Sådan fanger og tilbereder du fisk som i ’Alene i vildmarken’

Her får du en fiskeeksperts bedste tips til, hvordan du kan fange og tilberede fisk, som deltagerne gør i programmet ’Alene i vildmarken’.

Fisk er deltagernes vigtigste næringskilde i DR3 programmet ’Alene i vildmarken’, men for nogle af deltagerne er der langt mellem fiskene i nettet, og variationen i tilberedningsmetoden er ikke stor.

Klik play i videoen i toppen af artiklen og se deltagernes jubel, når der er fisk i nettet

Måske kan du gøre det bedre? Hvis du har fået lyst til at prøve at leve som i vildmarken, så er det i hvert fald bare med at komme ud i naturen og fange fisk og tilberede dem. Fiskeekspert Gordon P. Henriksen har her nogle bud på, hvad du skal gå efter lige nu:

- Vinteren er ikke den nemmeste årstid at fiske på, men der er noget at gå efter. I søerne kan man fange aborrer og gedder, og ved kysten er der havørreder, torsk og fladfisk. Og så er der de mindre fisk som fjæsing og berggylte, siger han.

Gourmet og vildmark

Gordon P. Henriksen har fisket hele sit liv, han er i dag professionel lystfisker og formidler og har blandt andet lavet en programserie til Youtube, ’Fiskeguiden’, der skal inspirere og hjælpe danskerne til at blive en dygtigere lystfisker. Desuden har han formidlet sin fiskeekspertise i DR-programmer som ’Nak & Æd’, ’Storrygeren’ og ’Fiskemissionen’ på DR Ultra.

- Lystfiskeri handler om en blanding af at bruge sin erfaring og så bare prøve sig frem. Det, der gør fiskeri så fantastisk, er, når man står og fisker og pludselig knækker koden ved at bruge sin erfaring, prøve sig frem og så pludselig lykkes med det, siger Gordon P. Henriksen.

Han tager selv ud i naturen og fisker og tilbereder fangsten på stedet. Dog ikke helt som i deltagerne i vildmarksprogrammet i Nordnorge:

- Jeg går ikke 100 pct. vildmark, når jeg er på tur. Jeg kæler lidt mere for det og tager nogle lækre ting med. Det kan f.eks. være nye kartofler, hvidvin eller en god sovs. Så jeg går mere efter en kombination af vildmark og gourmet. Men jeg bruger i høj grad også ingredienser, som jeg kan finde ved stranden eller søen, siger han.

Her får du Gordon P. Henriksens fem bedste tips til en dag som i vildmarken med fisk på menuen.

1. Køb et fisketegn og sæt dig ind i reglerne

Er du mellem 18-65 år, skal du købe et lystfisketegn på fisketegn.dk – et dagskort koster 40 kr., et ugekort 130 kr. og årskort koster 185 kr. Er du under 18 eller over 65 år, kan du fiske gratis.

Med fiskekortet kan du fiske frit ved alle kyster. Hvis du vil fiske ved en sø, skal du undersøge, om der er en lodsejer, fiskeklub eller andre, der har fiskeretten.

Sæt dig ind i reglerne omkring, hvilke fisk, du må beholde. For nogle arter er der mindstemål, altså en vis størrelse fisken skal have, for at du må beholde den. Desuden er der fredningstider for nogle arter. Du kan finde informationen på fisketegn.dk

2. Lær af de bedste

Lystfiskeri handler i høj grad om, at fiske på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og på den rigtige måde. Hvis man fisker for lavt, for hurtigt eller i den forkerte ende af en sø, kan man ende med ingen fangst, men hvis man flytter sig, fisker langsommere eller fisker på et andet tidspunkt, kan der være masser af fisk.

Hvis man skal i gang som nybegynder, er det allerbedste råd derfor at lære af de bedste: Kom ud at fiske med en fiskeklub, nogle venner eller en onkel, der ved, hvad han laver, og sug al viden og erfaring til dig.

Du kan naturligvis læse en masse bøger og blade, se inspirationsvideoer og lære meget om årets gang i fiskeriet, men du lærer rigtigt meget af at komme ud sammen med en erfaren lystfisker.

Se i videoen herunder, hvordan Jon fra 'Alene i vildmarken' leger grillbar med sine fisk

3. Hav styr på udstyret

Du skal bruge forskelligt udstyr, blink eller madding afhængig af, hvilke fisk, du går efter at fange. Så du kan forberede sig godt, inden du tager af sted ved at blive klogere på, hvad du skal have med for at fange netop den fisk. Spørg en erfaren fisker eller spørg i den butik, hvor du køber fiskegrej, de kan hjælpe dig videre.

Og så skal du prøve dig frem med udstyret, være eksperimenterende ud fra din erfaring, og hvad du har læst dig til. Og huske de ting, der virker.

4. Prøv med et kastenet

I ’Alene i vildmarken’ bruger deltagerne garn, og for at gøre det, skal man købe et fritidsfisketegn på fisketegn.dk, hvor man også kan se reglerne for, hvilke garn, man må bruge.

Hvis jeg var alene i vildmarken, ville jeg bruge et kastenet frem for fiskestang eller almindeligt net, for du fanger typisk mest med et kastenet. Man skal dog ikke være afhængig af at fange en speciel fisketype, for nettet tager jo alle dem, der er på det sted, man kaster nettet.

Et kastenet er den nemmeste måde at fange fisk på, og det er også lidt sjovt. Man kaster det ud over vandet som en frisbee, og når det rammer vandet, breder det sig ud og samler sig dernæst som en pose. Jeg bruger det selv meget, når jeg er i Florida og fiske, til at fange små fisk til madding.

5. Tilbered fisken lidt lækrere

Fisk en papilotte hedder det, når kokke bager fisk indpakket i bagepapir på en restaurant. Jeg laver det samme, bare på bål. Jeg renser fisken og lægger den hele fisk på et stykke sølvpapir sammen med smør og gerne nogle vilde urter. Jeg lægger den på gløderne fra et bål, så fisken bliver dampet i sine egne safter – det smager fantastisk.

Ellers kan jeg godt lide at ryge fiskene. Jeg sørger for at have godt med gløder, og lægger tørret tang, små stykker tørret træ, kviste fra enebærbuske, urter, brændenælder eller lignende på gløderne. Dernæst lægger jeg en fisk på en rist over gløderne og stiller en gryde på hovedet over fisken, som så holder på røgen omkring fisken. Det gør jeg tit med havørreder, de får en meget lækker både grillet og røget smag. Og så finder jeg gerne strandkål, som jeg spiser til.

Herunder en opskrift på, hvordan brødrene Price tilbereder søtunge en papilotte.

Se 'Alene i vildmarken' i aften kl. 21.30 på DR3

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk