I disse dage breder en velkendt og gennemtrængende duft sig på danske caféer og gadehjørner.
Det er duften af kanel, brændte mandler og ikke mindst varm og fyldig gløgg.
Klassikeren er rødvinsversionen med mandler og rosiner, men gløggen kommer i dag i efterhånden uendeligt mange andre afskygninger.
En gruppe af landets største gløggentusiaster dystede søndag ved det uofficielle danmarkmesterskab i gløgg i Torvehallerne i København, som har været afholdt siden 2014.
Ud af 11 håbefulde professionelle og amatør-gløggfanatikere var det Marie-Luise Lubich, der i slutningen af dagen kunne kalde sig danmarksmester i gløgg som vinder af dommerjuryens pris. Anden- og tredjepladsen gik til henholdsvis specialforretningen for kvalitetsspiritus Noorbohandelen og restauranten Ewalds Cafe & Brasserie.
- Det er altså kommet lidt bag på mig, så jeg er ret overvældet. Jeg er stadig sådan lidt: "Øhhh... Okay, skete det lige?", griner Marie-Luise Lubich, da DR taler med hende dagen efter.
Hun har lavet gløgg til familie og venner til sin fødselsdag i december i omegnen af 20 år og har deltaget i konkurrencen de seneste fire gange, den er blevet afholdt, som en af de eneste amatørbryggere - men det er første gang, hun står øverst på podiet.
- Dommernes begrundelse var, at jeg havde fundet en god balance mellem syre, sødme, fylde og elegance. De sagde, den smagte helt som den skulle af jul. Og så kunne man smage kirsebærene meget tydeligt i den gløgg, jeg havde lavet, fortæller hun.
I modsætning til mange af de professionelle gløggbryggere, som lagrer deres gløgg på fad, laver Marie-Luise Lubich sin gløgg på en siruplignende gløggekstrakt af blandt andet bær, som ligger på sylteglas i køleskabet.
Og hun råder alle, der har lyst til at eksperimentere med gløggens verden, til bare at kaste sig ud i det.
Her giver danmarksmesteren tre gode grunde - og sine bedste tips - til at komme i gang med at lave din egen gløgg.
Det er 'ekstremt taknemmeligt' at brygge
- Det er ekstremt taknemmeligt at lave gløgg, fordi det er nemt at få det til at smage rigtig godt, siger Marie-Luise Lubich og uddyber:
- Jeg har endnu ikke fundet noget, som ikke var interessant at bruge i gløggen eller som ikke passede med julekrydderierne. Og hvis det går galt, er det jo bare et fejlet forsøg, man kan nå at rette op på ved at justere mængderne eller smagene.
- Især hvis man vælger at gøre det med en sirupbase, kan man et langt stykke hen ad vejen nå at fange fejlene, mens man er i gang med at lave det. Jeg smagstester siruppen flere gange i løbet af en sæson, hvor jeg brygger.
Marie-Luise Lubich har eksperimenteret med alt fra rabarber, stikkelsbær og hyldeblomst i sin gløgg og råder til, at man vælger smage, der på en eller anden måde supplerer og balancerer hinanden.
- Hvis man har valgt, at det skal være en rødvinsgløgg med appelsin i, så kan det være en god idé at komme en appelsinlikør i som ekstra ingrediens. I mine hvide gløggvarianter har jeg brugt æblebaseret spiritus, og hvis jeg laver noget med bær, finder jeg ud af, hvilken spiritus der matcher det - og hvis der ikke er noget, der matcher, laver jeg min egen likør eller kryddersnaps med de bær, som kan booste balancen i gløggen, forklarer hun.
Processen tager den tid, du har lyst til at bruge på det
Det er helt op til dig, om du starter processen dagen før, du vil drikke gløgg, eller om du vil bruge hele året på det.
- Førhen gik jeg selv bare i gang dagen før, jeg skulle servere gløgg, men hvis man har tid, sker der bare et eller andet med processen, når man lader den trække længere. Det giver en anden mere blød og rund fyldighed til gløggen, fortæller Marie-Luise Lubich, som begynder på sin sirup, så snart hyldeblosterne eller bærrene er modne i foråret og sommeren.
- Gløggkrydderier giver lynhurtigt smag til det, man laver. Så selvom man går i gang dagen før, kan man stadig få noget sindssygt godt ud af det.
God kvalitet kan spare dig for den værste hovedpine
- Man skal altid vælge god rødvin og god portvin. Man kan måske tro, at man bare kan nøjes med billig rødvin og portvin, men det bliver bare markant bedre med noget af god kvalitet. I det øjeblik man træder et prisskridt højere op på gløggen, kan det tydeligt smages.
- Og så er man heller ikke lige så tilbøjelig til at få hovedpine dagen efter af at bruge nogle lidt bedre råvarer, griner Marie Luise Lubich.
- Det er vigtigt at finde den rigtige vin, for afhængigt af druetypen kan det påvirke samspillet med de andre ingredienser, man har valgt. Man kan derfor med fordel købe en god flaske rødvin som test, og så lige varme en lille portion op og smage på det. Hvis det så ikke går godt sammen, kan man jo bare drikke den rødvin, som den er, og så lede videre efter den rigtige til gløggen – så der ikke er noget spildt i det.
Har du fået lyst til selv at lave gløgg? Her er opskriften på Marie-Luise Lubichs vindergløgg ved det uofficielle DM i gløgg anno 2021: