Smider du penge ud i skraldespanden? Her deler danmarksmesteren i overskudsmad sine tricks

24-årige Frederikke Grove Knutsen er ekspert i at lave gourmetmad ud af råvarer, der ofte bliver kasseret.

Bananer, æg, kartofler, brød. Der ryger alt for meget spiseligt mad i skraldespanden. Men det er faktisk ikke så svært at begrænse det, fortæller danmarkmesteren i overskudsretter. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun, DR)

Kartofler fra i går, en sjat fløde og en håndfuld smårynkede tomater.

De fleste vil måske se det som rester, der er dømt til at ende deres liv i skraldespanden.

Men for den 24-årige amatørkok Frederikke Grove Knutsen er det råvarer, der bare venter på at blive til et lækkert måltid.

- Jeg har så sent som for en halv time siden lavet kartoffelfoccacia med yoghurt og kogte kartofler, der skulle bruges, fortæller Frederikke, der arbejder som kostfaglig eneansvarlig ved Københavns Kommune. Hun er uddannet i fødevarer og ledelse og deltog i 2017 i tv-programmet 'Masterchef'. (Foto: © Lene Samsø, Lene Samsø)

Hun har nemlig besluttet sig for at gå imod den kedelige statistik, der viser, at cirka 20 procent af vores årlige madindkøb ryger i skraldespanden.

- Jeg har altid været vant til at bruge det, jeg lige har haft ved hånden, fortæller Frederikke Grove Knutsen, der startede med at fokusere på madspild tilbage i gymnasiet.

Her stod hun for aftensmaden derhjemme det meste af ugen, og da familien boede seks kilometer fra det nærmeste supermarked, var det ofte et krav at være kreativ.

Det har gjort, at Frederikke Grove Knutsen i dag udnytter stort set alt det, hun køber ind.

Netop evnen til at se lækre retter, hvor vi andre ser skraldeposer og miljøspande, blev for nyligt bekræftet, da hun deltog i konkurrencen DM i overskudsretter, der er arrangeret af Lidl og Too Good To Go.

Konkurrencen gik ud på at lave en ret ud af et udvalg af de varer, vi danskere oftest smider i skraldespanden.

Frederikke Grove Knutsen valgte kartofler, æg, løg og tomater og overbeviste dommerne med hjemmelavet gnocchi i sådan en grad, at hun vandt konkurrencen (opskriften deler Frederikke længere nede i artiklen).

Men hvordan vinder man selv over madspild, så det bliver til lækre retter derhjemme?

Her giver Frederikke Grove Knutsen en række gode råd til, hvordan man kan få brugt så meget som muligt i køkkenet derhjemme - det gør godt for både klima og pengepung.

1

Brug den samme råvare i flere måltider

Frederikke Grove Knutsen ses her under konkurrencen DM i overskudsretter 2021, hvor dommer Jasmin Gabay holder godt øje. (Foto: © René Mehlsen, Too Good To Go og Lidl)

Gulerødder, kartofler og mange andre varer sælges i så store mængder i supermarkedet, at det kan være en udfordring at få brugt det hele i en lille husstand.

Det kan i madspildets tjeneste resultere i, at man må tygge sig igennem den samme ret flere dage i streg.

- Da jeg boede selv, åd jeg på et tidspunkt lasagne i halvanden uge, fordi jeg måtte lave en kæmpe portion for at få brugt hele posen med gulerødder, griner Frederikke Grove Knutsen.

Men Frederikke Grove Knutsen har efterhånden fundet ud af, hvordan hun kan udnytte det hele uden at køre død i kartoffelmos eller lasagne.

- Det er godt at planlægge, hvordan man har tænkt sig at få brugt posen med kartofler for eksempel. Hvis du har lyst til at lave stegte kartofler én dag, så kan du måske koge dem alle sammen på en gang, så du dagen efter kan bruge dem til kartoffelmos eller pomfritter.

- Du kan også nærmest sylte alt, hvis du ikke når at få det brugt. Syltede gulerødder smager jo meganice, siger hun.

2

Udnyt din fryser

Sådan så Frederikke Grove Knutsens vinderret ud til DM i overskudsmad. - Gnocchi er ikke det mest smagsfulde i sig selv, men der var både kæmpe ramsløgskapers og almindelige kapers, løg og brunet smør og nogle meget intense tomater, der var helt tørrede. Det var meget intenst på smag, siger hun om sin ret, der også bød på friterede kartoffelskræller. (Foto: © Frederikke Grove Knutsen, PRIVATFOTO)

Får du alligevel købt mere, end du kan nå at spise, før maden bliver dårlig, har Frederikke Grove Knutsen også et råd.

Frys det ned.

- Jeg har købt en ekstra fryser, som står midt i det hele, for at smide så lidt ud som muligt. Jeg er ikke så pernitten med, hvad der kan fryses ned, siger hun.

Frederikke Grove Knutsen fryser alt fra løgskræller, rodfrugter og porretoppe ned i en frysepose for senere at koge det ind til en grøntsagsfond. De fleste rester bliver faktisk gemt i det holdbarhedsudsættende vidunderskab.

- Hvis der er noget, vi ikke lige får spist inden for eksempel en weekendtur eller ferie, så fryser vi det ned og tager det op igen, når vi kommer hjem. Det kan være alt fra en halv pakke pålæg, leverpostej eller ost, bare man undgår at fryse og tø den samme ting flere gange.

Det samme gælder datovarer, som ofte er billige og gode at købe for også at mindske butikkernes madspild. Bliver de for gamle, før du når at spise dem, så frys dem og hav dem til gode senere, lyder rådet.

3

Løsriv dig fra opskriften

Ifølge FAO går en tredjedel af alle verdens fødevarer tabt hvert år. Men du kan selv gøre noget for, at der ikke er for mange af dine madvarer, der ender sådan her. (Foto: © Peter Dazeley, Dazeley/Getty Images)

- Man behøver ikke nødvendigvis at bruge alt, der står i en opskrift. Jeg synes, man skal løsrive sig lidt og bruge det, man har, siger Frederikke Grove Knutsen.

Hun henviser til, at rigtig mange ingredienser kan undlades eller skiftes ud med andre, som er i samme kategori.

- Nødder kan skiftes ud med andre nødder, rodfrugter med andre rodfrugter. Så hvis der i opskriften står peanuts, og du har mandler, jamen så brug mandler i stedet for, siger hun.

Det samme gælder, hvis du har en opskrift med squash, aubergine, gulerødder og kartofler, og du kun har kartofler og aubergine i køleskabet.

- Man kan sagtens bare tage lidt mere af det, man har, og undlade det, man ikke har, siger vinderen af DM i overskudsretter.

4

Brug få råvarer og smag til

- Vi overfører 3000 til vores madkonto hver måned, men så har vi tit 1000 kroner tilbage at kunne tage ud at spise for, fortæller Frederikke Grove Knutsen om hendes og kærestens madbudget. (Foto: © Jason Tuinstra, Unsplash)

- Det behøver ikke være fancy for at smage godt, og der behøver ikke være en ingrediensliste på halvanden side, for at det bliver et intenst måltid, fastslår Frederikke Grove Knutsen.

Derfor er mange af hendes retter lavet på få ingredienser, så der er større sandsynlighed for, at alt bliver brugt op.

- Jeg synes ikke, vi går på kompromis med smagen, selvom vi laver retter med meget få ingredienser som for eksempel pastaretten cacio e pepe.

Det vigtigste er, at man giver sig tid til at smage maden til.

- En ret med få ingredienser og salt og peber kan være vanvittigt kedelig, hvis ikke man får doseret det på den rigtige måde. Men hvis man giver sig god tid til at smage tingene til, og der er salt, syre og fedme, så behøver man ikke nødvendigvis en masse ingredienser eller krydderier, forklarer hun.

Tænker man lidt ekstra over mængden af de råvarer, man køber ind, kan det ikke bare være med til at reducere CO2-aftrykket eller mindske det store spild af mad - du får måske også flere penge på kontoen i sidste ende.

- Penge kan være en stor motivationsfaktor for at komme i gang med at mindske madspild, men især i forhold til bæredygtighed og klima er det bare super vigtigt, at vi tænker over det, siger Frederikke Grove Knutsen.

Har du lyst til at prøve Frederikkes vinderret, så er opskriften her: