'Nej, vi spiser ikke sæl hver dag': Her er fem myter om grønlandsk mad

Vi har allieret os med madblogger Anne Nivíka Grødem, der forholder sig til myterne om grønlandsk mad.

(Foto: Illustration: Oliver Seppo)

I Grønland fanger alle deres egne fisk. Sælkød er noget, man spiser hver dag. Og grøntsager er ekstremt dyre. Eller hvordan er det nu lige?

Vi danskere har måske et lidt stereotypt billede af grønlændernes madvaner.

Men hvad er egentlig op og ned?

Vi har bedt den grønlandske madblogger og madentreprenør Anne Nivíka Grødem om at forholde sig til fem (måske) lidt stereotype udsagn om den grønlandske madkultur.

1

I Grønland spiser man tit sælkød

(Foto: Michael Bothager © © MIchael Bothager/Scanpix)

De fleste danskere er klar over, at man spiser sæl i Grønland, men hvor meget sæl spises der overhovedet? Er det en lige så hyppig spise som spaghetti med kødsovs er det i Danmark?

Nej, lyder svaret fra Anne Nivíka Grødem.

- Det er klart, at sælkød er og har været noget, som mange familier har tradition for at spise, men jeg tænker, du kan sammenligne det med at spise flæskesteg. Nogle spiser det ofte, imens andre kun spiser det til jul, siger Anne Nivíka Grødem og uddyber:

- I min mands familie er der for eksempel ikke tradition for at spise sælkød, og jeg har aldrig selv tilberedt det i mit køkken. Omvendt er der nogle familier, der spiser det meget, så du kan ikke bare sige, at det er noget, alle grønlændere lever af. Det er meget mere nuanceret end det.

2

I Grønland går alle jagt eller fanger deres egne fisk

(Foto: MARK HANNAFORD)

For mange danskere er dét at se et afsnit 'Nak & Æd' det tætteste, vi kommer på jagt. Til gengæld kan man let komme til at tro, at alle grønlændere bruger fritiden på at fiske eller jage. Men er der overhovedet hold i den antagelse?

- Igen er det svært at sige noget generelt. Vi er jo en del af en fangerkultur, der går meget langt tilbage, og nogle steder fylder fiskeriet og jagten stadig meget. For mange familier er jagt eller fiskeri stadig deres levebrød, men det er jo ikke sådan, at alle grønlændere fisker hver dag, siger Anne Nivíka Grødem og uddyber:

- Man skal nok huske på, at Grønland er enormt mangfoldigt, og der kan være meget stor forskel på, om man bor i Nuuk, hvor du kan få fat i et bredt udvalg af råvarer, eller om du bor i en lille bygd, hvor der kun leveres friske forsyninger et par gange om året.

Selvom Anne Nivíka Grødem bor i Nuuk, fylder jagt alligevel en del hos hende.

- Som barn har jeg selv været på jagt med mine forældre, og min mand er barnebarn af en anerkendt fisker, så for os er det en vigtig ting at give videre til vores børn. Når sæsonen for rensdyrjagten går i gang, tager min mand derfor ud med vores to ældste børn, og så er de med til at skyde. Min søn på 13 år har for eksempel skudt sin egen moskusokse.

3

I Grønland er grøntsager ekstremt dyre

(Foto: Claus Fisker © Claus Fisker)

Måske har du hørt rygter om, at friske grøntsager kan være umulige at få fat på i Grønland og i hvert fald er temmelig dyre. Men passer det nu også, eller hører agurker til overpriser fortiden til?

Helt forkert er udsagnet ikke, forklarer Anne Nivíka Grødem.

- Mange af vores fødevarer bliver jo fragtet hertil med båd eller fly, og det medfører også høje priser. En agurk koster for eksempel 30 kroner, så man kan helt sikkert sige, at grøntsager er dyrere end i Danmark.

Befinder man sig i én af de større byer, er grøntsagsudvalget for det meste pænt, så det er ikke, fordi alle grønlændere lever af fisk og frysegrønt. Men blandt den ældre generation er der ikke stor tradition for at spise grøntsager, forklarer Anne Nivíka Grødem.

- For mange ældre generationer er grøntsager ikke en indgroet del af madkulturen, men hos de yngre bliver det mere og mere normalt. Og så er det jo ikke sådan, at man slet ikke kan dyrke noget i Grønland. Masser af mennesker – især i Sydgrønland – har jo haver, så det kan altså godt lade sig gøre at dyrke sine egne kartofler.

4

Grønland har få restauranter og ingen fin gastronomi

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

I adskillige år har vi hørt om "det nye nordiske køkken" og om Michelin-restauranter i Danmark, Norge, Sverige og på Færøerne, der har gjort sig bemærket på den internationale madscene.

Til gengæld er det småt med nyheder om grønlandsk gastronomi. Men betyder det så, at der ikke findes gode restauranter på Grønland?

- Det er sandt, at vi ingen Michelin-restauranter har, men vi har da restauranter i Nuuk, og vi har da også fine restauranter, der går op i bruge gode grønlandske råvarer, fortæller Anne Nivíka Grødem.

Hun mener dog stadig, at Grønland har et stort uudnyttet potentiale, når det gælder gastronomi.

- Selvom man tit har en tendens til at tale om alle de ting, vi ikke kan få på Grønland, så har jeg længe syntes, at vi skulle være bedre til at være begejstrede for det, vi har. Det kan godt være, at frugt og grønt er dyrt, men til gengæld er frisk fisk jo virkelig billigt. Som jeg ser det, er der altså grobund for at skabe meget gastronomisk udvikling på sigt.

5

Fastfood er ikke rigtig en ting

(Foto: imago stock&people via www.imago © imago images/onemorepicture)

De seneste 40 år er burger, pizza og shawarma blevet en indgroet del af madkulturen i Danmark. I de store byer er der pizzeriaer på hvert et gadehjørne, og 50 procent af den voksne befolkning er overvægtig. Men hvordan forholder det sig i Grønland? Findes der overhovedet en McDonald's i Nuuk?

- Nej, vi har faktisk ikke McDonald's, men til gengæld har vi så meget andet fastfood, siger Anne Nivíka Grødem.

Hun forklarer, at grønlænderne ligesom danskerne i stigende grad spiser fastfood og drikker læskedrikke, selvom sukkerafgifterne er høje.

- Vi ser bestemt også problemer med fedme og diabetes her, og jeg har været i bittesmå butikker ude i bygderne, som nærmest ikke solgte friske grøntsager, men som havde et stort udvalg af slik og chips.

Facebook
Twitter