Nak og Æd spiste rotte i sovs: Hvad er der galt med at æde taberdyr?

Det så du ikke: Efter ti sæsoner af Nak og Æd peger Jørgen Skouboe på de seks stærkeste minder fra drengerøvs-programmets historie.

I ti tv-sæsoner har jægeren Jørgen Skoubo og kokken Nikolaj Kirk nakket og ædt dyr over hele verden. I år er programmet rykket fra DR2 til DR1. (Foto: © DR Danmark)

De har rejst sammen i næsten 30 lande. Kastet sig ud i alt fra sæljagt på Svalbard til rottespisning i Nordjylland.

Men for Nak og Æd-værten, jægeren Jørgen Skouboe, er det hverken jagten eller måltiderne, men menneskemøderne, som har gjort størst indtryk.

- Det er sjovt nok menneskemøderne, jeg husker bedst efter alle vores ture. Vi har mødt dybt racistiske mennesker og nogle med en helt anden jagtmoral, end vi kunne drømme om. Men alligevel har de været søde og rare, og selvom vi ikke har haft de samme meninger, er vi blevet venner. Det har været stort at opleve det, siger Jørgen Skouboe.

I anledning af, at Nak og Æd nu kører på tiende sæson, har DR Mad bedt ham huske tilbage på de stærkeste øjeblikke. Også dem som ikke blev vist på skærmen.

1

Det bedste måltid var en gås

(Foto: © DR Danmark)

- Gennem årene har Nikolaj fandeme lavet mange gode måltider, men det bedste er stadigvæk en gås fra Nationalpark Thy, som jeg skød i sæson 1. Inden vi begyndte at lave Nak og Æd var jeg ikke til indmad, men jeg kan huske, at Nikolaj hakkede gåsens indvolde og blandede dem med urter og tranebær.

- Det stoppede han så ind i gåsens hals, og det blev til den her pølse, som vi stegte med kantareller og vilde æbler. Selvom jeg har spist mange lækre ting gennem tiden, så står det her lysende klart som noget helt vildt godt i al sin enkelthed.

2

Mandesnak om konekøb

(Foto: © DR Danmark)

- Da vi rejste til Mozambique i sæson 5, arbejdede vi sammen med en lokal, ung mand, som hjalp os med forberedelserne til udsendelsen. Han fortalte, at han havde tre koner og 15 børn, og jeg kan huske, at vi fik os en god mandesnak en aften over bålet. Jeg fandt hurtigt ud af, at han havde købt sig til sine koner, og vi fik ham til at fortælle, hvordan han havde forhandlet med deres fædre om prisen.

- Det viste sig, at han havde givet 350 danske kroner per kone. Da Nikolaj og jeg fortalte, at vi havde én kone og kun ét barn hver, var hans ører også ved at falde af. Vi grinede alle tre enormt meget, og det var skidesjovt med sådan en mandesnak, selvom vi var så langt fra hinanden.

3

Træt og sur på sæljagt

(Foto: © DR Danmark)

- Folk spørger tit, hvordan vi kan blive ved med at rejse sammen med jetlag og produktionspres i varme og kulde, uden at forholdet går i stykker. Det er også et godt spørgsmål, og vi har da igennem årene haft mange ture, for selvfølgelig slår det gnister. Da vi var på sæljagt på Svalbard i sæson 6, skulle vi være på vagt for isbjørne døgnet rundt, og derfor skiftedes vi til at tage isbjørnevagten.

- Jeg lå inde i teltet og tænkte på, om Nikolaj nu kunne betjene den riffel, hvis isbjørnen kom, og det gjorde det helt umuligt at sove. Så på den tur gik mine batterier helt ned, og så bliver man sur. Det er ikke sjovt for nogen, men det fantastiske er, at det ikke er noget, vi snakker vildt meget om. Så skælder man ud, og så går der en halv time, og så er der én, der skal låne noget tobak, og så er det overstået.

4

Spiste rotte med sovs

(Foto: © DR Danmark)

- For at programmet ikke skal gå i stå, har jeg fundet på, at vi skal spise et såkaldt taberdyr, hvis ikke vi skyder andet. Taberdyr er de dyr, som ingen andre gider spise som for eksempel den brune rotte - og jeg kan ikke se, hvad der er galt med at spise dem. I afsnittet fra Vendsyssel i sæson 10 havde vi intet held med agerhøne-jagten, og så måtte vi jo spise mine medbragte rotter.

- Jeg vil godt lige understrege, at de ikke var ikke fanget i en tilfældig kloak. Det var sjovt at tilberede den spidstegt, men der var jo ikke meget kød på den. Sådan et rottelår smager hverken godt eller skidt, men der var sovs til, og det var ikke et dårligt måltid.

5

Racistisk amerikaner med 44 skydevåben

(Foto: © DR Danmark)

- Som forberedelse til programmerne i Florida i sæson 5 tog vi på researchtur for at finde den rigtige location til vores optagelser. Vi traf sådan en campingchef, som viste os de mest ligegyldige steder, men på en køretur i området ser jeg en tilfældig indkørsel, hvor der går et par høns og en gris rundt. Vores guide siger, det er en dum ide at gå derind, men det gør vi, og så der kommer der en mand ud i hvide gummistøvler.

- Han giver os lov at bo i sit skur, og da vi begynder at tale med ham, opdager vi, at han er den vildeste racist. Han har 44 våben, og vi tænker 'ahhh, hvad sker der lige', men hurtigt opdager vi, at han er det sødeste menneske. Vi var politisk meget langt fra hinanden, men det var stort at opleve, at man sagtens kan være venner med folk, der tænker anderledes end en selv.

6

Græd som pisket over falk

(Foto: © DR Danmark)

- En af de svære oplevelser, jeg har haft med Nak og Æd, var i sæson 6, hvor vi var på falkejagt i Frankrig. Vores danske falkemænd sender en falk op i luften tæt på en motorvej. Vi havde spurgt falkemændene på forhånd, om det nu var en god ide. Da falken fløj afsted, fløj den ikke op i luften i en spiral, som den burde. I stedet styrede den i retning af motorvejen, hvor den blev dræbt af en modkørende lastbil.

- Det var utrolig uheldigt, og jeg græd som pisket. Manden brugte jo hver eneste dag på at bade sin falk og flyve med den. Vi snakkede meget om det i dagene efter, og vi var alle helt knust. Klippet gik viralt, og selv min datter, som var i Australien på det tidspunkt, så det. Mange folk synes desværre, det var pissesjovt, men det er det bare ikke, når man selv har stået i det og oplevet følelserne.

Det nyeste afsnit fra Nak og Æds sæson 10 bliver sendt onsdag kl 20 på DR1 og på DRTV.

Hvordan tilbereder man egentlig en rotte? Få opskriften på Nak&Æd-rotten her:

Hvis rotte lyder en anelse eksotisk, så prøv Nikolaj Kirks laks med blinis og dild.