Seks tips til at lave sundere aftensmad

Er du en af dem, der har lyst til at spise lidt sundere i det nye år? Her får du seks enkle råd.

Spinattærte er en flot ret, som mætter dejligt og smager fantastisk. Og så er det også en sund ret med fuldkorn og masser af grønt. Få opskriften herunder. Foto: Dorthe Marie Nielsen

Mere fuldkorn, masser af farver og lav en madplan. Det er blot nogle af de gode råd, du kan læse mere om her, hvis du er en af dem, der bruger det nye år som et startskud for at få lidt mere sund mad i hverdagen.

Sammen med madblogger og bachelor-studerende i ernæring og sundhed Dorthe Marie Nielsen har vi her samlet seks gode råd til, hvordan I kan gøre aftensmaden lidt sundere. Og vi bringer tre helt nye opskrifter på aftensmad, som hele familien vil kunne lide.

1. Brug mange grøntsager

Brug så mange grøntsager i din mad som muligt, og varier den måde, du tilbereder dem på: Steg dem, damp dem, bag dem eller spis dem rå: De samme grøntsager kan opleves helt forskellige, alt efter hvordan de tilberedes. Der er mange smagsoplevelser i at lege med de grønne sager. Spis gerne flest af de grove grøntsager som broccoli, gulerødder, bønner og lignende. De er særligt fulde af kostfibre, som mætter godt og er gode for fordøjelsen, mens de samtidig er lette på energi og hurtige at tilberede.

2. Lav farverig mad

Vi bliver ved rådet om at bruge mange grøntsager, men ved også at bruge grøntsager med så mange forskellige farver som muligt, sikrer du, at du får den bredeste vifte af vitaminer, mineraler og antioxidanter i din mad. Det ser for resten også ret godt ud, og gør den samlede oplevelse af måltidet endnu bedre.

KLIK på linket herunder og få opskriften på en nem og lækker spinattærte

3. Brug magert kød

Det fedt, der sidder på kød fra vores firbenede venner som ko, gris og lam, er hovedsageligt af den mættede art, som vi bør undgå at spise for meget af. Vælg derfor magert kød til hverdag. Fedtet i fede fisk som laks og makrel skal du derimod ikke være bange for. Det er af den umættede slags, som vi gerne må spise mere af, og som også bidrager med D-vitamin og essentielle omega-3 fedtsyrer.

4. Vælg fuldkorn - og husk kartoflen

Når du koger ris, pasta og andre korntyper, sørg da for at vælge flest fuldkornsprodukter, hvor hele kornet er med. Ligesom med grøntsagerne indeholder kornets skaldele masser af fibre, der mætter godt og gemmer på vitaminer og mineraler. Kartoflen har ofte været udskældt, men det er synd, især hvis det er en kold, kogt kartoffel. Her har en del af stivelsen nemlig omdannet sig til kostfibre, og derfor er der intet i vejen for at spise kartofler et par gange om ugen.

5. Hold kødfrie dage - de kan sagtens mætte

Du kan sagtens blive mæt af et måltid uden kød. På den måde får du også en ekstra chance for at spise flere grøntsager, og du skruer ned for det mættede fedt, som ofte stammer fra kødet. Brug bælgfrugter, kikærter og linser som basis, da de udover at mætte godt også indeholder meget protein og derfor fungerer fint som kød-erstattere.

KLIK på opskriften herunder og find en skøn opskrift på en fyldig kikærtegryde uden kød

6. Planlæg ugens aftensmad

For nogle kan det være en fordel at lægge en madplan én gang om ugen og handle efter den. På den måde ved du, hvad du skal have, og bliver måske ikke ligeså nemt fristet af supermarkedets mange tilbud på de knap så sunde fødevarer. Hvis man er rigtig sej, kan man på den måde også nøjes med at handle ind én gang om ugen.

KLIK på linket herunder og find en skøn opskrift på boller i karry med masser af grønt