Sprøde, syltede og stegte: 7 alternative æggeretter til påsken

Lad dig inspirere til lækre og anderledes måder at servere det klassiske æg på.

Her er ægget både porcheret og friteret. (Foto: Anders Schønnemann © dr)

Den runde, smagfulde råvare bestående af en proteinrig hvide og en gul midte fyldt med vitaminer og mineraler. Det er ægget, som de fleste af os spiser flere gange om ugen.

Og lige nu befinder vi os midt i æggenes højtid; nemlig påsken.

- For mange hundrede år siden, da husholdningerne var selvforsynende i Danmark, var ægget en af forårets første, friske råvarer, fortæller madhistoriker Bettina Buhl og fortsætter:

- Hønsene begyndte nemlig at lægge æg igen i marts og april efter en lang og kold vinter, og det faldt ofte sammen med påskens fridage. Derfor blev æg lig med påske.

Friterede, syltede eller porcherede æg

Påske og æg hænger altså uløseligt sammen, men måske det i år er på tide at eksperimentere med den velkendte råvare?

Æg en cocotte, syltede æg, æg benedict eller friterede æg. Ikke nær så traditionelt som det blødkogte eller de skidne æg, men uden tvivl værd at give sig i kast med - især når det er påske.

En fantastisk, vegetarisk æggeret

Denne ret er både fascinerende, smuk og fyldt med smag. Ægget er porcheret og efterfølgende friteret, hvorefter det serveres på en lækker græskarpuré toppet med grønkålschips. En fantastisk forårsret.

Florentine og benedict

Skal morgenmaden eller frokosten peppes op i påsken, er æg benedict eller æg florentine perfekte retter. Her får du Adam Aamanns opskrift på de to æggeretter, som begge er simple, men samtidig blærede.

I opskriften kan du desuden se en video af, hvordan man laver den perfekte hollandaisesauce.

Æg en cocotte

Æg en cocotte er en elegant og lækker måde at tilberede sine æg på. Du steger kål, løg og bacon på en pande, tilsætter lidt fløde, hælder blandingen i en ildfast skål og slår et æg udover - og vupti. Din æggeret er klar til at blive bagt i ovnen.

Syltede æg med peberrod, bacon og dild

De syltede æg skal laves fire-fem dage i forvejen, men vi lover, at smagen bliver fantastisk. De halve syltede æg fyldes med en creme fraiche-, peberrods- og sennepsmos og pyntes med sprødt bacon og dild.

To slags æggemuffins

Det er simpelt og lækkert og kan spises både morgen, middag og aften.

Disse æggemuffins er nemme at lave, og i opskriften får du to varianter; én med skinke, spinat og hvidløg og én med broccoli, porre og dild.

Andeæg med citrus

Det tager 10 minutter at lave disse friske og syrlige æg. I opskriften bruger Anne Hjernøe andeæg, som for eksempel kan skaffes i kinesiske supermarkeder, men du kan også bruge almindelige hønseæg.

En omelet er altid en vinder

Brødrene Prices simple og lækre omelet serveres her med friske asparges. Er aspargesne ikke helt fantastiske endnu, kan du med fordel spise omeletten med ristede svampe, avokado, tomater og masser af krydderurter.

Facebook
Twitter