Nadine Redzepi er mor til tre og gift med Noma-chef: “Derhjemme er det mig, der laver mad”

Som kun 10-årig lavede Nadine sin første store middag fra bunden. Mød kvinden bag kogebogen Downtime, og få opskrifter på lækker hverdagsmad.

Nadine var kun 19, da hun startede som medhjælper på Noma og mødte René Redzepi. I dag er de gift og har tre piger. (Foto: Martin FŠält ©(DR))

Det er ikke alle og enhver, der kan sige, at de er gift med en af verdens bedste kokke. Og med efternavnet ‘Redzepi’ er det også svært at løbe fra.

Men det vil Nadine Levy Redzepi heller ikke. Hun er nemlig glad for, hvor hun er i dag, og hvad hun har opnået.

På CV’et står der medhjælper på Noma, kogebogsforfatter, mor til tre piger og hustru til stifteren af Noma, René Redzepi, der har viet hele sit liv til maden.

Derhjemme er det dog ikke René, der står for madlavningen. Det er altid Nadine.

Ready, steady, cook

Med en opvækst i både Portugal, Frankrig, England og Danmark har Nadine fået mange forskellige indtryk fra den gastronomiske verden i en tidlig alder.

Allerede fra hun var 10 år gammel, elskede hun at eksperimentere i køkkenet. Og hun fik lov til det.

- Min mor arbejdede ofte i aftentimerne, og derfor var det nemmest for min bror og jeg at spise rugbrød eller frysepizza til aftensmad. Det gad jeg bare ikke. Derfor begyndte jeg selv at lave mad, siger hun.

Under sin opvækst i Portugal gik Nadine rundt med sin mor, som dyrkede alt. Og så elskede hun at ligge i en valmuemark og kigge op i himlen. (©DR)

Da Nadine på et tidspunkt lå syg med halsbetændelse, fordrev hun tiden med at ligge på sofaen og se madprogrammer. Især programmet ‘Ready, steady, cook’ gjorde et indtryk på Nadine, fordi hun så, hvor nemt det kunne være at lave mad fra bunden.

- Jeg begyndte at skrive alle retterne fra programmet ned, og så lavede jeg hele menuen fra programmet selv, fortæller hun.

Nadine fandt ud af, at det, hun bedst kunne lide ved at lave mad, var at spise det. Derfor lavede hun rigtig meget mad, men tænkte aldrig, at det skulle blive hendes levevej.

Da hun var 19 år, fik hun sin første vagt på Noma. Og derfra tog tingene fart.

Familieopskrifter blev til udgivet kogebog

Da Nadine var gravid med hende og Renés første barn, begyndte hun at skrive opskrifter ned. Planen var, at de skulle samles til en opskriftsbog til hendes børn, som kunne gå i arv i familien.

Da hun fortalte René om det lille projekt sagde han: “En dag bliver det måske en rigtig bog.”

Men Nadine var ikke overbevist.

- Jeg tror selv, jeg ville rulle med øjnene, hvis konen til en stor kok skulle udgive en kogebog. Det ville på en måde være for nemt, forklarer hun.

Derfor begyndte Nadine at poste billeder på sin Instagram-profil af den mad, hun lavede. Og her oplevede hun hurtigt god respons. Så god respons, at hun blev kontaktet af to forlag.

Herefter begyndte tanken om at gøre familieopskrifterne til en kogebog, der skulle udgives, for alvor at spire i hende.

Billeder fra Nadines Instagramprofil (nadinelevyredzepi). (©DR)

Kogebog skulle være eget mesterværk

René syntes helt fra start, det var en god idé at gøre opskrifterne til en kogebog. Men Nadine valgte at holde René helt ude at projektet.

- René inspirerer og imponerer mig rigtig meget, og jeg bliver hele tiden blæst bagover af ham. Derfor vidste jeg også, at jeg ville blive for påvirket af hans holdninger, hvis jeg indrog ham for meget i bogen. Renés force er heller ikke at lave mad derhjemme, selvom han uden tvivl ville blive den bedste hjemmekok, hvis han besluttede sig for at mestre det. Så det her skulle være mit eget projekt, siger hun.

Bogen skulle være hendes egen, og den skulle være præcis, som hun selv ville have dem. Derfor fik René først bogen at se, da den var færdigtrykt.

- Jeg ville se, om jeg kunne overraske ham på samme måde, som han gør ved mig gang på gang.

Nadine Redzepis kogebog med navnet Downtime har siden opnået stor succes og er udkommet i syv lande.

- Opskrifterne i bogen er alle nogle, der har en eller anden form for betydning for mig. Nogle af dem er jeg vokset op med, mens andre er lavet med inspiration fra rejser, forklarer Nadine.

I Downtime blander hun ingredienser fra forskellige køkkener og lande, hvilket af nogen kan betragtes som “forbudt”. Nadine mener dog, at det er vigtigt ikke at lade sig begrænse og tilføjer:

- Jeg føler mig som en blanding af alt muligt, så det må min mad også gerne være.

Nadine i sit køkken på Christianshavn. Her laver hun omelet med stegte ris. (©DR)

Ærgerligt at glæde sig til weekend

Nadine har altid godt kunnet lide at arbejde. Men med en topkok som ægtemand er der blevet vendt op og ned på Nadines tilværelse, siden hun som 19-årig startede som tjener på Noma. Nu er der nemlig ikke meget forskel på arbejde og fritid.

- Min hobby er mit arbejde. Det ville også være ærgerligt at gå og glæde sig til weekend, selvom jeg ved, at mange har det sådan, siger hun og fortsætter:

- Jeg har høje forventninger til mig selv. Alt skal gerne gå stærkt. Sommetider bliver jeg nødt til at minde mig selv om, hvor heldig og privilegeret jeg er, og at jeg skal nyde, hvor jeg er i stedet for hele tiden at ville mere.

Nadine fortæller, at der er nye projekter på tegnebrættet, men at hun endnu ikke kan løfte sløret for, hvad det er.

Nadines tips til at lave god hverdagsmad

1. Fedt er godt

- Jeg synes helt generelt, at vi er alt for fedtforskrækkede. Man skal ikke være bange for smør og olivenolie, når man laver mad. Fedt kan gøre underværker for rigtig mange råvarer.

2. Mad skal være sjovt

- At lave mad må aldrig blive en sur pligt. Se hver enkel ret som et lille mål, du har opnået. Det er så tilfredsstillende at have kreeret et lækkert måltid på egen hånd.

3. Gode råvarer

- Lav mad med gode råvarer, som du ved, hvor kommer fra, og som giver dig en god fornemmelse i kroppen bagefter.

4. Se mulighederne

- Du kan lave 10 retter ud af én ingrediens. Det handler bare om at se muligheder og eksperimentere.

5. Lær de basale teknikker

- Når først du kan nogle helt basale teknikker i køkkenet, er det ingen begrænsninger for det mad, du kan lave. Hvis bare du ved lidt om, hvordan du steger, bager eller damper forskellige ingredienser, er du nået rigtig langt.

Her får du fire opskrifter fra Nadines kogebog:

Nadine laver ovnstegt kylling cirka en gang om ugen. Hun har prøvet mange varianter, men vender altid tilbage til denne med timian, hvidløg og citron. Duften af den fylder hele huset, så man ikke kan undgå at blive sulten.

Nadine RedzepiNadine Redzepis ovnstegte kylling med timian og hvidløg 2 timer, 15 min. 4 pers.
timeperson

Denne lune kartoffelsalat er perfekt både i vinter- og sommermånederne. Prøv den sammen med stegt bacon, røget laks eller fiskerogn.

timeperson

Sidst men ikke mindst får du Nadines opskrift på en risskål med and og grøntsager:

Nadine RedzepiAndebryst på ris med tomater og agurker 1 time 0 pers.
timeperson

Del: