Snyd dine gæster til at elske din mad endnu mere

Vi opfatter madens smag bedre, når vi er i gode rammer og godt selskab. Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan snyde gæsterne til at blive endnu vildere med din mad.

Der er meget mere end smagen, der har betydning for, hvordan man opfatter et måltid. Anretningen, præsentationen, borddækningen og selv vægten af bestikket påvirker vores opfattelse af den mad, vi spiser.

Programmet 'Madmagasinet' handler i aften om neurogastronomi - hvordan vores hjerner opfatter smag - og som et eksperiment afholder kok Adam Aamann og journalist Mette Frisk to middagsselskaber på samme tid.

Samme mad men forskellig servering

De to selskaber foregår i hvert deres lokale. Alle inviterede får serveret præcis samme mad og vin, men i det ene lokale er der skruet op for hyggen, borddækningen, madens anretning og kokkens rosende ord om maden, mens det andet selskab sidder ved et mere simpelt dækket bord og får maden serveret i skåle.

Efterfølgende skal gæsterne på et spørgeskema vurdere måltidet. Smagsekspert Ole G. Mouritsen, der er professor ved SDU og centerleder i 'Smag for livet' forventer inden resultatet, at gæsterne i det fine lokale vil vurdere måltidet bedre, og det sker også.

Men forskellen på gæsternes vurdering af det fine og det simple måltid viste sig at være meget lille, og det finder eksperten 'rigtigt interessant':

- Det fortæller, at stemningen og selskabet og det, at man spiser sammen og hygger sig, betyder, at man omtaler og beskriver smagsoplevelsen som bedre, siger han.

Klik play i videoen herover og se Ole G. Mouritsen fortælle om stemningens betydning for måltidet

Kom hinanden ved

Det viste sig nemlig, at deltagerne i det simpelt indrettede lokale fik skabt en meget hyggelig stemning under måltidet - selv om de ikke kendte hinanden inden. Og det var den mere simple indretning og servering måske med til at skabe, fortæller en af gæsterne:

- Det at rammerne ikke var så pæne og mondæne betød, at vi skabte en stemning og kom hinanden ved. Og det betød rigtigt meget, fortalte en af de mandlige gæster.

Tricksene virker

Så hvis man vil have gæsterne til at blive endnu vildere med den mad, du serverer, så tyder 'Madmagasinets' eksperiment på, at du i høj grad kan opnå det ved at skrue op for stemningen.

Og selv om aftenens resultat ikke er særligt tydeligt i forhold til at skrue op for borddækning, anretning og rosende snak om maden, så mener smagseksperten, at det fortsat er tricks, man kan arbejde med:

- Der er stadig belæg for, at de tricks, som man kan bruge for at ændre smagsoplevelsen virker. Det kan man se, når man arbejder med det i større grupper af personer og under kontrollerede betingelser, fortæller Ole G. Mouritsen.

Se 'Madmagasinet' i aften kl. 21 på DR1

Herunder kan du få opskrifterne på de tre retter, gæsterne fik serveret til middagsselskaberne i 'Madmagasinet'.

Forretten var rimmet laks med rygeostcreme. Foto: DR
Hovedretten var lækker og mør braiseret oksebryst. Foto: DR
En lækker æblekage var desserten - her anretningen fra den fine middag. Foto: DR