Øl uden alkohol storhitter: Nu er det ikke længere pinligt at sige nej til procenterne

Det er blevet mere socialt acceptabelt at drikke alkoholfri øl.

- Når jeg taler om alkoholfri øl i dag, fungerer det som en magnet. Folk vil høre om det. Og de vil smage.

Ordene kommer fra Henrik Wiese, stifter af ølproducenten TeeDawn, som en reaktion på, at vi drikker fem gange så meget alkoholfri øl, som vi gjorde for fem år siden.

Fra den 1. november 2018 til den 1. november 2019 blev der hældt 4.699.000 liter alkoholfri øl ned i de tørstige danske ganer.

I 2014 var det 938.700 liter.

Samme år startede Henrik Wiese og et par investorer TeeDawn. Dengang var der ikke så mange, der lyttede.

- Vi kæmpede hårdt de første tre-fire år, og vi har taget rigtig mange tæsk som en af pionererne inden for alkolfri og lavalkoholiske øl, siger Henrik Wiese.

- I starten gik folk en stor bue uden om mig, når jeg forsøgte at overbevise dem om, at de kunne få en god sanseoplevelse uden alkohol. Heldigvis var der nogle folk i restaurationsbranchen og detailhandlen, der kiggede på sundhedsmønstre og troede på, at alkoholfri øl ville blive populære.

'Det smager bedre'

Og man kan faktisk få en god smagsoplevelse med alkoholfri øl. Det bekræfter den måske ypperste ølinstans i Danmark, nemlig Danske Ølentusiaster, som bryster sig af at være en uafhængig forbrugerorganisation.

- Alkoholfri øl er begyndt at smage bedre. Det er forudsætning nummer ét for, at vi gider drikke det, siger Danske Ølentusiasters landsformand, Klaus Rehkopff.

- Der var også alkoholfri øl for 30 år siden, men der smagte de ikke særlig godt.

Klaus Rehkopff har selv alkoholfri øl i køleskabet og understreger, at de ikke kun bliver knappet op, når han er løbet tør for de andre.

- Man kan sagtens få gode smagsoplevelser med alkoholfri øl, siger Klaus Rehkopff.

Alkoholikerdrik

Og der bliver ikke længere set skævt til folk, der vælger alkoholfri øl.

Det ville der måske være blevet for 20-30 år siden, pointerer Klaus Rehkopff, hvis man fandt på at knappe en øl uden procenter op. Så blev man nærmest betragtet som alkoholiker på afvænning.

- Det er blevet socialt acceptabelt at drikke alkoholfri øl. Og det er blevet helt okay at sige nej til alkohol. Nu er det meget almindeligt, at der er alkoholfri alternativer, når man er til fest, siger landsformanden for Danske Ølentusiaster.

Derudover er der blevet hældt nogle velsmagende sager i kedlerne rundt omkring i Danmark i de seneste år.

- De danske bryggerier har virkelig oppet sig. Det betyder også noget for salget, at det er danske øl, for folk vil gerne støtte lokale bryggerier, siger Klaus Rehkopff.

En af udfordringerne ved alkoholfri øl er, at det kan være svært at binde smagen i en øl sammen uden alkohol. Men det er noget, der arbejdes på, understreger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

- Brygmestrene bliver år for år dygtigere til at brygge alkoholfri øl, som smager rigtigt godt. Mens de førhen kun bryggede pilsnere uden alkohol, kan forbrugerne nu plukke fra en bred pallette af smagsvarianter, siger han i en pressemeddelelse fra Bryggeriforeningen.

Mænd fra byen

I 2019 blev der ifølge Bryggeriforeningen solgt næsten 50 forskellige alkoholfrie øl fra danske bryggerier i danske supermarkeder.

Dertil kan du lægge en række udenlandske mærker, som sammen med de danske sikrer et stort udbud af alkoholfri øl.

Et udbud, som især mænd kaster sig over. Mere end to tredjedele af dem, der drikker alkoholfri øl, er mænd.

Og salget af alkoholfri øl stiger mest i de store byer, oplyser Bryggeriforeningen.

Selvom de alkoholfrie øl er blevet bedre, er det ikke fair at lave en direkte sammenligning med øl, der indeholder alkohol, mener Klaus Rehkopff fra Danske Ølentusiaster. (Foto: Cecilie Smetana © Ritzau Scanpix)

Væk med Karen Kedelig

Øllene uden procenter rammer ifølge livsstilsekspert Anne Glad lige ind i en ungdomskultur, som handler om optimering, sundhed og en "kropsbevidsthed, vi ikke har set før".

- Men de unge gider heller ikke være Karen Kedelig og stå med en danskvand, når de andre drikker øl, siger Anne Glad.

- Hvis du er ung, så er der mange anledninger til fester, som kan være svære at gribe, hvis du vil være sund og undgå tømmermænd, men gerne vil have festen.

Det er muligt at vælge begge dele med alkoholfri øl, understreger Anne Glad. For synet på alkoholfri øl har ændret sig, og der er kommet en langt større social accept af, at det er okay at drikke øl uden alkohol.

- Tidligere var man jo alkoholiker, hvis man drak en Super Light (øl uden alkohol), og der var ikke så mange andre muligheder. Nu er der kommet et hav af nye mærker, og der er mange flere smagsnuancer i alkoholfri øl. Tidligere var det rent afsagn at vælge en øl uden alkohol.

- Derudover ligner etiketterne dem, der er på øl med alkohol, så man kan ikke se forskel, og de alkoholfri øl bliver også markedsført som en del af festen, siger Anne Glad.

Meeeen man kan altså stadig smage forskel, siger Klaus Rehkopff fra Danske Ølentusiaster.

- Hånden på hjertet, så er der stadig mere kraft og fylde i en øl med alkohol. Men det er unfair konkurrence at lave en direkte sammenligning, og jeg kan sagtens have en god aften i byen med alkolholfri øl.

Facebook
Twitter