‘Nogen synes, jeg er flabet’: Kaj har smagt sig igennem 1.400 øl

Der serveres legendariske svinere og usnobbet ølkærlighed på Kaj Framkes blog.

(Foto: © Grafik: Oliver Seppo, dr)

Har du nogensinde smagt en øl, der gav dig en 'en metallisk knytnæve af industriel sprit blandet med forgamlede slatne krydderier’?

Eller en bajer, der gav associationer til et overpisset Roskilde-telt?

Forhåbentlig ikke. Og det vil ølentusiasten Kaj Framke gøre en solid indsats for, at du heller aldrig kommer til.

Derfor har han skabt sit eget brune hyggehjørne på internettet, Kajs Ølblog, hvor han anmelder øl efter en karakterskala – råt for usødet – som ovenstående smagsprøver vidner om.

- En ordentlig IPA eller stout smager af så meget mere end en almindelig pilsner. Man har heller ikke lyst til at drikke lige så mange. Man bliver i godt humør af, hvor godt det smager, fortæller Kaj Framke. (Foto: © Tom Nora / Unsplash)

Uanset om Kaj Framkes anmeldelse ender i euforiske anprisninger eller klokkeklare advarsler, så er vi flere busstop fra den tone, man normalt møder på madblogs.

Med sine 3-4.000 månedlige gæster figurerer Kajs Ølblog ikke på toplisterne over populære blogs om mad og drikke. Til gengæld debatterer stamgæsterne flittigt de anmeldelser, som Kaj Framke har skrevet over 1.400 af, siden bloggen blev stiftet i 2010.

Hej Kaj, hvad får du ud af at anmelde alle de her øl?

- Der sker så meget på ølfronten, og jeg vil gerne gøre folk opmærksom på alle de gode sager, der er derude. Og samtidig advare mod de kedelige ting. Og så elsker jeg at skrive. Det og øl, det er to ting, jeg holder virkelig meget af, fortæller Kaj Framke.

De kulørte associationer og malende sanseindtryk fyrer rundt som kapsler fra rystede bajere. Alle sanserne tages i brug. Som denne anmeldelse af en sour ale, der tager Kaj Framke på et syretrip til topkarakter:

- Syren går lige i tungen, som et barberblad i blankpoleret kobber. Gummer, kinder og mandler bliver revet rundt bagest i munden, så man slet ikke kan holde masken (…) Hold da op et bryg!

- Endnu engang bydes der på surt med surt på i smagen. Hele kæften svides i et mægtigt, smagfuldt syrebad, der river og flår på alle mundens indre overflader.

Bryggeren blev sur

Men det er ikke alle øl, der udløser begejstring. Det vidner sloganet, ”Hvad øllet mangler i bitterhed, har bloggeren til overflod”, også om.

Citatet er fra en bruger, der reagerede en følger, der reagerede på en af Kaj Framkes – ja, bitre – anmeldelser.

- Man ville næsten ønske, at brygget i det mindste ville smage lidt af rævepis, som man jo gerne kalder ildesmagende alkohol. For så ville brygget i det mindste smage af noget.

Sådan kan en halv stjernes-anmeldelse sagtens lyde.

- Jeg kan godt være en gammel, bitter mand, det kan man se i min anmeldelser. Jeg har nogle gange tænkt på mig selv som øllenes Thomas Treo, fortæller en grinende Kaj Framke med henvisning til Ekstra Bladets kontroversielle musikanmelder.

- Jeg skal da tilstå, at det ofte er lidt sjovere for mig at skrive en grov anmeldelse end en god anmeldelse. Man kan slå sig mere løs. Men det vigtigste, at jeg er ærlig, siger Kaj Framke.

Langt de fleste af Kaj Framkes anmeldelser ligger dog i den begejstrede ende. Alligevel sker det af og til, at tæer føles trådt på i kommentarfelterne på anmeldelserne.

En enkelt gang fik en Kaj Framke en henvendelse fra en forurettet brygger, der stod bag en øl, der havde fået kritik på Kajs Ølblog. Det fik bryggeren ikke så meget ud af.

- Nogle folk er måske uenige og synes, jeg er flabet og dum at høre på. Mit standardsvar er: ”Hvis du synes, den øl er god, så er der jo bare mere af den til dig. Det skal du da ikke være ked af.” Men dem, der er uenige, plejer at erklære sig uenige på venskabelig vis, skal det siges.

For selvom Kaj Framke ikke lægger skjul på, at en lidt grovere anmeldelse kan være mere underholdende end en begejstret af slagsen – så er det vigtigste for ham at være ærlig om sin holdning.

- Jeg er hudløst ærlig, og så er jeg ret upoleret som person. Hvis der er en øl, jeg ikke kan lide, kommer det til at fremstå ganske klart. Det er ikke nogen hemmelighed.

Og det er ikke kun øl, som Kaj Framke er ærlig omkring. For midt i anmeldelsen af fortræffelighederne ved belgiske sour ales eller manglerne ved en skummende brown ale, så får man gerne Kaj med i anmeldelserne på Kajs Ølblog.

Inviteret med af følgerne

Det er ikke unormalt, at en ølanmeldelse krydres med en associationsrække fra bloggerens eget liv. Det kan være Roskilde Festival-anekdoter, betragtninger om en politikers rigsretssag eller tanker om Kajs egen "humørsyge og beskæftigelsessituation".

Der er højt til loftet i den virtuelle brune stue.

Netop den kombination har måske trukket stamgæster til Kajs Ølblog, der ikke bare nøjes med at kommentere og suge til sig af inspiration. Det sker jævnligt, at Kaj Framke bliver inviteret med til ølsmagninger eller på værtshuse og bryggeribesøg af sine følgere.

- Det er jo en stor oplevelse. Det er vildt, at fremmede mennesker kan lide, hvad jeg skriver om de øl.

For Kaj Framke kan der sagtens gå alt fra et par timer til en uges tid, fra han har smagt på en øl, til anmeldelsen finder vej ud gennem fingrene. Det vigtigste er nemlig, at det ikke bliver en pligt. Anmeldelserne skal være sjove, både for ham, men også for læseren.

- Jeg tror, jeg har adhd, fordi jeg mister let selv koncentrationen, når jeg læser. Derfor er det vigtigt for mig, at det skal det være underholdende.