Tre retter for 40 kroner!? Imponér dine gæster for få penge

En lækker middag for vennerne behøver ikke smadre dit budget. Tricket er at vælge råvarer med omhu.

Det kan være hyggeligt at lave mad til en flok gæster. Selvom dit madbudget er begrænset, kan du stadig fremtrylle en imponerende tre retters middag. Det gælder bare om at planlægge råvarerne nøje. (© Grafik: Oliver Seppo)

Hvad kan du egentlig få for 40 kroner? En kaffe to go? En is med to kugler og guf? En ristet hotdog med baconpølse?

Det vilde er, at du faktisk kan få en hel tre-retters middag. Det kræver dog lige, at du laver den selv - og inviterer nogle folk.

Imens vi danskere har en tendens til at gå meget ud om sommeren, er det som om, at efterårene kalder på weekendmiddage og madklubber for venner og familie.

Er du typen, der gerne vil invitere, men måske ikke orker at bruge halvdelen af månedens madbudget på indkøb, er der mange genveje til at kreere en billig tre-retters festmiddag - også uden at det går ud over smagen.

Her har vi samlet tre lækre, budgetvenlige forretter, hovedretter og desserter, som egner sig perfekt til en hyggelig aften med stearinlys på bordet og rødvin i glasset.

Opskrifterne kommer fra DR's enorme opskriftarkiv, og du kan kombinere retterne, som du vil. Køber du ingredienserne i et discountsupermarked, kan du regne med en udgift på cirka 40 kroner per gæst, hvis du som minimum inviterer fire personer. Og det er altså for alle retterne.

1

Forretter

Suppe som forret er en klassiker, og det er der en grund til. Suppe er hyggeligt at samles om, og det lægger en god bund, som betyder, at du ikke nødvendigvis behøver at lave en kæmpe hovedret.

I efterårets måneder kan du finde masser af danske græskar på supermarkedshylderne, og her får du mange kilo grønt for pengene. Græskar egner sig fremragende til suppe, når bare du krydrer den godt (ellers kan det gå hen og blive en temmelig fesen omgang). Server suppen i små skåle, så dine gæster ikke bliver for mætte.

I Italien er bruschetta en populær og klassisk antipasti, og de har altså virkelig regnet den ud de italienere. Bruschetta er egentlig bare ristet brød med fyld på toppen, men af en eller anden grund bliver gæster bare ellevilde, når det rammer bordet. Her får du opskriften på Price-brødrenes bruschetta med svampe og en version med tomat. Tomatversionen er langt den billigste.

Hvis din hovedret er fyldig og mættende, er det smart at overveje en salat som forret. Ofte kan en salat se ud af lidt mere, hvis du tilfører ét anderledes element. Det kan for eksempel være en lækker ost eller et par bagte ferskner som i opskriften her.

En billig forret, der også altid virker, er den italienske tomatsalat, caprese, med tomat, frisk mozzarella og basilikum på toppen. Frisk mozzarella kan købes for ned til seks kroner i supermarkedet og med lidt olivenolie og salt ovenpå, smager det af meget mere.

2

Hovedret

Der sker et eller andet med os mennesker, når vi får stillet en spaghetti carbonara i udsigt. Vi bliver bare lidt gladere. Det er ligesom gratis drinks, hoteller med swimmingpools og isbutikker, der giver store kugler is. Den er bare rigtig svær at hade.

Denne geniale version af spaghetti carbonara er lavet på svampe, som sikrer retten dejlig meget umamismag. Du kan selvfølgelig også altid servere den klassiske carbonara, hvis du ved, at dine gæster sværger til bacon.

Indisk mad er en genial genvej til billig mad, eftersom retterne ofte er lavet på grøntsager. Krydderierne i denne kartoffel-blomkålsgryde sørger for, at det ikke bliver en tarvelig omgang, og på en kold efterårsaften varmer den godt. Du kan opgradere med chutney eller hjemmelavet myntesovs og måske endda hjemmelavede naanbrød, hvis du orker.

Hjemmelavet pizza er altid en billig måde at imponere gæster. Selvfølgelig kan det godt bliver en dyr omgang, hvis du insisterer på bøffelmozzarella og parmaskinke, men mindre kan også gøre det. Pizzaen i denne opskrift løfter sig flere niveauer over en klassisk pepperonifætter, fordi den skal smøres med artiskokpesto.

3

Dessert:

Der er tre afgørende årsager til, at crumblekager er geniale til middagsselskaber:

1. De er nemme at forberede lang tid i forvejen.

2. De behøver ikke at koste særlig meget at lave.

3. De bliver aldrig tørre og klassens time-agtige ligesom visse andre kager.

Lige nu svømmer Danmark over i smagfulde æbler og blommer. De rummer en sødme og en syre, der gør dem perfekt som crumblefyld. Server med lidt cremefraiche og dine gæster vil hungre efter en portion mere.

Pandekager er den mest googlede danske kage. Mange spiser den til brunch i weekenden, men har du overvejet, hvor godt de egner sig til et middagsselskab? Det eneste lille minus er, at du skal lave dem i forvejen. Til gengæld er de billige, alle kan lide dem, og det er hyggeligt at sidde og rulle sammen.

Banankager er ofte billige at bikse sammen, og finder du brune bananer på tilbud, bliver det endnu billigere.

I det hele taget er bananer en fantastisk kageingrediens, for de giver nemlig dit bagværk en dejlig svampet struktur. Servér med glasur, cremefraiche eller flødeostfrosting, hvis det skal være rigtig snasket.