Spis klimavenligt: Her får du listen over årstidernes bedste råvarer

Klimaet bliver belastet mindst, når vi bruger sæsonens danske råvarer. Her får du kok Adam Aamanns guide til hans personlige råvarefavoritter året rundt.

I videoklippet laver Adam Aamann en indisk inspireret curry med årstidens grøntsager lige nu: Græskar, kartofler og løg.

- August og september er de mest fantastiske måneder i Danmark. Der er et orgie af danske råvarer, og særligt i september er det bare fedt at gå i køkkenet, siger kok og vært på ’Madmagasinet’ Adam Aamann.

Aftenens udgave af programmet ’Madmagasinet’ på DR1 fokuserer på klimavenlig mad, og her er et af de gode råd at spise årstidernes danske grøntsager.

Adam Aamann lægger også selv stor vægt i at bruge årstidens danske råvarer i al sin madlavning.

- Danmark har så mange gode råvarer at byde på, og det er bare mere klimavenligt at bruge det, der er dyrket frit i den danske natur, og som kun er blevet transporteret et kort stykke vej, siger han.

Æbler kan det hele

Adam Aamann har en stensikker dansk råvarefavorit:

- Æblerne i september er min allerstørste favorit, og det er nok den råvare, jeg bruger mest ud over løg. Jeg bruger den i salater, i salte retter, i desserter, kager og chutney. Og meget mere. Vi har verdens bedste klima for æbler her i Danmark, og de smager bare bedst her, siger Adam Aamann.

Klik play i videoen herunder og se vært på 'Madmagasinet' Mette Frisk få gode råd om klimavenlige grøntsager og frugt af klimaekspert Michael Minter.

Herunder gennemgår Adam Aamann sine egne råvarefavoritter i de fire årstider.

Foråret

- Foråret den værste måned, særligt marts og april er helt døde i naturen, og vinterens rodfrugter er ved at være gamle. Det er den absolut fattigste og mest u inspirerende tid på året. I maj begynder der heldigvis at ske noget med asparges, spinat og rabarber og krydderurter, siger Adam Aamann.

Adams forårsfavoritter er:

  • Ramsløg

  • Spæde løg

  • Asparges

  • Rabarber

  • Spinat

  • Nye kartofler

  • Agurk

  • Ramsløg og alle nye skud, brændenælder, skovmærke.

  • Skorzonerødder

  • Andetårskål – nye skud fra vinterens kål.

  • Løvstikke

Sommer

- I juni, juli og august sker for alvor noget med de danske råvarer. Tingene begynder at komme op af jorden, i juni er det jordbær, kartofler og hyldeblomst, og i juli og august vælter det bare frem med en masse råvarer, som er skønne at bruge på grillen og i lette sommerretter.

Adams sommerfavoritter er:

  • Asparges

  • Hyldeblomster

  • Jordbær

  • Kartofler

  • Nye løg

  • Courgetter squash

  • Bønner

  • Ærter

  • Agurker

  • Gulerødder

  • Kirsebær, stikkelsbær og alle andre bær

  • Krydderurter

Efterår

- Efteråret er min favorittid – der er bare alt at tage af i jorden og på træerne. Der er tonsvis af grøntsager, æbler, pærer, blommer, svampe, bønner, nødder. September er i virkeligheden den vildeste måned, mener Adam Aamann.

Adams efterårsfavoritter er:

  • Æbler

  • Pærer

  • Beder – både røde, gule og grønne

  • Rodfrugter, jordskokker, persillerødder

  • Græskar

  • Dansk kål, rosenkål, savoykål

  • Hassel- og valnødder

  • Svampe

  • Kastanjer

  • Hyldebær, brombær og rønnebær

  • Kvæder

  • Krondild

  • Tomater

  • Krydderurter

Vinter

- Vinter lyder måske kedeligt, men faktisk er den årstid meget sjovere end foråret. Godt nok kommer der ikke nye ting op af jorden, men der kan stadig stå kål på markerne, og alt det, der er bevaret i kulerne, er af glimrende kvalitet. Først i februar begynder det at halte og blive mere uinteressant.

Adams vinterfavoritter er:

  • Æbler

  • Kål - f.eks. grønkål, savoykål, rødkål, rosenkål, palmekål

  • Nødder

  • Slåen

  • Rodfrugter

  • Skorzonerødder

  • Græskar

  • Citrusfrugter sydfra.

Her finder du Adam Aamanns opskrifter fra aftenens ’Madmagasinet’:

Se ’Madmagasinet’ i aften på DR1 kl. 21.

Facebook
Twitter