det mig en følelse af, at jeg er en del af noget større. Det er et sted, hvor man kan være sig selv. Det er den følelse, jeg gerne vil have, at deltagerne på mine vandreture skal få. Ideen er simpelthen, at man skal stemple ud og koble af fra telefoner, arbejde og bekymringer. (Foto: Andreas Bro (DR))
  1 / 13
 • - Mine vandreture foregår i Nationalpark Thy, som er et enormt naturområde. Jeg stræber efter at lave en rute, som ikke går igennem byer og asfalt. Den skal være så vild som muligt, og ikke nødvendigvis følger stier, der er markeret. Dog markerer jeg selv mine ruter, så jeg kan finde vej. Mange steder kan man komme i tvivl om, hvor man er. Og der er ingen dækning på telefonen, så man skal vide, hvad man laver. (Foto: Andreas Bro (DR))
  2 / 13
 • -Man kan sige, at Thy Hike er et vandrekoncept, der går ud på at give mennesker følelsen af mening. Siden jeg startede Thy Hike har jeg hvert år arrangeret en tre dages vandretur for 100 mennesker, som ikke kender hinanden. Folk bærer selv deres rygsække og slår telt op. Imens sørger jeg og en række frivillige for alt det praktiske, og der er virkelig meget af tænke på. (Foto: Andreas Bro (DR))
  3 / 13
 • - Jeg kan ikke lade være med at spejde efter mad, når jeg går. Det er faktisk tit det, der giver mig lysten til at tage ud. Når jeg leder efter noget spiseligt kobler mit hoved fuldstændigt af. (Foto: Andreas Bro (DR))
  4 / 13
 • - Jeg er opvokset i Thy, og mine forældre tog mig tit med på tur. Vi samlede svampe, hyben, bær og hvad vi nu kunne finde. (Foto: Andreas Bro (DR))
  5 / 13
 • - Måltiderne er i centrum på mine vandreture. Folk er også selv med til at samle ind til måltiderne. Når jeg går i naturen, kan jeg rigtig godt lide at få øje på en smuk Karl Johan, men det er mest kantareller, som jeg finder. (Foto: Andreas Bro (DR))
  6 / 13
 • - Lige for tiden er der mange hyldebær og havtorn i naturen. Der er også mega mange brombær, og jeg ved, hvor jeg kan finde dem i læssevis. Med svampe skal der mere held til. Og jeg er ikke den eneste som går på jagt, så der har jeg mit eget spot, jeg ikke deler med andre. (Foto: Andreas Bro (DR))
  7 / 13
 • - Da optændingsforbudet ophørte sidste år, fældede jeg en lille tåre. Bålet og madoplevelserne er en stor del af nydelsesøjeblikkene. Det er som om, at maden bare smager 50 procent bedre, når man har vandret hele dagen og sidder foran bålet under stjernehimmelen. (Foto: Andreas Bro (DR))
  8 / 13
 • - Inden jeg startede Thy Hike, var det nok mest snobrød, jeg lavede på et bål. Nu har jeg fået en del mere erfaring. Når vi laver mad til deltagerne om morgenen, foregår det på tre store bål. Et til spejlæg, et til lokalproduceret bacon fra Thy og et bål, hvor vi koger havregrød, som toppes med sirup og økologiske blåbær fra området. (Foto: Andreas Bro (DR))
  9 / 13
 • - Når det gælder frokost og aftenmad samarbejder jeg med lokale kokke, som kommer ud i naturen og tilbereder måltider med lokalt producerede råvarer. Området byder på så mange gode ting. (Foto: Andreas Bro (DR))
  10 / 13
 • - Efter en tre-dages vandretur, så holder vi altid 'afterhike'. Det foregår ved en smuk sø. Når man ankommer, er det en tradition, at man klapper hinanden i mål. Man får diplom, og så er der bar med kolde Thy øl. Folk smider rygsækkene og hopper i søen. Senere er der festmåltid. I år fik vi frisk fisk, og jeg havde hyret et band, der spillede folkemusik, så alle dansede. Det var helt vildt fedt. (Foto: Andreas Bro (DR))
  11 / 13
 • - Jeg drømmer om, at jeg på sigt kan få et fast sted tæt på skoven, hvor Thy Hike kunne holde til, og som kunne være udgangspunkt for vandreturene. Jeg drømmer også om at få en partner i firmaet. Hvis de to ting kom på plads, kunne jeg måske være fuldtid på projektet, men lige nu har jeg også et deltidsjob ved siden af, for at det kan løbe rundt. (Foto: Andreas Bro (DR))
  12 / 13
 • - Jeg har aldrig spekuleret over, hvor jeg skulle ende. Jeg har altid flyttet derhen, hvor der var et kald. Da jeg flyttede tilbage til Thy som 28-årig, var det egentlig bare for at skrive bacheloropgave. Jeg havde en lejlighed i Kolding, der ventede på mig, men efter 14 dage sagde jeg den op. Jeg havde bare den der følelse af, at jeg var kommet hjem. Jeg hørte til. (Foto: Andreas Bro (DR))
  13 / 13