Slikket, der deler vandene: 'Min umiddelbare reaktion er, at det er ulækkert'

Det dukker op hvert år til jul herhjemme. Men ikke alle er vilde med den tyske konfekt.

Det er federe end andet chokolade, det smelter på din tunge i løbet af ingen tid, og det er et hit til jul.

Må vi præsentere: Iskonfekten.

Egentlig ser de små chokolader ganske uskyldige ud i deres ofte farverige folieindpakning, men lad dig ikke narre: Iskonfekt er en voldsom blød bandit, der hurtigt bliver til en flydende chokolade-fest i din mund.

Hvorfor? Fordi de primært består af chokolade og fedtstof – nærmere bestemt kokosolie – hvilket får konfekten til at smelte ved en lavere temperatur end almindelig chokolade. Det er derfor oplagt at opbevare posen med iskonfekt på køl.

Iskonfekt er med andre ord ofte federe end de fleste andre chokolader, og dermed passer den jo egentlig ret fint ind i den fede juletid.

Sådan kender vi julens poser med iskonfekt – enten i farverig indpakning som her eller i små folieforme. (Foto: Feig/Feig © Scanpix)

Bliver et symbol på søde juleminder

Men det er ikke den eneste grund til, at poserne med iskonfekt igen og igen dukker op på hylderne, så snart nisserne og julepynten stilles frem i butikkerne.

Den søde konfekt bliver nemlig – ligesom andre julegodter – et symbol på gode gamle juleminder, siger madhistoriker Svend Skafte Overgaard fra Professionshøjskolen Metropol.

- Selvom vi i dag lever et moderne liv, er julegodterne generelt set stadig en bekræftelse af et fællesskab, særligt i familien, siger han og fortsætter:

- Julegodter som iskonfekt bliver en måde at skabe forbindelse til hinanden rent socialt og til tidligere generationer, fordi det minder os om for eksempel barndommen. Aromaer har i høj grad en evne til at sætte sig i hukommelsescentret i hjernen.

Men ikke alle har været vant til at spise iskonfekt til jul, og derfor vækker den bløde chokolade da heller ikke søde juleminder hos alle.

Faktisk er iskonfekt både elsket og hadet, fortæller Katrine Emme Thielke. Hun er kvinden bag hjemmesiden Slikleksikon, der er et digitalt opslagsværk for søde sager – og hun er bestemt ikke selv fan af den søde konfektchokolade.

- Min umiddelbare reaktion er, at det er ulækkert, men nu er jeg heller ikke så glad for lys chokolade. Jeg er heller ikke vokset op med iskonfekt til jul, så måske er det også derfor, siger Katrine Emme Thielke.

Blødheden bliver både en styrke og svaghed

Og hun er ikke alene om at have det sådan, for iskonfekt deler virkelig vandene. Det er der nogle helt åbenlyse grunde til, mener Katrine Emme Thielke.

- Iskonfektens fordel er, at det er utrolig blød chokolade, så det smelter meget nemt på tungen. Men samtidig er problemet, at de fleste jo godt kan lide, at man kan tygge på slik, og det kan man ikke med iskonfekt.

- Iskonfekt ser heller ikke ud af så meget – med mindre de er puttet i de der små farvede folieformer – og jeg synes godt, at slik må se lidt festligt ud, tilføjer Katrine Emme Thielke.

Iskonfekt er en blød omgang. Bare det at pakke dem ud af folien, betyder, at de smelter lidt mellem dine fingre. Det er derfor smart at opbevare iskonfekt på køl. (Foto: Laura Bøge Mortensen © dr)

Mere positiv stemt er derimod Lisbeth Ankersen fra InnovaConsult, som arbejder med smagsudvikling og som blandt andet underviser dommerne ved Danish International Food Contest.

Hun kan godt finde på at spise et stykke af den bløde konfekt indimellem, også selvom kvaliteten kan diskuteres.

- Iskonfekt er nok ikke noget, der vinder en gourmet-chokoladekonkurrence, men det er jo heller ikke meningen med den, siger hun og fortsætter:

- Smag og duft er en direkte vej til vores følelser og langtidshukommelse, og når man spiser iskonfekt bliver man sendt direkte tilbage til barndommen. Og selvom det på ingen måde er bæredygtigt, så er de jo enormt festlige med deres farvestrålende og metallisk skinnende indpakning.

Mange vil i øvrigt nok kende iskonfekt under det tyske navn eiskonfekt, og den søde mundfuld stammer da også oprindeligt fra Tyskland. Syd for grænsen er det dog ikke kun noget, man spiser til jul.

Er du ikke begejstret for iskonfekt? Her kommer tre nemme opskrifter på kokoskugler, hjemmelavet fudge og fyldte chokolader: