Sådan får du den bedste flæskesteg juleaften

Her får du tips til, hvordan du vælger den bedste flæskesteg til juleaften - og hvordan du får sprøde svær.

Her får du Adam Aamanns tips til, hvordan du vælger den bedste flæskesteg. Foto: DR

Skal det være en nakkesteg eller en kamsteg, og skal den være økologisk eller konventionel? Programmet 'Madmagasinet' på DR1 handler i aften om flæskesteg, og kok Adam Aamann kommer med en række gode råd til, hvordan man vælger den bedste flæskesteg til juleaften.

Først og fremmest handler det om at vælge den udskæring af en flæskesteg, som man bedst kan lide. Og Adam Aamann har selv en klar vindersteg:

- Nakkekam er min personlige favorit. Den har en fin fordeling mellem kød og fedt, og det er med til at give masser af smag til flæskestegen, siger han om den mere fedtmarmorerede steg.

Vælg den udskæring, der passer jer

Han fortæller, at flæskestege i de danske supermarkeder typisk findes i fire udskæringer: Nakkekammen, som er stegen med mest smag efter Adam Aamanns mening, dernæst er der den meget populære kamsteg, som kokken synes er 'mest kedelig', og endelig er der ribbensteg udskåret af kogeflæsk og den fedeste udskæring: ribbensteg af stegeflæsk.

Klik play i videoen i toppen af artiklen og hør om de forskellige udskæringer af flæskesteg

Mere smag i økologien

Desuden kan man som forbruger tage stilling til, om flæskestegen skal være økologisk eller konventionel. I 'Madmagasinet' smagstester værterne økologiske og ikke økologiske stege. De økologiske stege er typisk omkring fire gange som dyre som de konventionelle, men Adam Aamann mener, at det er pengene værd, fordi man får mere smag:

- Det økologisk kød er noget mørkere end den konventionelle, og det er fordi, grisen har fået lov at røre sig mere. Så kommer der mere muskulatur i kødet og dermed også mere smag, siger han.

Sprøde svær og saftigt kød

Uanset hvilken steg man ender med, er målet at servere et stykke saftigt kød med sprøde svær, og her har kok Adam Aamann nogle gode tips til, hvordan man kan få de drilske svær på flæskestegen sprøde.

Sådan får du sprøde svær:

  • Rids sværene med en skarp kniv - rids ikke ned i kødet, så kommer der kødsaft op, som gør sværen blød

  • Masser salt godt ned mellem sværene.

  • Lad stegen stå en halv til en hel times tid og trække med saltet.

  • Børst overskydende salt af.

  • Steg først stegen med sværene nedad i en bradepande med vand.

  • Vend stegen efter en halv time, læg den på bagerist, som du stiller over vandbad

  • Sikr dig, at sværene er i vater – læg evt. stålskeer eller sølvpapir under, så de kommer i vater.

Følg opskriften, som du får ved at klikke på linket herover

Men uanset forberedelsen, så er selv en erfaren kok som Adam Aamann altid en smule usikker på, om sværene nu også bliver en succes.

- Selv om nogle siger, at de altid får sprød svær, så er det altid et usikkert game, siger han.