Træt af tudegrimme kager? Her er Bagedyst-deltagernes hemmelige våben

Med det rette udstyr kan du trylle sløje børnehave-eksperimenter om til knivskarpe mesterværker. Sæt i gang!

Det kan se legende let ud, når deltagerne i 'Den store bagedyst' fremtryller det ene mesterværk efter det andet.

Men de fleste kender nok til virkeligheden hjemme i køkkenet:

Når ens kage eller dessert - trods gode intentioner og en overskuelig opskrift - alligevel ender med at ligne et modellervoks-eksperiment fra Rød Stue.

Men lurer man lidt på deltagernes køkkener i bagedystteltet, er der nemlig en række værktøjer, der går igen.

Måske er det ikke værktøjer, der hører hjemme i et standardkøkken. De er ikke desto mindre geniale at have ved hånden, hvis du vil servere kage med den helt rigtige Bagedyst-finish.

Det har DR Mad set lidt nærmere på.

1

Knivskarpe kanter: Kageplast

Når det gælder lagkager, moussekager og andre klistrede kager, der ikke skal i ovnen, så er kageplast en uundværlig genvej til flot finish.

Kageplast er noget så simpelt som en rulle med hård, gennemsigtig plast. Inden du bygger din kage op, beklæder du din kageform med en strimmel bageplast. Lige inden kagen skal serveres, fjerner du formen, hiver plasticen af og vupti: Nu har du kage med skarp kant, der ligner noget fra et rigtigt konditori.

Bonustrick: Du kan godt genbruge dit kageplast. Bare vask det forsigtigt med en blød svamp i varmt vand med opvaskemiddel.

2

Ultrasprødt resultat: Perforeret tærte-ring

(© H.W. Larsen)

Har du hørt om perforerede tærteringe? Det er egentlig bare en tærteform med en masse små huller i. Hullerne sikrer, at der kommer luft på hele din tærtedej. Det giver et supersprødt resultat.

Samtidig vil dejen også sidde bedre fast på ringen og ikke glide ned. Så hvis du vil lave en citron- eller æbletærte i særklasse, så er denne tærteform intet mindre end magisk!

Bonustrick: Er du en rigtig pro, kan du også købe en perforeret bageplade.

3

Bloggernes favorit: Silikoneform

(© H.W Larsen)

Hvis der er en ting som Bagedyst-deltagere er vilde med, så er det moussebomber. Hvis ikke du er helt med på fænomenet, så er det de her farverige halvkugler i mousse, som Instagramtyper elsker at pynte brylluskager med.

I virkeligheden er det ikke rasende svært at lave en moussebombe, hvis du er bevæbnet med en silikoneform.

Bonustrick: Silikoneforme er også ideelle at hælde flydende chokolade i.

4

Ikke kun til crème brûlée: Gasbrænder

(© H. W. Larsen)

En gasbrænder er nyttig til mange ting. Hvis du laver en crème brûlée, kan du bruge gasbrænderen til at karamellisere sukkeret på toppen. Men en gasbrænder kan også løsne kanten på en frossen moussekage, der har sat sig fast i en form.

Bonustrick: Du kan også bruge en gasbrænder til at varme din kniv op. Med en opvarmet kniv opnår du et ultraskarpt snit på din kage.

5

Genvejen til blærede kager: Sprøjteposen

(© H. W. Larsen)

Har du styr på din sprøjteteknik? Hvis ikke, så er sprøjteposer og en lille sæt tyller vejen frem. Slut med grimme lagkager og slatne fryseposer du selv klipper hul i.

Bonustrick: Når du skal fylde din sprøjtepose, så stil den i et højt glas. På den måde har du hænderne fri til at hælde flødeskum ned i dybet, uden det klatter ud over det hele.

6

Værktøjet over dem alle: Den gode paletkniv

(© H.W. Larsen)

Kan man ikke bare bruge en dejskraber, spørger du? Jo, hvis du skal skrabe dej ud af en skål, så gå med den.

Men skal du glatte en creme, mousse eller flydende chokolade ud på en overflade, så får du et meget pænere resultat, hvis du har en platkniv. Og gerne en, der ligger godt i hånden.

Bonustrick: Har du hørt om en kageløfter? Det er i virkeligheden bare dæknavnet for en kæmpe paletkniv. Hvis du er typen der flytte rundt på kager, bunde og skrøbelig dessertværker, så er en kæmpe paletkniv guld værd.

7

Genial til høje kager: Små springforme

(© H. W. Larsen)

Der er et eller andet professionelt ved høje kager med mange lag i.

Men bruger du en standard springform, ender du tit ud med en lidt fladmast sag, som ikke rigtig ligner den fra opskriften. Hvis du vil lave flotte høje kager, kan du selvfølgelig lave en dobbelt portion. Men du kan også skrue ned for størrelsen på din springform og på den måde få mere højde på.

Bonustrick: Vær aldrig nærig med smørret, når du skal gøre din springform klar. Der er ikke noget mere surt en flot kagebund, der sidder fast i formen og går i stykker, fordi du skal krænge den ud med vold.

De tre universelle tips til bagning

  • 1. Stol aldrig blindt på din opskrift: Ingen opskrifter er perfekte. Ovne kan varme på forskellige måder, og måske er dine æg større end gennemsnittet. Derfor skal du altid bruge dine sanser, når du bager. Tjek kagen løbende i ovnen og smag gerne din dessert til i løbet af processen.

  • 2. Ikke noget med at sjusse: Laver du 'almindelig' mad kan du komme langt med at sjusse dig frem, hvis du har lidt erfaring. Når det kommer til bagværk, så er det en super dårlig ide at sjusse. Bruger du en teske bagepulver i stedet for en knivspids, kan projektet mislykkes. Derfor kan det betale sig at være seriøs med målene.

  • 3. Hav tålmodighed: Hvis du skal lave flotte kager, så bliver du nødt til at væbne dig med tålmodighed. Det ser legende let ud, når rutinerede bagere svinger dejskraberen. Men går du efter skarpe kanter og et instagram-venligt look, skal du være omhyggelig med din finish. Og det tager tid.

Klar til at gå kage-amok? Her kommer tre fantastiske opskrifter fra 'Den store bagedyst':