Spis dit nye kæledyr eller bliv vegetar: Nyt tv-program udfordrer kødspisere

I programmet 'Meat the Family' skal kødspisende familier vælge, om de vil spise deres nye kæledyr eller ej.

Var det noget med en kælegris? En, som du tilmed skal spise bagefter, hvis du da ikke vælger at blive vegetar? (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Forestil dig, at du adopterer en gris, som du giver et navn og passer, som var den dit kæledyr.

Prøv så lige at overveje, om du ville være frisk på at sende den til slagteren efter tre ugers pasning for derefter at spise den.

Sådan lyder præmissen i et kommede realityprogram, 'Meat the Family', i Storbritannien på kanalen Channel 4.

Her skal en række kødspisende familier hver især overtage et dyr, som de ofte tilbereder og indtager – for eksempel en kalv, kylling, gris eller et lam – og hvis de ikke går med til at blive vegetarer efter tre uger, skal de spise dyret.

Det skriver The Guardian.

Håbet hos tv-kanalen er at tvinge seerne til at tænke over dyrets vej fra marken til middagsbordet.

Konceptet bakkes op af Danmarks Veganske Forening, hvor formand Peter Steffensen synes, det lyder som "et fantastisk program, fordi det er med til at sætte fokus på de dyr, vi kalder produktionsdyr".

- Vi har efterhånden reduceret dyr som grise og kalve til produktionsenheder, men her får seerne jo lov til at se dem i øjnene og opleve dem som levende, følende individuelle væsner, siger han og tilføjer:

- Der er masser af tilgængelig viden om de forhold, landbrugsdyrene holdes under, men det er desværre ikke noget, som man som almindelig forbruger opsøger. Så jeg synes, at det er rigtig fint, at man på nationalt tv kører et program, der sætter fokus på vores forhold til landbrugsdyr.

Slagte-oplevelser har udfordret tv-kok

Også den kendte tv-kok Umut Sakarya, der sværger til svinekød i sin restaurant Guldkroen, tror på konceptet.

- Jeg tror, det bliver en stor succes, fordi de sætter fokus på vores kødforbrug, og det er jo meget oppe i tiden. Men jeg tror nu ikke, at det får folk til at stoppe med at spise kød, siger han.

Umut Sakarya er ejer af restauranten Guldkroen på Nørrebro i København og blev landskendt takket være programmer som 'Tyrkersvin' og 'Go' morgen Danmark'. I øjeblikket er han aktuel i 'Vild med dans'. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Til gengæld bliver det højst sandsynligt svært for deltagerne, hvis de vælger at spise deres nye kæledyr, vurderer Umut Sakarya.

- Selvom man måske gerne vil være en drengerøv og sige 'hey, jeg gør det bare, for jeg elsker kød!', tror jeg, at man bliver i tvivl, når man står med en lille, sød gris. Det er slet ikke så nemt, som man skulle tro, siger han.

Umut Sakarya har i forbindelse med en tv-produktion selv prøvet at slagte en kylling, og her blev han kastet tilbage til dengang i sin barndom, hvor han så sin farbror, der var landmand i Tyrkiet, slagte dyr.

- Det gør virkelig, at man lige træder tilbage og tænker over, at det er et levende dyr, der mister livet, når man spiser kød. Det er pludselig ikke bare en filet købt nede i supermarkedet, siger Umut Sakarya, der håber, at danskerne bliver mere villige til at købe økologisk og kvalitet frem for 'det billigste'.

Forening håber på dansk udgave

Sidste år blev Umut Sakarya ligeledes udfordret på sit eget forhold til kød på tallerkenen, da han besøgte Michelin-restauranten Noma, der serverede en helt særlig ret.

- Noma havde en ret på deres menu sidste år, hvor man fik serveret en andevinge med fjer og hele lortet. Det er nok den ret, der har rørt mig mest. Når du ser hoved og fjer, så tænker du over, hvor meget kød du har lyst til at spise, siger han.

Og det er noget af det samme, som Peter Steffensen fra Danmarks Veganske Forening håber vil ramme de britiske seere, når 'Meat the Family' får premiere i det nye år.

Kælegris eller flæskesteg? Sådan her ser ser det i hvert fald ud, når grise slagtes hos Danish Crown Slagteri. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Han ser tilmed gerne, at programmet også kommer til Danmark.

- Danmark er et stort landbrugsland, og ifølge FN er Danmark det land i verden, som producerer flest kilogram kød per indbygger. Så det vil kun være godt, hvis der kommer sådan et program i primetime herhjemme.

'Meat the Family' får premiere på Channel 4 i 2020.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk