Sæsonen er i gang: Sådan får du gevinst på din brombær-jagt

Lige nu vælter det med modne, sorte brombær i de vilde brombærkrat. Gå på skattejagt nu og hav marmelade og bær i fryseren til vinter. Du får gode råd til brombærjagten her.

Brombærkrattene er fulde af bær lige nu - tag kun de helt sorte bær, som næsten falder af af sig selv. Foto: Lotte Jahnsen

Det er med garanti for rifter på hænderne, beskidte sko og pigge, der hænger fast i tøjet, når man går på skattejagt i de vilde brombærkrat. Men den fyldte pose med sorte bær er det hele værd: Jagten på vilde brombær kan give bær nok til marmelade til hele vinteren.

Her får du nogle gode råd til, hvordan du får plukket masser af de sorte brombær.

KLIK HER og få de dejligste opskrifter på mad med brombær

1. Gå på jagt lige nu:

De vilde brombær er typisk modne sidst i september og i oktober, så det er lige nu, du skal af sted.

Den lavtstående efterårssol er en skøn ledsager, når man er på brombærjagt i oktober. Foto: Lotte Jahnsen

2. Find et godt brombærsted:

Brombær vokser typisk i skovbryn og krat, hvor der er lys. Man holder typisk sin viden om et godt brombærkrat tæt inde på kroppen, men prøv at tale med naboerne, om nogen kender et godt brombærkrat tæt på dig. Ellers må du holde godt øje efter mulige brombærkrat, når du går og cykler i området.

3. Klæd dig rigtigt på:

Brombærkrattene er vilde, og de piggede grene står ud i luften og ligger på jorden. Sørg for at have lange bukser og jakke på, og gerne et par kraftige sko – ikke sandaler - som kan trampe de piggede grene ned. Brug evt. også handsker.

4. Undgå at ødelægge bærrene:

Brombær er tunge, og bærrene kan hurtigt mase hinanden, hvis posen eller skålen bliver for fyldte, så tag evt. flere skåle eller poser med.

5. Tag kun de modne bær:

De modne brombær er helt sorte og skinnende. Sådan ser du, ifølge Naturstyrelsen, om bærrene er modne: Tag forsigtigt om bærret, hvis det falder af, er det fuldmodent og spiseklart. Hvis bærret giver for meget modstand og ikke vil slippe, skal man lade det sidde - ellers får man et surt brombær.

6. Brug bærrene:

Brombær skal skylles godt, da der kan være små dyr eller spindelvæv på dem. Derefter kan de allermest oplagt bruges til brombærmarmelade, som blandt andet er nærmest perfekt til pandekager. Du kan også fryse brombærrene og bruge dem i smoothies, desserter og kager. Eller du kan putte friske brombær i dine drinks - f.eks. i gin og tonic.

Små dyr og spindelvæv kan sidde i brombærrene, så skyl dem godt, inden de bliver frosset eller lavet til marmelade. Foto: Lotte Jahnsen
Facebook
Twitter