Peruviansk café i Danmark: Maden fra Peru er en opdagelsesrejse

Martin forelskede sig i Lizzy fra Peru. Nu sælger han peruviansk mad i Aarhus

Martin og Lizzy hakker tomater
Til september tager Martin og Lizzy til Peru for at købe skulpturer og tæpper, der skal bruges i caféen. (Foto: Mikael Ladegaard Laursen)

Hvis man rejser til Peru, skal man opleve Machu Picchu. Det var også planen, da Martin Iversen fra Aarhus rejste til Peru i 2015. Han ville bare lige starte med et par dage i Lima, som mange andre turister også gør.

Men Martin

forlod
ikke Lima i lang tid, og Lima sidder på mange måder stadig i Martin den dag i dag. Machu Picchu har han stadig til gode.

Grunden til alt dette er naturligvis en kvinde. Lizzy Panitz. Få måneder efter deres første møde i Lima i Peru flyttede de til Danmark og blev gift. Men selvom Lima og Peru rent fysisk er langt væk nu, har de hevet så meget af Peru med til Danmark som overhovedet muligt.

I januar 2018 besluttede de sig for at åbne et sted, hvor de kunne sælge peruvianske specialiteter. Og i maj kunne de så åbne caféen Lima i det centrale Aarhus.

- Jeg er tidligere skosælger. Alligevel giver det mening for mig at åbne en peruviansk café, da Peru har så meget at byde på, forklarer Martin Iversen.

Mangfoldighed i køkkenet

Peru er et af de lande i verden, der har den største biodiversitet. Det giver også sit udslag i det peruvianske køkken, da man både finder metoder og

råvarer
fra kyst, bjerge, jungle og tørre sletter.

- Det er et stort land med mange forskellige egne, der laver mad på forskellige måder. Det er ligesom vores egnsretter herhjemme i Danmark, bare ud i det ekstreme. På den måde er det peruvianske køkken på mange måder en opdagelsesrejse, siger Martin Iversen.

This miss Lizzy is not a cook

Nu er det oplagt at tro, at det er Lizzy, der står bag kødgryderne i caféen. Men sådan er virkeligheden ikke. Og det til trods for, at Lizzys familie i Lima alle arbejder inden for

branchen
og tilsammen ejer tre restauranter.

- Min familie ville have, at jeg skulle have en anden uddannelse og ville ikke have, at jeg skulle arbejde i den hårde

branche
, som restaurationsbranchen er, fortæller Lizzy

Alligevel hjalp hun lidt til i køkkenet som barn, og har blandt andet insisteret på, at en opskrift fra hendes barndom skulle med på caféens menukort. Lizzy arbejder i dag som sales executive i en dansk virksomhed og Martin ejer og driver caféen.

Kold gløgg lavet på majs

Opskriften fra Lizzys barndom er på chichamorada. En drik lavet med lilla majs og krydderier. Den skulle være helt rigtig, og Lizzy måtte undervejs ringe hjem og få tips til, hvor længe ingredienserne skulle koge.

- Jeg har stået og forberedt majsene for min mor, så den betyder noget helt særligt for mig. Der er mange minder fra min barndom, så den skulle smage, som jeg husker den, fortæller Lizzy.

Er man vokset op i Danmark vil man ved første øjekast og duft tro, at chichamorada er en kold gløgg. Men smagen er anderledes og bliver i Peru brugt som en lemonade.

Opskrifter

Er du klar til at kaste dig ud i det peruvianske køkken, får du her tre opskrifter, der er inspireret af Peru.

Facebook
Twitter