Snyd din hjerne og forøg julestemningen med disse tricks

Her får du tips til at manipulere sanserne og gøre smagen af julemaden bedre.

Vi elsker at blive ført bag lyset. Det udnytter reklamefolk, men nu kan du også selv udnytte det, når familien kommer på besøg i julen.

I DR's Store Juleshow får de to værter, Jacob Riising og Stephania Potalivo, serveret to forskellige julemiddage. Kokken bag hedder Rasmus Bredahl, som blandt andet holder foredrag om neurogastronomi samt er medforfatter til bogen 'Neurogastronomi - Hemmelighederne bag det perfekte måltid'. Han snyder de to værter til at tro, at de to middage er forskellige, selv om de faktisk er helt ens.

- Smag er interaktion mellem alle sanser, og de er påvirkelige. Det er hjernen, der smager maden og ikke tungen.

De fleste ved nok allerede, at det er godt at sætte en hyggelig ramme omkring et måltid. Til jul pynter vi op, og hvis vi skal have en romantisk aften, sætter vi måske musik på anlægget og tænder levende lys. Ifølge Rasmus Bredahl er det nye, at vi rent faktisk kan dokumentere, at det får maden til at smage bedre, når vi gør disse tilstræbelser. Det har man fundet ud af igennem forsøg med blandt andet hjernescanninger og blindsmagninger.

- Der er lavet sjove forsøg med vin, hvor sommelierer troede, der var forskel på to vine. I forsøget havde man serveret et glas hvidvin og et glas af den samme hvidvin, men med rød farve, så det lignede rødvin. Det kunne de ikke smage, da hjernen prøver at forudsige smagen ud fra udseendet, fortæller Rasmus Bredahl.

Tips til at øge julestemningen

Du kan altså lave små tricks, der vil få julemaden til at smage bedre. Her får du Rasmus Bredahls tips til at manipulere hjernen og sanserne til den perfekte julemiddag.

Duftsansen

- Det skal dufte af gran, så tænd gerne ild til lidt gran eller giv et par kviste 15 sekunder i microovnen. Du kan også riste julekrydderier som kanel, nelliker og kardemomme på en pande, kværne dem og lade det ligge fremme. Duftcenteret i hjernen arbejder tæt med det limbiske system, der påvirker vores følelser og bringer minderne frem.

Synssansen

- Det skal være rødt, julet, og der skal være lys i juletræet og levende lys på bordet. Stil dekorationer og pynt frem. Det er meget af det, vi egentlig gør i forvejen.

Følesansen

- Find nogle ru stofservietter frem til gæsterne. Brug også noget tungt bestik og tunge glas. Dekanter vinen foran gæsterne og server den i en fin karaffel.

Høresansen

- Her handler det om knasende flæskesvær - det er helt afgørende. Der er lavet et forsøg, hvor man har givet folk chips, der er en smule bløde. De fik høretelefoner på, hvor der var knaselyse, og det gjorde, at de vurderede chipsene til at være sprødere end de var.

Den kognitive del

- Snak om tingene og gør noget ekstra ud af det. Med Jacob og Stephania talte jeg til deres følelser og præsenterede grisen som en frilandsgris og vinen fra en lille vingård drevet af en familie i det nordlige Spanien.

Opskrifter

Her får du tre opskrifter, der spreder juleduft i hele hytten, og på den måde spiller på duftesansen.

Adam Aamann laver and i ovnen, så der dufter af jul, and og æbler.

At koge klejner dufter nødvendigvis ikke godt, men det sætter minderne i gang for mange, og det er lige så vigtigt.

Mads Dalsborg har udviklet denne ret, som skal fungere som en juleret for vegetarer. Rødbederne bages i fire timer med to stykker gran, og det får duften til at sprede sig.

Du kan se DR's Store Juleshow 2018 lørdag på DR1 og på DR TV