Mikael spiser 35 hotdogs et kvarter: 'Det lyder lidt absurd'

Mikael Larsen på 34 år bruger et halvt år på at træne op til en ædekonkurrence.

(Foto: / Grafik: Oliver Seppo)

Ét minutur, store mavesække og en masse kilo mad.

Måske forbinder du ædekonkurrencer med junkfood og USA. Måske har du stødt på fænomenet på tv eller film, som for eksempel i den DR TV-aktuelle dokumentar "Den gode, den onde og den virkelig sultne".

Ikke desto mindre finder disciplinen også sted i Danmark.

Det gik op for 34-årige Mikael Berg Larsen fra Vejle for tre år siden.

- Det var en hel subkultur – hvorfor havde jeg aldrig hørt om det, siger han og tilføjer, at han altid har været meget glad for mad.

Den opdagelse blev startskuddet på et helt nyt kapitel af hans liv, hvor han gik benhårdt efter at vinde guldmedaljen.

To år senere kunne Mikael Berg Larsen kalde sig danmarksmester i hotdogspisning.

Den titel fik han, fordi han fortærede 32 hotdogs på et kvarter til konkurrencen, der fandt sted i Aalborg sidste år.

Det var efter Mikael Berg Larsens første hotdog-ædekonkurrence, at han startede karriere som pølsemand: 'Hotdogspisning gav mig blod på tanden', siger han. Her er det fra en konkurrence. (Foto: Oliver Buskbjerg Sharpe)

Her ville mange måske tænke: Hvorfor gør man det?

For Mikael Berg Larsen handler det om, at han altid har elsket mad - og gerne meget af det.

- Jeg er lidt af et maddyr. Nogle af mine venner mener, at jeg har sort bælte i buffet, fortæller den madglade mand, der i dag kan bryste sig med et langt konkurrencespisnings-cv, som byder på flere DM-deltagelser - blandt andet i pandekage- og pizzaspisning.

Han tilføjer dog, at det er hotdoggen, som hans hjerte brænder mest for.

Træning og taktik

Men kærlighed til mad er ikke nok i kampen om titlen som danmarksmester i hotdogspisning.

Ædekonkurrencer er en disciplin, som ifølge Mikael Berg Larsen kan sammenlignes med mange sportspræstationer, fordi det kræver træning. Både fysisk, mentalt og teknisk.

Som erfaren konkurrencespiser har han tjek på, hvordan træningen skal gribes an.

- Træning handler først og fremmest om at udvide mavesækken, det kan lyde lidt absurd, siger Mikael Berg Larsen og tilføjer, at han altid starter med at træne op et halvt år inden en vigtig konkurrence.

- Det er lidt ligesom med cykelryttere, der træner op til Tour de France. Det handler om at opbygge sin form og så peake til finalen.

Mikael Berg Larsen fortæller, at han er meget overvejet omkring sin træning. Han tager højde for kalorieindtaget og spiser derfor kål og drikker vand til at udvide mavesækken.

- Det handler ikke om, hvad man spiser, men om mængderne af det, fortæller han.

En anden ting, der også er afgørende for præstationen, er brækrefleksen. Den må man lære at ignorere, når maden rammer drøblen, siger den hårdnakkede konkurrencespiser.

- Når du har spist 20 hotdogs og kroppen begynder at reagere på det, må man kæmpe videre, selv konkurrencespisere som mig kan ramme et mæthedspunkt.

Men det må man altså overkomme, hvis der skal en titel i hus.

Selvom Mikael Berg Larsen normalt foretrækker sin ristede hotdog med det hele, nøjes han med ketchup, remoulade og rå løg, når han skal spise mere end 30 af slagsen.

- Kravet for konkurrence-hotdoggen er, at den skal toppes med to dressinger og en slags løg. Fravalget af sennep er ren taktik, fordi det kan give kvalme.

Hver eneste hotdog skal naturligvis også ædes på behørig vis.

- Jeg kan godt lide at skubbe pølsen lidt tilbage, så pølsen ikke stikker ud af brødet, når jeg starter, for ellers føles det som en finger på drøblen, siger danmarksmesteren.

Han forklarer, at man skal ikke tygge for meget på maden i en ædekonkurrence, for så går man død i kæberne.

- Jeg spiser den i to-tre bidder.

Og så er der også vejrtrækningsteknikkerne.

- Jeg plejer at hoppe og trippe på stedet for at få maden til at trænge igennem spiserøret og ned i mavesækken, så det ikke sidder i halsen, siger Mikael Berg Larsen.

Her er det fra den amerikanske ædekonkurrence, Nathan's Famous Fourth of July International Hot Dog-Eating Contest, der finder sted hvert år på d. 4. juli i New York City. Indehaveren af verdensrekorden i hotdogspisning er amerikanske Joey Chestnut, der kan spise 75 hotdogs på ti minutter. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

Det er ren underholdning

Hvis du har overværet en ædekonkurrence - enten online eller i virkeligheden, har du måske undret dig over, hvordan det er muligt for mavesækken at indeholde så meget mad på én gang.

Men det ser værre end ud, end det er, for mavesækken kan faktisk tåle ret meget.

Det fortæller Jens Rikardt Andersen, som er læge og lektor i klinisk og forebyggende ernæring ved Københavns Universitet.

- Mavesækken er en blød ballon, der minder om en billig badebold. Hvis du er høj eller har en bodegamuskel, er der plads til utrolig meget i din mavesæk. Og du kan sagtens have et lager på 10 liter, især hvis du øver dig lidt.

Ifølge ham volder det derfor ikke skade på kroppen at indtage hotdogs i de mængder, som konkurrencespiserne gør.

Dog er det vigtigt at forbrænde maden, så den ikke omdannes og sætter sig, tilføjer Jens Rikardt Andersen.

Det tænker Mikael Berg Larsen ind i sin aktiviteter omkring ædekonkurrencer. Han sørger for at dyrke motion til hverdag, så maden bliver forbrændt.

Mikael Berg Larsen forstår, hvorfor ædefænomenet kan opleves som komplet madsvineri.

- I en tid hvor der er stor fokus på madspild, kan en ædekonkurrence jo virke helt absurd, siger mad-udøveren. Dog mener han også, at det ikke er et problem.

- Man må også tage det for, hvad det er. For i bund og grund er det ren underholdning. Og jeg spiser jo ikke 20 hotdogs til hverdag.

For Mikael Berg Larsen, er ædekonkurrencerne en hobby - ligesom andre går op i for eksempel cykling eller computerspil.

- Jeg er bare virkelig god til at spise.

Hvis du i mellemtiden er blevet hotdog-trængende, er der her nogle tips til, hvordan du kan gøre din hotter lidt hotter'.

Facebook
Twitter