Sælger falafler efter bedstefars opskrift: Nu skal han med til VM

Få opskrift og tips til hjemmelavet falafel fra en af den danske deltagere i VM i falafel.

Yusef Houji ejer Nordisk Falafel. Deres falafler er baseret på en opskrift fra hans bedstefar (Foto: © Mikael Ladegaard Laursen)

Midt i sin kandidatuddannelse ved Aalborg Universitet kastede 30-årige Yusef Houji sig ud i livet som selvstændig. Studiet blev sat på pause. Han ville i stedet lave falafler. Gode falafler.

Inden han åbnede sin butik, havde han brugt halvandet år på at eksperimentere med forskellige kikærter og metoder til at lave falafel. Han fandt frem til nogle særlige kikærter fra Rusland og Frankring, som han nu importerer.

(Foto: © Mikael Ladegaard Laursen)

Bedstefarens opskrift lever endnu

Eksperimenterne i køkkenet handlede også om at finde den bedste opskrift på falafel. Men uanset hvad, Yusef prøvede, vendte han altid tilbage til den samme opskrift: Bedstefarens opskrift. Han havde nemlig en falafelbod i Palæstina for 60 år siden.

- Han er så stolt, så det er helt rørende. Han er ved at være oppe i alderen, men han fortæller alle sine venner, at det er hans opskrift, jeg bruger, fortæller Yusef

Det er nu kun lidt over et år siden, Yusef tog springet som iværksætter. Efterfølgende har der været fart på. Hver dag langer de mere end 1000 falafler over disken i den lille butik på Østerbro. Og nu er de så inviteret til at deltage i verdensmesterskabet.

- Jeg kan nærmest ikke sove, for det er så kæmpestort. Prøv at tænke, hvis vi vandt.

Yusef Houji tager til VM sammen med sin kone. I dommerpanelet sidder blandt andet flere michelin-kokke. (Foto: © Mikael Ladegaard Laursen)

Tre tips til en bedre falafel

Yusef Houji giver her sine tre bedste tips til at lave den optimale falafel derhjemme.

  1. 1

    Kikærterne skal sættes i blød, men ikke koges. For mig at se, så fungerer kikærter på dåser ikke. Tørrede økologiske kikærter er klar efter 8 timer i tempereret vand. Bruger man koldt vand, så er de klar efter 12 timer.

  2. 2

    Hold det simpelt i de rigtige forhold. Vi bruger kikærter, persille, hvidløg og løg. Vi plejer at sige, at dejen skal være 70 procent kikærter og 10 procent til hver af de sidste ingredienser.

  3. 3

    Her kommer vi til den vigtigste del: Væskebalancen. Det er her det ofte går galt for folk. Er der for meget eller for lidt vand, så smuldrer falaflen. Vi tilsætter 15 procent vand til vores dej. Det vil sige, at vi laver dejen uden vand, og har vi et kilo dej, så tilsætter vi 150 ml vand. Hvis man fryser sine falafler, så fordamper noget af vandet, og derfor vil man også opleve, at de ofte vil smuldre.

Udover dette, så skal man krydre sin dej med salt og en krydderiblanding. Her vil Yusef ikke afsløre husets krydderiblanding, men han mener, at de færdige blandinger, man kan købe i mellemøstlige butikker og store supermarkeder, kan bruges.

Hos Nordisk Falafel bruger de en avanceret kødhakker til at kværne og blande dejen, men en blender kan også fungere ifølge Yusef.

Til verdensmesterskabet i falafel den 16. juni i Malmø er der fire danske restauranter repræsenteret. De er Faour (Aarhus), Falafel Factory (København), Ahaaa Arabic Cuisine (København) og Nordisk Falafel (København).

Opskrifter på falafel

Har du lyst til sprøde falafel-kugler, så får du her nogle lækre opskrifter: