Slut med frække nissepiger til J-dag: 'Alle skal føle sig velkomne'

J-dag skal passe til tidsånden, mener pressechef for Carlsberg Danmark.

Der er ingen kaninører eller frække nissepige-kostumer blandt Carlsbergs ansatte, når der fredag er J-dag. (© Grafik: Oliver Seppo / DR)

På barer, natklubber og bodegaer landet over er første fredag i november årets største gå-i-byen-aften. Det er nemlig J-dag.

Og engang var J-dag lig med en masse letpåklædte nissepiger med kaninører og bjældehalsbånd, som delte øl ud i nattelivet.

Men skal du ud og smage årets første julebryg i aften, skal du ikke regne med en lummer nissefest.

Når Carlsberg Danmarks ansatte turnerer landet rundt for at promovere Tuborg Julebryg, er de nemlig iført unisex-nissekostumer. Og kaninørerne? Ja, de er for længst erstattet af nissehuer, fortæller bryggeriets pressechef Kasper Elbjørn.

- Vi gør mere i dag for at signalere, at alle voksne skal føle sig velkomne. J-dag skal passe til tidsånden og til vores værdier. Derfor har vi justeret dagen løbende, så vi kan sikre den som en bred og folkelig juletradition, som alle kan være med på, siger Kasper Elbjørn.

Siden 2014 er der ikke blevet købt kaninører ind til J-dag, og siden da har Carlsberg Danmark indført en masse justeringer, der skal sikre, at J-dag bliver en tryg dag for alle. I år bliver der delt 25.000 blå nissehuer ud, oplyser Carlsberg. (Foto: © Teitur Jönasson, Scanpix)

Når det gælder kønsfordelingen melder bryggeriet også om en mere ligelig fordeling af nissepiger og nissemænd end før i tiden. Samtidig vil der være dragqueens på en af københavner-ruterne.

Et andet tiltag, som er opstået siden MeToo-bevægelsen, er en særlig 'code of conduct'-kontrakt, som bryggeriets udsendte nissemænd og nissepiger skal underskrive. I kontrakten er det blandt andet uddybet, hvordan de skal forholde sig, hvis de oplever chikane.

- Vi ved godt, at vores julebryg er en øl med en høj alkoholprocent. Selvom det skal være sjovt at være med på J-dag, skal det også være sikkert for vores personale, siger Kasper Elbjørn.

Cult-piger skal genopfindes

Ligesom Tuborg tidligere har brugt letpåklædte nissepiger til at promovere juleøl, er energidrikken Cult kendt for sine såkaldte 'Cult-piger'.

Et navn, der dækker over unge kvinder, der i en årrække promoverede energidrikke og cidere på barer og diskoteker landet over. Også her var dresscoden korte kjoler og nedringede bluser.

Det er ikke kun af- og letpåklædte kvinder, som Cult har brugt som del i deres markedsføring. Denne reklame fra 2003 blev, ligesom en stor del af Cult-brandets andre reklamer, meldt til forbrugerombudsmanden og beskyldt for at være krænkende. (© Ekstra Bladet og Scanpix)

Efter bryggeriet Royal Unibrew overtog Cult-brandet har Cult-pigerne dog ikke eksisteret. Men hvis de skal ud i nattelivet igen, bliver det med helt andre undertoner, fortæller nordisk marketingdirektør i Royal Unibrew Lars Mejlgaard.

- Selvom vi ikke kører med Cult-pigerne lige nu, så har vi faktisk overvejet at genopfinde dem. Hvis vi gør det, så vil vi klart se på, hvordan den slags marketing ville se ud i for eksempel en 2020-version.

Den rigtige vej at gå

Livsstilsekspert Anne Glad er overbevist om, at de nye tiltag er den rigtige vej at gå.

- Vi må erkende, at unge i dag er en anden type unge, end de var engang. De er mere kritiske og velinformerede med en langt mere åben tilgang til køn og seksualitet. De har også et større fokus på, at ingen bliver ekskluderet fra fællesskabet. Det bliver man som internationalt brand nødt til at forholde sig til, siger hun.

Anne Glad påpeger, at der muligvis er nogle fans af J-dag, som ikke vil bifalde det her fokus på sikkerhed og 'politisk korrekthed', fordi de måske synes, det er for hysterisk og lidt skingert, for: 'Hvad er der nu galt med et par kaninører?'.

Men tendensen er ikke desto mindre kommet for at blive, forklarer hun:

- Lige nu skal mange virksomheder finde deres ståsted i denne her udvikling, som blandt andet MeToo-bevægelsen satte i gang, og de næste år vil vi se mange justeringer. Måske vil vi se Carlsberg skrue op og ned for antallet af dragqueens, men vi skal ikke forvente at se mere til bjældehalsbåndene og kaninørerne. De kommer ikke tilbage.

Har du lyst til et lækkert alternativ til juleøl? Her kommer fem opskrifter på anderledes juledrinks:

Snaps er nemt at lave selv, og med den her æblesnaps høster du helt sikkert ekstra point til julefrokosten:

Er du vild med gløgg? Så prøv lige den her vinderopskrift:

Julen er for mange lig med gris, og med den her dybt vulgære cocktail er du klar til at gå all in på julen:

Der er ingen alkohol i. Til gengæld smager den lidt af risengrød i kop:

Til dig, der er virkelig dedikeret til krydderier: