Modeblade og Instagram har fået salget til at eksplodere: Derfor er alkoholens svar på koldskål kommet for at blive

Rosévin er populært som aldrig før, og det er der mange gode grunde til.

Rosévin er særlig populær i Nordsjælland. Her drikker man 58 procent mere rosévin end den gennemsnitlige dansker, viser tal fra Coop Analyse. (Foto: Kaboompics/Pexels.com)

De seneste ti år er danskerne blevet vilde med en ganske bestemt laksefarvet drik: rosévinen.

Alkoholens svar på koldskål. For rosé er i den grad en sommerdrik.

Nye tal fra Coop Analyse viser, at rosé-salget er steget hele 460 procent, hvis man sammenligner tallene fra juni 2011 med tallene fra juni 2021.

Det er særligt kvinder, der drikker rosé. De drikker faktisk dobbelt så meget som de danske mænd. Vi drikker mest rosé fredag og lørdag, hvor forbruget ligger henholdsvis 50 procent og 92 procent over gennemsnittet, viser tal fra Coop Analyse. (Foto: Unsplash.com)

Det er dog ikke bare i Danmark, at vi er tørstige efter den aromatiske vin. Hele verden er faktisk blevet ramt af en enorm rosébølge, forklarer madjournalist Signe Wulff, der skriver om mad og vin for Weekendavisen.

- Rosé var indtil for ganske kort tid siden en lidt overset vin. Det sjove er, at det faktisk var amerikanerne, der fik øjnene op for det, fortæller Signe Wulff og uddyber:

- Det startede med, at nogle amerikanske modeblade så, at rosé var dekorativt, og så kom Instagram og gjorde det endnu mere hypet. Pludselig begyndte amerikanske celebrities at gå op i vinen.

- Først købte Brad Pitt og Angelina Jolie et vinslot i hjertet af Provence for at gå ind i roséproduktion, og nu er både Kylie Minogue og George Clooney hoppet med på vognen.

Med amerikanernes passion for den modevenlige drik, voksede også europæernes smag for rosé, og på kort tid skruede Frankrig og en lang række af andre lande gevaldigt op for roséproduktionen.

'Usnobbet og god til prisen'

Vores stigende interesse for rosévin skyldes dog ikke kun den sommerlige og Instagram-venlige look. Den har bestemt også mange andre kvaliteter, understreger Signe Wulff i telefonen fra Provence, hvor hun i disse dage er på rosé-research.

Hvorfor har rosé egentlig den farve, den har? Er det i virkeligheden en blanding af rødvin og hvidvin? Svaret er nej, forklarer Signe Wulff: - Rosévin får sin røde farve, fordi at man lader skindet fra de blå druer trække sammen med druesaften. Det er dog kun ganske kort tid, at skindet trækker, så farven bliver kun en anelse rød. Rødvin får derimod den mørkerøde farve, fordi skindet trækker meget længere tid i druesaften. (Foto: Jill Burrow/Pexels.com)

- Rosévin er en meget aromatisk vin og sommerlig i smagen. Den smager ofte af fersken, citrus og melon, og den er i den grad blevet en stærk konkurrent til champagnen, som ellers i mange år har været den vin, som vi har set som en glædesbebuder.

En anden fordel ved rosévinene er prisen. Du kan nemlig få en enorm god flaske til en særdeles overkommelig pris.

- Mine yndlingsroséer ligger i pris mellem 60 og 200 kroner. Hvis du betaler mellem 150 og 200 kroner, så kan du nærmest få det ypperste inden for rosévin, og det kan du jo ikke komme langt med i rødvinens verden. Der skal du jo bruge flere tusinde kroner, hvis du vil have fat i det ypperste, forklarer Signe Wulff.

Derfor vil hun også kalde roséen for en usnobbet vin:

- Vin bliver let en videnskab. Hvem har ikke prøvet at stå til en vinsmagning og høre på en eller anden lang forklaring om klimaforhold og regioner, og her er roséen bare ret fed. Den skal ikke hives op i god tid, den skal ikke dekanteres, og du behøver ikke vide en masse for at kunne købe en god flaske og nyde den.

Signe Wulff tror derfor heller ikke, at vores hang til rosévine bare er en midlertidig dille.

- Jeg er helt sikkert, den er kommet for at blive. Man skal også huske på, at det ikke bare er en aperitif. Roséen er svaret på en hver koks bønner, fordi den passer til så meget forskellig mad. Den går særligt godt til det grøntsagskøkken, som vi de næste mange år skal dykke mere ned i, og på den måde tror jeg, vi kun har set toppen af isbjerget.

Facebook
Twitter