Nu er det ikke længere bare nok med en gammeldags vaffel: Sådan spotter du den allerbedste is

Danmark har meget god is at byde på, mener Marie Bjørg, som står bag Instagram-profilen 'ismedmary'.

Marie Bjørg har altid været meget passioneret omkring is. Når hun holdt fødselsdag som barn, var tag-selv-isbaren med krymmel og hjemmelavet guf obligatorisk. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen)

De fleste mennesker kan nok blive enige om, at is er lækkert. Men 28-årige Marie Bjørg finder den kolde snack lidt mere lækker end alle os andre.

På en dejlig dansk sommerdag glider der mindst én is ned i maven hos den iselskende københavner, men det kan også sagtens blive til to. Eller tre. Og når julen står for døren, transformerer hun gladeligt sin risalamande til en isversion.

- Jeg har nok altid været vild med is. Jeg elsker, hvordan smagene kan varieres i det uendelige, siger Marie Bjørg.

Marie Bjørg spiser mange flere is, end dem hun kan nå at dele på sin Instagram-profil. I virkeligheden er det en svær disciplin at tage pæne isbilleder, inden isen smelter, fortæller hun. - Jeg løber tit rundt for at finde en plain baggrund, og når jeg så står og tager tyve billeder af min is, så kigger folk lidt. (© (c) privatfoto)

Men Marie Bjørg nøjes ikke bare med at spise is. Siden sommeren 2020 har hun også delt sine iserfaringer på Instagram-profilen 'ismedmary'.

- Jeg havde bare sådan lyst til at skabe et sted, hvor jeg kunne dele de mange gode isoplevelser, jeg finder rundt omkring i Danmark.

Og gode issteder er der faktisk mange af, mener Marie Bjørg, som blandt venner kaldes Mary.

- Nu er det jo ikke fordi, jeg taler ud fra specifikke data, men det er min oplevelse, at der dukker flere og flere isbutikker op med store ambitioner. Samtidig er interessen for god is vokset hos danskerne, siger Marie Bjørg og uddyber:

- Man stiller sig ikke tilfreds med den traditionelle gammeldags vaffel med guf og syltetøj. Nu vil mange have lækker is og særlige smagskombinationer, siger Marie Bjørg, som selv har arbejdet fire år i en isbutik, da hun var yngre.

Men hvordan sikrer man sig den perfekte isoplevelse? Her kommer fire råd fra Marie Bjørg.

1

Gå efter den hjemmelavede is

Marie Bjørgs yndlings is-kombination er hindbær og hvid chokolade. (Foto: Marie Bjørg)

Når Marie Bjørg begiver sig ud på isjagt i ukendte territorier, går hun målrettet efter én vigtig faktor: Isen skal være hjemmelavet.

- Nogle isbutikker får leveret færdiglavet is fra en producent, imens andre rører isen selv, og som udgangspunkt synes jeg faktisk, det er svært at gå galt i byen, hvis isen er hjemmelavet. Det vil ofte betyde, at isen er mere frisk og cremet, og det siger også noget om butikkens ambitioner, forklarer Marie Bjørg.

Og hvordan lurer man så lige, om isen er hjemmelavet? Ofte vil butikken selv skilte med det, og køber de den fra en bestemt leverandør, vil de også tit skilte med det, så på den måde er det ikke så kryptisk at skelne den ene type butik fra den anden, forklarer Marie Bjørg.

Hun understreger også, at der bestemt også findes isbutikker, der serverer god færdiglavet is – også selvom den ikke røres i baglokalet.

2

Brug dine sanser

Marie Bjørg spiser ikke kun is ude i byen. Hun laver den også selv. Det er hendes drøm at skabe en række nemme isopskrifter til sin Instagram-profil. (Foto: Marie Bjørg)

I det øjeblik Marie Bjørg træder ind i en isbutik, går der som regel en lille minianalyse i gang i hendes hoved.

- Her er det vigtigt, at man bruger sine sanser. Du kan ofte se på en is, om den er god eller ej. Den skal helst se frisk og cremet ud, når kuglerne scoopes. Isen må ikke være helt hård og frossen.

Samtidig bruger Marie Bjørg også sin lugtesans til at vurdere vaflernes kvalitet.

- Er det en butik, der laver sine egne vafler, så kan man tit dufte det, og så vil jeg klart vælge at få min is i en vaffel.

3

Snak med ekspedienten

Man kan let have en tendens til at vælge de smage, man bare ved, man kan lide. Men Marie Bjørg anbefaler, at man dedikerer mindst én af sine kugler til at afprøve en ny smag. (Foto: Lama Roscu/Unsplash.com)

Det er selvfølgelig også oplagt at snakke lidt med ekspedienten.

Det kan nemlig være meget forskelligt fra isbutik til isbutik, hvad de er gode til, mener Marie Bjørg.

- Nogle er gode til sorbeter, andre er stærke til tunge chokoladeis, og vil du have fat i butikkens bedste is, kan ekspedienten give dig et praj om, hvad der er værd at vælge, mener Marie Bjørg.

- Du kan jo spørge, om sorbeten er lavet på frisk frugt, eller hvordan mælkeisen er lavet. På den måde kan du nemmere fornemme, hvad butikkens stærke side er. Og så er det jo altid kæmpe win, hvis man kan få lov at smage, siger Marie Bjørg.

4

Overvej, hvilken type isoplevelse du er ude efter

Hvis Marie Bjørg vælger topping, tænker hun over, hvilken type is der kommer i berøring med guffen eller flødeskummet. Som regel synes hun, at cremeis lavet på fløde eller mælk matcher bedst med en omgang flødeskum. (Foto: Marie Bjørg)

Vaffel eller bæger? Sorbet eller mælkeis? Topping eller ej?

Det kan være ganske stressende at skulle tage stilling til alle de isvalg på en helt almindelig feriedag. Specielt hvis frygten for at få fingre i den forkerte is lurer i baghovedet.

Marie Bjørg anbefaler derfor, at du nøje overvejer, hvad din is overhovedet skal kunne.

- En is kan jo have mange forskellige funktioner. Har du brug for en læskende sorbet eller en mættende mælkeis? Er du lidt småsulten, kan en vaffel også virke nærmest mættende. Men har du fundet frem til en rigtig lækker isbutik, hvor der er gjort meget ud af isen, så kan vaflen faktisk også dominere smagen lidt, så der ville jeg nok bare vælge bæger, så jeg kan fokusere på isens smag.

Og hvordan med topping? Hvad skal man vælge?

- Jeg tror ikke, jeg kan sige, at noget er rigtigt eller forkert, men topping kan nogle steder være rigtig lækkert. I min verden skal en god guf være cremet og luftig og ikke syntetisk i smagen. Så kan du kun få fat i en klistret, lyserød suppedas, skal du måske lige overveje en ekstra gang, om den er værd at putte på din is, siger Marie Bjørg og fortsætter:

- Får du fingre i en kedelig is, kan du jo altid bare spise en is igen senere!

Er du blevet issulten? Her kommer to nemme opskrifter på hjemmelavet is, som ikke kræver ismaskine...