'Total blodsplatter': Bagedyst-vinder provokerer med ny vanvittig bog

Kager må gerne være 'lidt for meget', mener Emil Obel fra Den store bagedyst.

Emil Obel vandt som 17-årig Den store bagedyst, og dermed blev han den yngste vinder nogensinde i det danske program. Sideløbende med sin gymnasietid har han skrevet sin første kagebog. (© Festlige og fantasifulde kageborde/ Politikens Forlag)

Var det noget med en blodig splatterkage med bærfyld?

Eller hvad med en Marie Antoinette-inspireret vandbakkelse med lavendelcreme og kandiserede violer?

Det sidste år har været et vildt år for den tidligere bagedystvinder, 19-årige Emil Obel.

Udover han lige er blevet student, har han nemlig også udgivet sin første bagebog 'Festlige og fantasifulde kageborde'.

- Det har været ret travlt, og jeg vil nok indrømme, at lige nu trænger jeg bare til at slappe af og bage lidt for sjov, fortæller Emil Obel, der trods sin unge alder også har bagt kager til dronningen.

Selvom han både har vundet Den store bagedyst og tidligere haft fritidsjob på Danmarks måske mest kendte konditori, La Glace, føler Emil Obel sig ret overbevist om, at han ikke vil være konditor, når studenterfesterne og sommerferien er overstået.

- Det, jeg synes er fedt ved bagning, er at eksperimentere. Jeg elsker den kreative proces og de pludselige ideer. Når man arbejder som konditor, så er en stor del af arbejdet også rutine. Her gælder det om at forfine sine teknikker og bage de samme kager mange gange, og det er faktisk ikke så meget mig, siger Emil Obel, som i stedet drømmer om at arbejde som scenograf.

Emil Obels passion for scenografi, fantasifulde opsætninger og eventyruniverser er derfor det, han dyrker i sin nye bog.

Her kan du se et udpluk af hans kreationer:

Rokoko-kagebord

(© Festlige og fantasifulde kageborde/ Politikens Forlag)

- Jeg har helt fra begyndelsen været sikker på, at min bog skulle skille sig ud fra andre bagebøger. Samtidig virkede det også oplagt at tage udgangspunkt i min interesse for scenografi.

Jeg elsker at pynte op, dække bord og skabe fantasifulde universer, og det er dette rokokokagebord et eksempel på, siger Emil Obel, som har hentet inspiration fra det franske slot Versailles og den sagnopspundne dronning Marie-Antoinette, der blev den sidste dronning inden den franske revolution.

- Jeg er derfor gået all in på guld, pasteller og pynt. Det kan ikke blive dekadent nok!

Viol

(© Festlige og fantasifulde kageborde/Politikens Forlag)

En af kagerne fra Emil Obels rokokotema er disse violkager, som er små vandbakkelser med blåbærmarmelade og lavendelcreme.

- Min bagebuddy Jasmin Gabay, som jeg var i bagedyst-finalen med, bagte nogle vandbakkelser med blåbær, og netop de vandbakkelser var med til at inspirere mig, forklarer Emil Obel, som også har et ganske bestemt motiv med sin brug af lavendel.

- Jeg forbinder lavendelmarker med Sydfrankrig, som jeg har besøgt flere gange med min familie, så når nu jeg arbejdede med et fransk tema, var det oplagt at bruge lavendel.

Winther Wonderland

(© Festlige og fantasifulde kageborde/Politikens Forlag)

- Jeg er typen, der hører julemusik hele året, og i min bog fungerer vinter-temaet som et af de mere klassiske temaer. Jeg ville alligevel gerne gøre det utraditionelt end et klassisk vinter eller juletema, med hvid, sølv og rød, så jeg besluttede, at det i stedet skulle være et amerikansk 'winter wonderland-tema', siger Emil Obel og uddyber:

- I min verden er USA bare et land, der lige gør lidt ekstra ud af det hele, og da jeg elsker at gå all in, så passer den stil rigtig godt til mig. Det må gerne lidt kitschet og lidt for meget, siger Emil Obel.

Påskehare

(© Festlige og fantasifulde kageborde/Politikens Forlag)

- Mine forældre er grafiske designere, så det ligger nok til familien at tænke visuelt. De har altid været gode til at hjælpe mig med at lave sjove fastelavnskostumer, og det her med at sy kostumer er så noget, jeg selv er blevet ved med at holde af - ligesom jeg elsker at bage og skabe fantasifulde universer, forklarer Emil Obel.

I bogens påsketema har han arbejdet med en lidt mere grafisk og tegneserie-agtigt stil.

- Når det gælder smagene i påsketemaet, så har jeg arbejdet med at putte friske og lidt syrlige smage ind i kagerne, som minder mig om forår. Påskeharen er derfor lavet med Nutella, nødder og appelsin til at knække chokoladesmagen.

Alice i Eventyrland

(© Festlige og fantasifulde kageborde/Politikens Forlag)

- Jeg synes Tim Burtons filmatisering af 'Alice i Eventyrland' er fantastisk, og generelt er jeg vild med hans universer, så den film har været en stor inspiration for mig, fortæller Emil Obel.

I Alice i Eventyrland-temaet har han forsøgt at skabe et eventyrlige skovunivers, som er dunkelt og mystisk.

- Det må gerne være skummelt, men også lidt dragende. Kagerne tager udgangspunkt i engelsk bagværk. Samtidig har jeg forsøgt at omsætte karaktererne og elementerne fra fortællingen til kagerne.

For eksempel er kagen 'Kaninhullet' en roulade, der står på hovedet, imens kagen 'Hjerter Dronning' er min version af den klassiske engelske kage 'Victoria Sponge'.

Meatpie

(© Festlige og fantasifulde kageborde/Politikens Forlag)

- Bogens halloweentema var faktisk det, jeg havde sværest ved, fordi jeg går så meget op i halloween, siger Emil Obel.

Inden han fik travlt med bagedysten, indrettede han i flere år i træk et spøgelseshus i sine forældres have i anledning af halloween.

- Jeg byggede kæmpe opsætninger med special effects, kostumer og masker, jeg selv lavede. På den måde var det faktisk svært at vælge hvilke halloween-elementer, jeg skulle gå med i bogen. Jeg var dog helt sikker på, at det godt måtte være ulækkert at se på.

I Emil Obels verden må der gerne herske tvivl, om en kage overhovedet er en kage.

- Min meatpie er lavet som kød og blodeksplosion, og jeg har pyntet den med glasskår som min finalekage, som jeg vandt med i bagedyst-finalen.

- Kagen skal ligne noget fra et operationsbord, sådan lidt 'Dexter'-stil. Det er sjovt, når det provokerer og man tør lege og lave kager, som man ikke har set før. Derfor synes jeg, det var fedt at lave en total blodsplatter. Og selvom folk ikke nødvendigvis har mod på at lave kagen, så håber jeg, at de kan bruge den som visuel inspiration.

Radioaktivt udslip

(© Festlige og fantasifulde kageborde/Politikens Forlag)

To af opskrifterne i bogen 'Festlige og fantasifulde kageborde' er ikke kager og denne opskrift på 'Radio aktivt udslip' er en af dem.

- Det her med at overraske, synes jeg er enormt fedt, og så faldt jeg over denne her teknik hvor pulveriserede blomster fra sommerfugleærten kan bruges, når man laver farveskiftende lemonade, forklarer Emil Obel.

- Det er ikke særlig krævende, og jeg tænker, det kan være enormt sjovt at lege med, hvis man for eksempel holder børnefødselsdag. Jeg håber, at det vil skabe en oplevelse, for det er i bund og grund dét, jeg vil med min bog: at skabe oplevelser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk