Sifs julemad får folk til at løfte øjenbryn: 'De synes, det er meget mærkeligt'

Mød tre danskere, der har vendt den klassiske julemenu ryggen. Er det blasfemisk eller inspirerende?

Traver eller tradition? Andestegen er en klassiker på menuen juleaften - men ikke for alle. DR Mad har talt med en række danskere, der har givet konceptet en saltvandsindsprøjtning med østers, pasta og paella. (Foto: Nikolaj Svennevig)

Luk øjnene et øjeblik og tænk på den mad, du spiser juleaften.

Tænker du på sprøde flæskesvær eller møre andelår med rødkål og brunede kartofler?

Så er du ikke alene. Sådan lyder den traditionelle menu i hvert fald for rigtig mange af os, når vi sætter os til middagsbordet juleaften.

Men det gælder ikke alle. Vi har talt med tre danskere, der forbinder juleaftensmiddag med noget heeeeeelt andet mad.

1

'Aj, får I feta til jul?!'

Menuen juleaften: Oksegrydesteg – a la ossobuco – med muslingeformet pasta og en agurkesalat med eddike, fløde, løg og purløg samt en hovedsalat med en flødedressing med Maggi-sauce og feta lavet på gedemælk. Derudover serveres der også and med det hele og risalamande til dessert.

Hos Sif Thingvad og hendes familie er det ikke rigtig jul, hvis der ikke serveres grydesteg med 'det hele'.

- Jeg har fået det juleaften hele mit liv. Min farmor havde en samlever fra Tyskland, og så vidt jeg ved, er det nogle af hans retter, som min far har udviklet på. Sådan noget som flæskesteg forbinder jeg slet ikke med jul.

Sif Thingvad spiser blandt andet pasta juleaften – og det er meget vigtigt, at det er muslingeformet pasta, for det 'plejer vi at spise', som hun siger. (© PRIVATFOTO)

Og ligesom det måske er et must for dig at spise brunede kartofler juleaften, er det også kun rigtig jul, når alt er, som det plejer hos familien Thingvad.

- Det er meget vigtigt, at det er muslingeformet pasta, og det kommer sjovt nok lidt bag på min far hvert år, så vi ender tit med at lede febrilsk efter det i butikkerne. Der kan være dejligt meget sovs i dem – det er lidt ligesom en lille pastaskål til sovs, siger Sif Thingvad.

Selvom der også serveres klassisk juleand, er det af gode grunde den alternative del af julemenuen, der får størst opmærksomhed, fortæller Sif Thingvad:

- Folk synes, det er meget mærkeligt, og det er faktisk først gået op for mig som voksen, at vores mad er anderledes. Folks reaktioner er tit: 'Aj, får I feta til jul?!' Og ja, det gør vi. Det lyder måske lidt åndssvagt, men for mig er det jo bare jul.

2

'Lækkert at have alle de skaldyr for mig selv'

Menuen juleaften: En jule-paella, der består af ris, ærter, peberfrugt, kammuslinger, tigerrejer og blåmuslinger, krydderier, friske tomater, citron og persille. Til dessert er der risalamande.

Hvis man som Jane Kildebro er pescetar – og derfor kun spiser fisk, skaldyr og vegetarisk mad – er tallerkenen naturligvis fri for and og flæskesteg. Men faktisk boykotter Jane Kildebro også rødkål og kartofler juleaften.

I stedet har menuen stået på den spanske ret paella, lige siden hun som 16-årig kom hjem fra efterskole og var blevet pescetar.

Jane Kildebro har været pescetar siden teenageårene, og hun har derfor været nødt til at finde et alternativ til juleanden. Valget faldt på den spanske ris- og skaldyrsret, paella. (© PRIVATFOTO)

- Min mor spurgte, hvad jeg så ville have juleaften, og så sagde jeg bare det mest luksuriøse, jeg lige kunne komme i tanke om; paella. Jeg tænkte, det ville være lækkert at have alle de skaldyr for mig selv, fortæller Jane Kildebro.

Men hun er ikke helt alene om skaldyrene. Selvom hendes familie både får flæskesteg og and, plejer de altid lige at skulle smage paellaen også.

- Jeg har da tænkt på, om det at man ikke spiser det samme mad, gør, at man melder sig lidt ud af fællesskabet. Men sådan har det ikke været for mig, for i min familie spiser de jo lidt med, og det gør, at jeg har følt mig mindre freaky.

Et enkelt år skiftede hun retten ud med sushi, men 'det var ikke rigtig det samme', fortæller Jane Kildebro.

- Nogle synes, at det er lidt mærkeligt, og folk spørger, hvorfor jeg ikke bare spiser en nøddepostej til det klassiske tilbehør, men paella er blevet juleretten for mig.

3

For mange juleaftener med 'totalt kødsved'

Menuen juleaften: Østers med citron og garniture samt champagne i glassene. Til hovedret serveres dyreryg med vildtsovs, brunede samt hvide kartofler og en rødkålssalat og waldorfsalat. Til dessert serveres oftest tiramisu – alternativt en'konditor-agtig' kage.

Når Susanne Østergaard holder jul med sin mand og sine to voksne børn, er der ingen, der behøver at slå maver på sofaen eller knappe bukserne op.

- Vi har haft mange juleaftener, hvor vi har haft totalt kødsved. Men da børnene blev lidt ældre, blev vi enige om, at det blev for meget. Hvorfor holde fast i en tradition, man ikke bryder sig om? siger Susanne Østergaard.

- Det giver noget hyggeligt samvær, at vi alle er i køkkenet, og vi behøver ikke skynde os, siger Susanne Østergaard om sin families juleaftensmiddag. (© PRIVATFOTO)

I næsten et år lagde de hovederne i blød, og til sidst kom de i fællesskab frem til et alternativ.

- Østers er godt nok forholdsvis nyt, for i starten spiste vi en fiskeforret, men nu er vi landet på østers, som vi får hvert år, fortæller hun og fortsætter:

- Vi begynder gerne at spise tidligt. Østers spiser vi allerede omkring klokken 16, og så spiller vi måske nogle spil, inden vi går i køkkenet alle sammen og forbereder hovedretten. Den spiser vi ofte først klokken 20, og desserten får vi tit omkring midnat.

Om disse tre retter bliver julemaden for evigt er usikkert, indrømmer Susanne Østergaard, men lige nu passer det familien fint.

- Jeg hører alt fra 'aj, hvor lækkert' til 'det lyder godt nok mærkeligt' og 'det ville aldrig gå hjemme hos os'. Folk er meget traditionsbundne, og det kan da godt være, at jeg også selv bliver det igen, hvis jeg får børnebørn, men lige nu er jeg glad for det, vi gør, siger Susanne Østergaard.

Føler du dig inspireret til at spise noget andet? Her er opskifter på paella, dyreryg og agurkesalat: