At sylte giver os ro i en travl hverdag

Vi sylter som aldrig før, og når vi sylter og laver vores egen mad fra bunden, giver det os ro og en form for kontrol i en kaotisk hverdag, fortæller forbrugersociolog.

Det er afslappende at sylte, og så bliver det til god mad uden unødvendige tilsætningsstoffer. (Foto: Ihar Ulashchyk © Alliance - Fotolia)

Hjemmesyltede agurker, fermenteret kål og kryddersnaps. Der er gang i køkkenerne i denne tid, hvor det er højsæson for at sylte, henkoge, fermentere og putte råvarer på glas, så der er hjemmelavede delikatesser til hele vinteren.

Og interessen for at lave sine egne syltede sager stiger i disse år, fortæller Heine Jeppesen, der er kategorichef hos Haugen-Gruppen, der står bag Tørsleffs produkter som Melatin og Atamon, som bliver brugt til at konservere frugter og grøntsager.

Dobbelt op på salg af syltebog

- Vi ser en stigende trend inden for syltning. Siden 2011 er der sket en vækst på 15-20 pct. i vores salg af vores produkter til syltning og konservering, og sidste år oplevede vi samtidig en fordobling af salget af den klassiske Tørsleffs Grønne Syltebog, siger han, og tilføjer, at den grønne syltebog i alt er solgt i over 1,8 mio. eksemplarer.

Trenden hænger sammen med en generelt stigende interesse for mad og madlavning, fortæller Nina Preus, der som forbrugersociolog hos Landbrug & Fødevarer holder et tæt og godt øje med fødevaretrends i Danmark.

Jagt på nye oplevelser

- Vi kan se, at der bliver flere og flere foodies, der går op i mad og madlavning, og vi ser, at mad er blevet en ny måde at søge oplevelser og nye horisonter på. Samtidig er der en søgning mod forenkling, mod ren mad, hvor man ved, hvad det, vi spiser, indeholder. Syltning, fermentering og henkogning rammer de tendenser, og det kan være baggrunden for en større interesse for det, fortæller hun.

En reaktion på kaos

- Vi vil stadig tættere på råvaren. Jeg ser det som en trend, der er opstået som reaktion på det kaos og manglen på balance mellem arbejde, familie og fritid, som mange giver udtryk for at opleve i hverdagen. Vi har travlt i hverdagen, og der er mange ting, vi ikke kan kontrollere, men vi kan kontrollere, hvad vi putter i munden. Derfor er der stadig flere, der vælger at lave konkrete fødevarer helt fra bunden, siger Nina Preus.

Man gør det for sig selv

Mange trends opstår i dag også fordi, man på facebook, instagram og snapchat vil vise omverden, at man har overskud og styr på tingene. Men selv om trenden med at gå op i mad og råvarer kan blive til flotte billeder og opslag på de sociale medier, så gør de allerfleste det faktisk for deres egen skyld:

- Det er ikke sådan en ’se mig, jeg kan sylte’-trend. For mange er det en fritidsinteresse, noget som man vælger at dyrke for at koble af og få ro og tid til fordybelse. Og så kommer der samtidig et spændende produkt ud af det, der smager anderledes og opleves som godt og sundt for ens krop. Så det er i høj grad for ens egen velvære og fornøjelses skyld, fortæller hun.

Ønsket om at give kroppen rene råvarer uden for mange tilsætningsstoffer og derfor lave mad fra bunden er en trend, som vi kun har set begyndelsen af, vurderer Nina Preus.

Mere mainstream

- Vi tror på, at den her søgning mod rene og naturlige råvarer tager mere og mere fat de kommende år, og vi forventer, at det f.eks. bliver mere og mere mainstream at ville lave maden fra bunden selv, når man kan finde tiden til det. Forbrugerne har oplevet, at der i helt almindelige produkter kan være mange ting på ingredienslisten, som er svære at gennemskue. Det kommer der nu en modreaktion på, hvor man søger mod naturlig og hjemmelavet mad, så man føler sig mere sikker på kvaliteten, siger hun.

Facebook
Twitter