Nu går bestillingerne amok: Er det her den ultimative tømmermændskur?

Man får hug, hvis man forsøger at ændre denne grillbarsklassiker.

Pølsemix.

Nogen kalder den Jyllands nationalret. Andre kalder den tømmermændsretten over alle tømmermændsretter.

For dem, der skulle være i tvivl, er pølsemix en blanding af stegte pølser, pomfritter, karryketchup og hakkede løg. Desuden siges det, at de fleste grillbarer nord fra Randers serverer den med syltede agurker på toppen.

En af pølsemixens dedikerede fans er youtuberen Dennis Okkerstrøm fra Holstebro. Dennis Okkerstrøm er ret vild med grillmad, og på YouTube-kanalen 'Jøjs kanal' kan man se ham drage land og rige rundt for at anmelde en stribe grillbarer.

Pølsemix spiser han mindst en gang om måneden, og han er ikke et øjeblik i tvivl om, hvorfor den smager så vidunderligt.

- Den er jo bare alt det gode fra en grillbar, som er mixet sammen i en stor portion. Vi har de salte pølser og de sprøde pomfritter, den søde ketchup og stærke løg. Så kan man jo ikke bede om mere vel?

Drop de røde pølser

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvordan en omgang pølsemix tilberedes, mener Dennis Okkerstrøm.

- Pølserne skal være brune. Røde pølser er no go. Og så skal der salt på pomfritterne. Ellers falder det helt til jorden, for så matcher de ikke den salte pølse.

For Dennis Okkerstrøm er pølser bare noget helt særligt.

- Pølser er Guds gave til manden. Bagefter kommer burgeren eller bøfsandwichen, og kan vi tale om kvinder, griner han.

Dennis Okkerstrøm Nielsen blev landskendt, da han vandt DM i Hot Dog-spisning. Efterfølgende er han blevet et ikon på YouTube, hvor flere af hans videoer, 'Tour de Grillbar', hvor han spiser grillmad, har over 250.000 visninger. Foto: Morten Stricker (Foto: Morten Stricker © Morten Stricker)

Men på trods af den store kærlighed til pølser ser Dennis Okkerstrøm ikke noget problem i, at pølsestykkerne får en omgang i frituren sammen med pomfritterne. Dog skal fordelingen af pølser og pomfritter være balanceret.

- Jeg har oplevet grillbarer, hvor fordelingen er kørt helt af sporet. Så får man serveret ni tiendedele pomfritter og én tiendedel pølser. Det går slet slet ikke.

Dennis Okkerstrøm foretrækker en tredjedel pølser og to tredjedele pomfritter for at opnå den perfekte balance.

Ingen fine fornemmelser

Han er ikke den eneste, der mener, at pølsemixens pølser går godt i frituren.

Kokken Jesper Ladegaard Græm, der driver gourmetgrillen Rasses Skovpølser i Skanderborg, havde engang store ambitioner i forhold til pølserne.

- Jeg er kok, og jeg tænkte, at når vi nu bruger kvalitetspølser, så var det synd at hælde dem i frituren. Så jeg stegte dem på panden sammen med lidt frisk timian, men det gik bare slet ikke. Det holdt en uge. Vi fik så mange klager. Så pølserne SKAL i frituren - ellers får man hug.

Der findes grillbarer, der hælder ristede løg på pølsemixen. Men det er der ingen grund til, mener kok og grillbarsforpagter Jesper Ladegaard Græm. - Pomfritterne er jo i forvejen det sprøde element, så ristede løg gør ingenting for smagsoplevelsen. (Foto: Jesper Ladegaard Græm © Rasses Skovpølser)

Den hurtige omgang i frituren medvirker da også til, at man kan være stensikker på, at pølserne er blevet ordentlig opvarmede. Og det er måske meget godt taget i betragtning af, at pølserne meget ofte vil være lavet på gårsdagens rester, fortæller Jesper Ladegaard Græm.

- Hos os bruger vi friske pølser, men jeg vil gerne vove den påstand, at man på halvfems procent af alle grillbarer i Danmark bruger restpølser i pølsemix. Ofte kan man se, at de hos grillbarerne har skåret pølserne ud i forvejen. Og hvis man så finder flere forskellige typer af pølser i sin pølsemix med en tyk stegeskorpe, ja, så er man ikke i tvivl, siger Jesper Ladegaard Græm.

Det er dog ikke noget, man skal være bekymret for.

- Hygiejnisk set er det jo intet problem, hvis grillbaren ellers ved, hvordan de håndterer kødet. Smagsmæssigt gør det heller ikke noget. Pølsemixen bliver jo banket til med karryketcup, så det er jo ikke de dybe smagsnuancer i pølserne, man skal gå efter, siger han.

Det perfekte tømmermændsmad

Selvom Jesper Ladegaard Græm ikke har lavet præcis statistik over, hvornår der bliver solgt flest pølsemix, er han ikke i tvivl.

- Pølsemix er noget, vi sælger søndag efter klokken 14. Inden da er det stjerneskud, der sælger, men klokken to vælter det ind med bestillinger på pølsemix. Det er som regel mændene, der ringer og bestiller, og kvinderne, der henter. Hvis mændene er meget sløje, er det også kvinderne, der foretager opkaldet, fortæller han med et grin:

- Så siger de i telefonen, at deres mænd ikke har det særlig godt og virkelig har brug for pølsemix. Nogen gange ligger han nærmest ligefrem syg derhjemme, forklarer de.

Og så er der kun én ting at gøre, mener Jesper Ladegaard Græm. For tømmermændsmad er nu engang bedst, når det er rigtig fedtet, og derfor skal en rigtig pølsemix virkelig 'snaskes til', som han siger.

- Tager man den med hjem, så skal det være sådan, at der er ulækkert meget karryketchup på, når man åbner låget, siger han begejstret.

Ejer du ikke en grillbar, men har du stadig lyst til pølser? Her får du opskriften på den gode gammeldags svensk pølseret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter