(Foto: Andreas Bro (DR))

Martine startede sin forretning for seks måneder siden: Nu vælter tilbuddene ind

Drop kaffen. 30-årige Martine Jakobsen vil indføre suppe som opkvikkende læskedrik. Ja, du læste rigtigt.

Martine Jakobsen er besat af suppe, og hun har en vild craving for salt.

Som barn var det ikke fredagsslik fra tanken, hun tiggede efter, men oliven og fetaost.

Som otteårig slæbte hun en ekstra kuffert med på en rejse til Spanien til utallige suppeeksperimenter.

I dag er hun 30 år og går målrettet efter at skabe en forretning på konceptet drikkefond to go.

- En drikkefond er en tynd suppe eller bouillion, som er kogt på grøntsager eller kød. Den kan drikkes som et salt mellemmåltid i stedet for en cola eller kaffe, når man er ved at gå sukkerkold, forklarer Martine Jakobsen.

I februar 2019 startede hun virksomheden Fonda CPH op, og siden da er det gået stærkt. Folkene bag DR-programmet 'Løvens Hule' og tunge investorer som Lars Seier Christensen har allerede ringet.

 • Martine Jakobsen på 30 år elsker mad. I mange år var hun ansat i en dansk firma, der solgte oste til det amerikanske marked. Men som 29-årig fik hun krise. Hun gik ned med stress og indså, at nu var tiden inde til, at hun skulle være sin egen chef. Så gik hun i gang med at skabe en virksomhed på et produkt, som hun selv savnede som passioneret suppeelsker: En bouillon eller 'drikkefond' på flaske. (Foto: Andreas Bro (DR))
  1 / 10
 • - Inden jeg startede min virksomhed, gik jeg bare i gang med at eksperimentere hjemme i mit eget køkken i kollektivet, hvor jeg boede. Jeg kogte den ene suppe efter den anden, og mine roomies var nok temmelig trætte af mig. Når jeg koger en fond, er det tit med høns eller kraftben, årstidens grøntsager, friske urter og peberkorn. I dag laver jeg fond i store mængder, som bagefter kommer på frys, og derfor lejer jeg mig ind i et professionelt industrikøkken i Sydhavnen i København, hvor der er masser af plads. (Foto: Andreas Bro (DR))
  2 / 10
 • - Der findes ikke det madmarked og den høstfestival, jeg ikke har været på. Jeg kan snildt snakke en time med en ildsjæl, der har skabt sin egen syltetøj. Da jeg startede min virksomhed,, kendte jeg derfor en masse producenter, som kunne levere de helt rigtige råvarer til mit projekt. (Foto: Andreas Bro (DR))
  3 / 10
 • - En god fond skal simre i 16-18 timer, for at smagen bliver tilpas dyb. Når det gælder mine veganske produkter, så koger de meget mindre tid. Lige for tiden har jeg opskrifter over det hele. På mobilen, på mine blokke og på post-its. Jeg prøver grundlæggende at være ret struktureret, når jeg opfinder mine fonds, så alt, hvad jeg gør, skrives ned. Alligevel er det en enorm kreativ proces for mig at stå i køkkenet. Det er nok det allerbedste ved mit job. (Foto: Andreas Bro (DR))
  4 / 10
 • - Alle de ingredienser, jeg anvender, er nøje udvalgt, og jeg går bevidst efter at bruge råvarer, som ellers normalt bare ville gå til spilde. Høns, der ikke lægger æg længere, er i mange landmænds øjne værdiløse. Kødet kan ikke sælges, og tit ender hønsene som minkfoder. Men jeg har opdaget, at de er fantastiske at koge suppe på, og på samme måde er alle mine råvarer tænkt ud fra et bæredygtighedsprincip. (Foto: Andreas Bro (DR))
  5 / 10
 • - Fra jeg vågner om morgenen, til jeg går i seng om aftenen, drejer alle mine tanker sig om min virksomhed og min fond. Men jeg sørger for at få min søvn, og jeg er meget bevidst om, at jeg skal have tid til at se mine venner og lave ting ved siden af. Jeg tror ikke på, at produktet bliver bedre fordi, jeg arbejder i døgndrift. Tit får jeg faktisk de bedste ideer, når jeg laver andre ting. (Foto: Andreas Bro (DR))
  6 / 10
 • - Det kan være ret ensomt at være iværksætter. Det, der har gjort, at jeg kom godt i gang, var, at jeg kom med i et iværksætterprogram, som Københavns Kommune arrangerede. Det har betydet, at jeg de sidste seks måneder har haft kontorplads i Kødbyen i København sammen med andre iværksættere og fagfolk, som jeg kunne sparre med og tale med om strategi, økonomi og salg. (Foto: Andreas Bro (DR))
  7 / 10
 • - Jeg er oprindelig uddannet produktdesigner, så hele den visuelle stil i min virksomhed er jeg meget bevidst om. Indtil videre er det jo også en 'one woman-operation', så jeg står for alting selv. Jeg klipper mine videoer og designer etiketterne på flaskerne. Mit brand skal være ligetil, lækkert og humoristisk, og da en af mine veninders venner fandt på catch-phrasen 'girls just wanna have fond', elskede jeg den med det samme. (Foto: Andreas Bro (DR))
  8 / 10
 • - Egentlig synes jeg, at økonomi er røvsygt, men jeg har opdaget, at når man får taget sig sammen til at lave sit budget, så bliver det fedt. For lige pludselig kan man se, hvornår man tjener penge, og det sætter jo også gang i drømmene. Samtidig har jeg det også sådan, at jeg ikke kan være en seriøs producent, hvis jeg ikke har styr på mine tal. Da jeg var til møde med investor Lars Seier, lod han mig bare sidde i den varme stol, imens han regnede og regnede på mine tal med ét stort pokerfjæs. Det var som at være til matematikeksamen. (Foto: Andreas Bro (DR))
  9 / 10
 • - Mit mål med min virksomhed har hele tiden været, at jeg ville starte Danmarks første fondbar. Der er jeg ikke endnu, for det kræver kapital at åbne sådan én. Lige nu er jeg på dagpenge, og alle mine midler bliver brugt til produktudvikling. Da 'Løvens Hule' (DR-program) ringede og spurgte, om jeg ville til casting, sagde jeg også nej tak. Jeg vil faktisk gerne, men det er for tidligt, fordi jeg ikke har omsat for så meget endnu. Heldigvis er jeg sindssygt overrasket over, hvor stærkt det er gået siden opstarten for et halvt år siden. Nu begynder jeg nemlig at gå fra produktudviklingsfasen til langsomt at gå ind i salgsfasen, hvor cafeer, madhuse og supermarkedskæder vil samarbejde med mig. (Foto: Andreas Bro (DR))
  10 / 10