Seks tips til nemme og lækre madpakker

LISTE: Børnene har været afsted i skole og institution i nogle uger, og allerede nu er mange gået helt død i madpakkeproduktionen. Her får du ernæringsspecialistens seks gode råd til at få liv i madpakken igen.

Madpakker kan virkelig være en udfordring, men her får du nogle gode tips til at puste nyt liv i madpakkerne. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Madpakker behøver virkelig ikke at være så besværlige, og der er mange nemme genveje til at lave nemme, men også lækre

madpakker. Oven i købet på rekordtid.

De entusiastiske ord om madpakker kommer fra Trine Enevold Grønlund, der er specialist i ernæring hos Fødevarestyrelsen, som blandt andet står bag de officielle kostråd og som har lavet fem gode råd til hvordan man bedst sammensætter en madpakke – også kaldet madpakkehånden.

LÆS OGSÅ: At sylte giver os ro i en travl hverdag

Forberedelse og rester

Trine Enevold Grønlund kender den fornemmelse af, at mange forældre på et tidspunkt går død i at lave madpakker:

- Mange forældre er entusiastiske og fyldte af gode ideer om madpakker, lige når sommerferien slutter, men efter nogle uger oplever man, at børnene er blevet trætte af favoritterne i madpakken, og forældrene er trætte af at lave den. Men det behøver ikke være så svært, hvis man forbereder sig lidt og bruger resterne, siger Trine Enevold Grønlund.

Hun har en række gode råd til, hvordan man kan puste nyt liv i madpakke-lavningen. Så herunder får du Trine Enevold Grønlunds seks gode råd til nemmere og lækre madpakker.

1. Brug resterne fra aftensmaden

Kig godt på alle rester, når I tager af bordet efter aftensmaden. Tænk på, at ingen rest er for lille til en madpakke. Det behøver ikke være en rest, som skal udgøre hele madpakken. Tænk hellere på, om en lille rest kan være en komponent i madpakken.

F.eks. kan:

  • En enkelt kartoffel bruges som pålæg til en kartoffelmad med lidt mayonnaise på, eller den kan blive most sammen med torskerogn og lidt skyr til en torskerognsalat.

  • Lidt salat og en skefuld pasta blandes sammen og blive til en pastasalat. Hæld evt. lidt dressing over eller put lidt skinketern eller en kødrest i skiver sammen med det.

  • En rest af revne gulerødder blive til en råkostsalat med lidt rosiner eller et halvt æble skåret i tern og lidt citronsaft.

  • Et stykke æggekage eller omelet lægges på en skive rugbrød eller puttes i en bøtte med lidt salat.

  • En enkelt frikadelle skæres i skiver og måske række til to frikadellemadder, eller den kan lægges hel i madpakken.

  • Et par skefulde dåsemajs eller ærter kommes i en lille bøtte og være madpakkens grønne indslag.

  • En rest salat puttes i en fuldkornswrap sammen med en skive skinke eller andet pålæg.

2. Put maden i små bøtter

Det er en god idé at have et lager af små plastikbøtter med et godt, tætsluttende låg. Flere små bøtter eller rum med forskelligt indhold er genialt i madpakken, fordi:

  • Der er noget kulinarisk og noget madglæde ved at åbne de forskellige rum og se, hvad der gemmer sig.

  • Man undgår, at tingene ikke bliver blandet sammen, og du har muligheden for at dele madvarer op, så maden ikke bliver klam og snasket. Hvis f.eks. man vil have makrel i tomat med, er det en ide at have rugbrøden med for sig og makrel med i en lille bøtte.

3. Hav ting på lager

Hav ting på lager i skabe og fryser, som er hurtigt og godt indhold til madpakken.

I fryseren kan du have:

  • Rugbrødsboller evt. med en lille smule mørk chokolade.

  • Frosne ærter.

  • Almindelige grove boller.

I skabet kan du have:

  • En pakke fuldkornswraps, for de kan fyldes med salat og pålæg.

  • Dåsemajs.

  • Groft knækbrød – kig efter, at det ikke har for højt sukkerindhold.

I køleskabet kan du have et lager af:

  • Frugt – vindruer er rigtigt gode, fordi du kan give lidt med i en bøtte, og det er mere overskueligt at spise for et barn end et helt æble.

  • Gulerødder eller skoleagurk.

  • Snackpeber.

4. Giv børnene valgmuligheder

Det er en god idé at lade børnene være med til at vælge, hvad de gerne vil have med i madpakken. Men gør det inden for nogle rammer, som du sætter op:

  • Spørg dem ikke i supermarkedet, for valgmulighederne er rigtigt mange, og det kan være svært at overskue.

  • Vis dem i stedet aftenens rester og andre muligheder fra skabet og fryseren lige efter aftensmaden, og lad dem vælge blandt den begrænsede mængde muligheder. Her kan de også være med til at putte maden i bøtter.

LÆS OGSÅ: Du har ret: Retsinaen smagte bare bedre på Kreta

5. Brug andet end smør under brødet

Varier med hvad du putter under brødet – både for at spare på smørret og for at give anden smag til maden. I stedet for smør så prøv i stedet at smøre det her under pålægget:

6. Vær forsigtig med de nemme løsninger

Der er en række produkter, som børnene elsker i madpakken, men som er fyldt med sukker eller salt, og som derfor kun bør komme i madpakken i særlige tilfælde.

Hvis du leder efter noget, som de skal have med hver dag, så gå efter nøglehulsmærket eller fuldkornslogoet. Der er desværre ikke mange af de nemme løsninger som myslibarer, ostehaps, kiks og små salamier, der har det.

KLIK HER og få opskrifter fra DR’s kokke på lækre ting til madpakken

Facebook
Twitter