Seriøst, sådan har du aldrig fået shawarma før: Her er årets bedste retter

Hvem laver de bedste, mest innovative retter? En række danske toprestauranter har dystet i en konkurrence, som klimaet har sat sit aftryk på.

De sidste 11 dage har Copenhagen Cooking & Food Festival fyldt Københavns gader med velduft.

I går blev der sat punktum for festlighederne, blandt andet med kåringen af prisen 'Årets ret', som Foreningen af Danske Madanmeldere uddeler.

Søren Frank, formand for Foreningen af Danske Madanmeldere, har bemærket en tendens på tværs af de 14 retter, som nåede til årets finale:

- Klima er blevet den helt store dagsorden. Iblandt de nominerede retter var der kun én bøf - det var, hvad der var af kød. Det viser, at du kan lave grøntsagsmad, som klart overstiger smagen og kvaliteten af kødmad, hvis du er dygtig nok.

Niveauet har været super højt i år, fortæller Søren Frank, der foruden at være formand for Foreningen af Danske Madanmeldere også var en del af dommerpanelet ved 'Årets Ret.'

- Jeg spiser også ude i den store verden, og der er slet ingen tvvl om, at Danmark - og især København - er helt i verdensklasse. Jeg vil ikke sige, vi er verdensførende. Men jeg vil sige det sådan, at der er ikke nogen andre steder, hvor det er bedre end her.

Se alle de nominerede retter her

 • Vinder af kategorien 'Hav'. Rå kammusling med syltede hvide asparges og skovmyrer. Af Nicolai Nørregaard, Kadeau Bornholm. - Det er vigtigt for vores awardshow, at maden er noget, man ikke har smagt før. Man kan ikke vinde på at lave en velsmagende klassisk ret. Der er nødt til at være noget nyskabende i det. Jeg personligt havde aldrig fået kammusling på denne måde før. Det var en kompleks og helstøbt ret, fortæller Søren Frank. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  1 / 14
 • Vinder af kategorien 'Land'. Knoldselleri-shawarma. Af René Redzepi og Mette Brink Søberg, Noma. - Øvelsen med denne ret var at lave noget grøntsag med en umami-agtig køddybde. At skabe en følelse af kød og kartofler og brun sovs. Det er lykkedes, det er en virkelig tilfredsstillende brun sovs, fortæller Søren Frank. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  2 / 14
 • Vinder af kategorien 'Sødt & ost'. Jordbær, oliven, basilikum-is. Af Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro. - Kombinationen af jordbær, oliven og basilikum er ikke noget, du støder på hver dag, og smagte utrolig godt, siger Søren Frank. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  3 / 14
 • Nomineret i kategorien 'Hav'. Hvide asparges, søsalat, knivmusling. Af Jakob Mielcke Hansen, Mielcke & Hurtigkarl. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  4 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Hav'. Rimmet kammusling med ærter, fermenteret tomatsaft og citrusurter. Af Kristian Arpe-Møller, Formel B. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  5 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Hav'. Pære med gigas-østers & kamille. Af Søren Selin, Restaurant AOC. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  6 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Hav'. Østers fra Limfjorden, spidskål, stikkelsbær og persille. Af Anders Johst, Villa Vest. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  7 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Land'. Lammefjords grøntsager, urter fra haven, sauce på fermenterede grøntsager. Af Claus Henriksen, Dragsholm Slot. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  8 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Land'. Tørret knudekål med saltede hvide ribs, courgetter, sesam, Gl. Knas-ost og syrnet fløde. Af Jonas Mikkelsen, Hotel Frederiksminde. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  9 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Land'. Soltørrede tomater og speget lammehjerte​. Af Nicolai Nørregaard, Kadeau Bornholm. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  10 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Land'. Oksemørbrad, rødbede, kaviar. Af Brian Mark, Søllerød Kro. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  11 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Sødt & ost'. Mælkeis, citruscreme, olivenolie, kandiseret citrus. Af Nick Curtin, Restaurant Alouette. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  12 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Sødt & ost'. Moseeg, pastinakbark, chokolade og hæg. Af Claus Henriksen, Dragsholm Slot. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  13 / 14
 • Nomineret til kategorien 'Sødt & ost'. Sommerbær fra haven, creme anglaise, peber & karameliseret citron. Af Kasper Tind Hasse, Falsled Kro. (Foto: Flemming Gernyx © Flemming Gernyx)
  14 / 14