(Foto: Betina Garcia © dr)

Mattias har rejst 6.240 kilometer for at arbejde på dansk toprestaurant: 'København er virkelig stedet, hvor det sker'

Den første dag var på arbejde var 'mindblowing', fortæller 21-årige Mattias Shikatani.

Lange arbejdsdage, et stort pres og tårnhøje forventninger.

Det lyder måske ikke som et job, som mange ville rejse langt for, men det er det for den 21-årige kok Mattias Shikatani.

Han er født og opvokset i det nordlige Toronto i Canada, men for to år siden tog han til Danmark for at arbejde i den gastronomiske superliga.

- Da jeg flyttede til København, kendte jeg ingen, og jeg havde ikke noget job og ikke særlig mange penge. Jeg fandt et værelse på Facebook, og jeg købte en cykel. Kort tid efter fik jeg job på en restaurant på Christianshavn, hvor jeg arbejdede et år, inden jeg sendte mit cv til Geranium, siger Mattias Shikatani.

I dag arbejder han fra tidlig morgen til sen aften på restaurant Geranium, der er den eneste restaurant i Danmark med tre Michelin-stjerner.

I billedreportagen herunder fortæller Mattias Shikatani hvordan det føles, at arbejde på en af de restauranter, som i morgen afventer Michelin-guidens tildeling af stjerner til Danmarks fineste restauranter.

 • - Allerede da jeg gik i gymnasiet, arbejdede jeg som deltidskok i en bistro. Jeg var vel 17 år. For mig var stemningen i restauranten enormt inspirerende. Man bruger så meget tid sammen, og det helt specielle sammenhold, der er i et køkken, blev jeg bare bidt af. (Foto: Betina Garcia © (c) DR)
  1 / 10
 • - Min venner læser stadig på universitetet. Det får mig til at tænke på, at det, jeg laver, er rimeligt unormalt. Det var også meningen, at jeg skulle have gået på universitetet for at læse matematik, men på en eller anden måde trak kokkeverdenen bare for meget i mig. (Foto: Betina Garcia © (c) DR)
  2 / 10
 • - Når man kommer fra udlandet, så er København bare virkelig stedet, hvor det sker. Instagram var nok det første sted, hvor jeg opdagede det nordiske køkken. Jeg så også en dokumentar om Noma. I dag er det min store passion at arbejde med lokale ingredienser, sæsonbestemte råvarer og med et gennemgående fokus på bæredygtighed. (Foto: Betina Garcia © (c) DR)
  3 / 10
 • - Det var rimelig 'mindblowing' at starte her som kok den første dag. Omgivelserne, køkkenet og niveauet. Når man begynder at arbejde i en tre-stjernet Michelin-restaurant, er det selvfølgelig vigtigt, at man teknisk set kan følge med i køkkenet, men det sociale fylder også meget. Det lyder lidt 'cheesy', men vi har det lidt som en familie, og hvis vi ikke har det godt sammen, kan vi ikke arbejde sammen på det høje niveau, vi gør. (Foto: Betina Garcia © dr)
  4 / 10
 • - Grundlæggende trives jeg godt med at arbejde under pres. Jeg har altid været et konkurrencemenneske. Som barn red jeg hestevæddeløb og skiløb, og nu har jeg skrevet mig op til Copenhagen Marathon sammen med nogle af de andre kokke fra restauranten. Lige nu er vores mål at gennemføre, men jeg ved bare, vi kommer til at konkurrere med hinanden. (Foto: Betina Garcia © dr)
  5 / 10
 • - Både fagligt og personligt betyder det ret meget at følge Rasmus (Kofoed, medejer og køkkenchef, til venstre). Han er ekstremt dedikeret og kreativt tænkende, og han behandler alle i restauranten ens. (Foto: Betina Garcia © dr)
  6 / 10
 • - Jeg møder ind om morgenen og arbejder til sent, men det føles ikke rigtig som arbejde. Det er jo bare det, jeg gør, og hvis ikke jeg var passioneret og elskede det her, så ville jeg jo ikke være her. I mange andre lande har kokkefaget ry for at være rimelig brutalt, folk bliver virkelig behandlet dårligt nogle steder, men jeg føler faktisk, at der her bliver gjort ret meget for, at jeg får fridage. (Foto: Betina Garcia © dr)
  7 / 10
 • - Selvfølgelig er der mange forventninger, når man arbejder i et køkken med tre Michelinstjerner. Retterne skal sidde lige i skabet hver gang, men sådan er det jo bare. Og det er derfor, jeg er her. Jeg kan godt lide at udfordre mig selv, og jeg trives ret godt med at gøre ting, som andre måske ville være bange for at gøre. (Foto: Betina Garcia © dr)
  8 / 10
 • - I dag er lidt en speciel aften. Min far er kommet fra Canada til Danmark på besøg, og det er første gang, han skal prøve at spise i restauranten. Til daglig tænker jeg ikke så meget på, at min familie er langt væk. Jeg er rimelig passioneret omkring det, jeg laver, så mit liv hjemme i Canada fylder ikke så meget. (Foto: Betina Garcia © dr)
  9 / 10
 • - Jeg ved, det er om lang tid, men jeg håber, jeg kan skabe min egen restaurant engang. Det bliver forhåbentligt i Canada, men jeg vil tage filosofien fra det nordiske køkken med mig hjem. Ikke kun maden, men også indretningen og måden man tænker i bæredygtighed. (Foto: Betina Garcia © dr)
  10 / 10