Sten griller op til 275 dage om året: 'Folk bør tage nogle flere chancer, når de griller'

Grillentusiasten Sten Hisselholm bruger titusindvis af kroner på sin hobby.

Danskerne elsker at grille. I 2009 brugte tre ud af fem en kuglegrill. I dag har flere fået øjnene op for gasgrillene. Grillentusiast Sten Hisselholm griller på både gas og kul. Faktisk ejer han 13 forskellige grill. (Foto: Oliver Seppo © DR)

Vi danskere er et storgrillende folkefærd – i hvert fald om sommeren, hvor vi lystigt finder grillstarteren frem, så snart temperaturen sniger sig op over de 16 grader.

Men der findes faktisk mennesker i dette land, som griller året rundt. De griller nærmest hvad som helst og hvor som helst. En af dem er Sten Hisselholm fra Horsens.

Ude foran den 37-åriges elektrikers hus står der intet mindre end 13 forskellige grill.

Der er små kuglegrill. Store kuglegrill. Gasgrill. Pillegrill. Og når Sten Hisselholm tager på ferie, tager han også gerne en grill eller to med. Bare lige for at være på den sikre side.

- Inden jeg fik børn, stillede jeg dem faktisk på bagsædet, og så fik de sikkerhedsseler på, så de ikke rutchede rundt, siger Sten Hisselholm med et grin.

Det største øjeblik i Sten Hisselholms grillkarriere var, da han vandt DM i spareribs. - Man kalder spareribs for kongekategorien, så det var stort at vinde det. Jeg blev helt ekstatisk og vil nærmest sammenligne det med, når seksårige drenge vinder deres første fodboldstævne, fortæller Sten Hisselholm. (Foto: (privatfoto))

'Du slipper for at rydde op'

Kærligheden til grilldisciplinen begyndte allerede i Sten Hisselholms barndom.

- Jeg er vokset op som så mange andre med grill i haven. Det var én, min far selv havde bygget af mursten, og det var ved den grill, at grundstenen til min hobby blev lagt. Senere fik min forældre en kuglegrill, og da de pensionerede den, var det mig, der overtog den.

På det tidspunkt var Sten Hisselholm i midten af 20'erne.

I begyndelsen var det bare de sædvanlige grillretter, som han smed på sin arvede kuglegrill: Pølser, koteletter – og bøffer, når det skulle være lidt ekstra lækkert. Men passionen for at grille voksede hurtigt.

Sten Hisselholm opdagede nemlig, hvor fedt det var bare at stå under åben himmel og tilberede sin aftensmad.

- Det her med at stå uden for og lave mad, det er bare noget helt særligt for mig. Det dufter godt, det er hyggeligt, og så slipper du for svineriet i køkkenet.

Griller både påskeæg og peberkagehus

I årene efter blev Sten Hisselholm mere og mere bidt af at grille.

Flere kuglegrill flyttede ind på terrassen. Selv datteren på fem år fik sin egen lille kuglegrill, så hun også kunne lære at tænde op.

Sten Hisselholm tilmeldte sig grillkurser, fik en masse nye grillvenner, begyndte at stille op i grillkonkurrencer og tog til events landet rundt.

I dag griller Sten Hisselholm mellem 200 og 275 dage om året. Når det er jul, smider han gerne flæskestegen på grillristen. Et grillet peberkagehus er det faktisk også blevet til. Og når det er påske, laver han hjemmelavede påskeæg på grillen:

Først puster han blomme og æggehvide ud af almindelige hønseæg. Så fylder han chokoladekagedej ind i æggene med en sprøjte. Derefter griller han æggene, så dejen inde i æggene bliver til chokoladekage.

Man kan sagtens bage i en grill. Sten Hisselholm laver gerne morgenboller og rugbrød på grillen.

For Sten Hisselholm er der nemlig ingen grænser for, hvad man kan tilberede på en grill.

- Jeg har faktisk kogt pasta på grillen engang til en konkurrence. Det er godt nok ikke noget, jeg gør ofte, men generelt synes jeg, at folk burde tage lidt flere chancer, når de griller. Vi har det jo med at vælge de sikre ting til grillen som kød og pølser, men der er så mange muligheder for at grille desserter, fisk, skaldyr og grøntsager.

En anden fordel ved at grille grøntsager er klimaet.

For nej, det er bestemt ikke særlig klimavenligt at fyre op for sin grill over 200 gange om året. Men når det nu skal være, så kan man stadig godt gøre en indsats for at minimere CO2-udslippet, mener Sten Hisselholm.

Det er ikke bare cykelryttere og fodboldspillere, der har sponsorer. Griller du til konkurrencer i Danmark, skal du helst have sponsorer på. Ellers bliver det hurtigt alt for dyrt, forklarer Sten Hisselholm. (Foto: (privatfoto))

- Jeg vil godt indrømme, at når det kommer til at grille, så er det da ikke de helt store klimatanker, jeg gør mig. Men det er nok noget, jeg er begyndt at tænke mere over de seneste år. Når jeg køber kul, så går jeg efter de klimaneutrale kul. Samtidig går jeg op i at bruge kullene fornuftigt, så de ikke bare ligger og futter af til ingen verdens nytte.

'Jeg bruger nok 5.000 kroner om året på min hobby'

Hvis du har købt en pose grillkul for nylig, sidder du måske og spekulerer på, hvad Sten Hisselholms indædte passion egentlig koster. Og det er ikke så lidt.

- Jeg bruger nok 5.000 kroner alene på kul, gas og træpiller, og skal jeg have en ny grill, bliver det hurtigt mellem 10.000 og 15.000 kroner, siger Sten Hisselholm, der både griller på kulgrill og gasgrill.

Regner han udgifter til konkurrencer med, ville beløbet blive endnu højere, men det er ikke rigtig noget, han tænker så meget over, for lysten til at grille handler ikke bare om madeksperimenter, men om fællesskab.

- Hvis du interesserer dig for grill i Danmark, er det nemt at blive en del af et ekstremt stort fællesskab. Det er lige meget, hvad man griller på, og om man er professionel eller amatør, men jeg har virkelig haft mange gode oplevelser, som rakte langt ud over maden, og det kan jo ikke rigtig gøres op i penge.

Facebook
Twitter