Udsolgt på en time: 15-årige Kitty har åbnet et bragende succesfuldt bageri

Det startede som terapi, da Kitty Tait fik fingrene ned i dejen. Nu bliver hendes brød revet væk.

Onsdag formiddag plejer hovedgaden i Watlington, en engelsk landsby i Oxfordshire, at ligge øde hen.

Men ikke denne onsdag formiddag.

Folk kommer valfartende, både fra landsbyen og fra nabobyerne, og danner kø helt ud på gaden. De er troppet op i Watlingtons hovedgade for at besøge The Orange Bakery.

Et nyåbnet bageri, som er drevet af en kun 15-årig pige ved navn Kitty Tait. Hun har travlt med at byde de mange kunder velkommen og lange sit hjemmebagte brød over disken.

Kedsomhed, en nysgerrighed over for bagning og en god idé var nogle af ingredienserne i Kitty Taits succesrige bageeventyr. (Foto: Rasmus Harboe)

Måske tænker du, at en 15-årig pige burde have mere travlt med at være i skole på sådan en onsdag formiddag. Men det er der en god grund til, at hun ikke har:

- Sidste sommer blev jeg rigtig syg, og jeg blev trukket ud af skolen, fortæller Kitty Tait, der modtager hjemmeundervisning fra sin far.

- Jeg kunne ikke rigtig lave noget, så jeg kedede mig ret meget. Min far har altid bagt, og en dag spurgte han, om jeg ville prøve at bage et brød. I begyndelsen havde jeg ikke rigtig lyst. Men da jeg havde prøvet at lave et brød helt fra bunden – så bagte jeg mere og mere.

Begyndte som pop-up

Kitty Tait lider af depression, og for hende virker det terapeutisk at have fingrene i dejen. Kontakten mellem dej og hud beroliger hende, og det gør også noget sundt for hende at følge processen i at bage et brød fra start til slut.

Måske er det derfor, at Kitty Tait gik bage-amok og bagte så meget brød, at familien ikke kunne nå at spise det.

For Kitty Tait er det terapeutisk at have fingrene i dejen. Kontakten mellem dej og hud beroliger hende, og det gør også noget sundt for hende at følge processen i at bage et brød fra start til slut. (Foto: Rasmus Harboe © (c) DR)

Kitty Tait og hendes familie begyndte derfor at forære brødet til naboerne i Watlington. Rygtet spredte sig, og efterspørgslen voksede hurtigt.

Pludselig ville hele byen have fat i Kitty Taits brød – selvom det var bagt med de mest simple ingredienser: Mel, salt, gær og vand. Den slags bagerbrød er ikke hverdagskost, når man bor i en engelsk landsby.

- Vi får sjældent ordentligt brød her i Storbritannien. Der er ikke særlig mange bagerier, og de brød, som man kan købe i supermarkederne, er forfærdelige. Der er en underlig skam forbundet med at spise brød, fordi folk tror, at det er usundt, siger Kitty Tait.

Kitty Tait begyndte at lave pop-up-bagerier i Watlington om lørdagen. Det var her, hun virkelig mærkede, hvor populært hendes brød var – og så fik hun og hendes far en idé: Kitty Tait skulle åbne sit eget bageri.

Sådan en drøm koster naturligvis penge.

Der skulle lejes et lokale og skaffes udstyr og varer til at bage de mange brød og kager. Derfor søsatte Kitty Tait og hendes far en crowdfunding-kampagne i håb om, at de kunne skrabe 5.000 pund (lige over 40.000 kroner) sammen til projektet.

Der gik et døgn, så var de nået målet.

Mange bliver afvist efter at have stået i kø til Orange Bakery, hvor rygtet om Kitty Taits bagefærdigheder spredes fra. (Foto: Rasmus Harboe)

- Det var ret vanvittigt. Mange af pengene kom fra de lokale her i byen, men der kom også nogle fra dem, der følger mig på Instagram, forklarer Kitty men henvisning til bageriets konto.

Udsolgt på én time

Lige over en time efter åbningen denne onsdag formiddag er der allerede udsolgt.

Et glutenfrit brød ligger ensomt tilbage i kurven, mens resten af butikken er fuldstændig rømmet for bagværk. Kitty og hendes far må afvise nysgerrige kunder og hænger et skilt i vinduet, hvor der står, at bageriet er lukket og åbner igen ud på eftermiddagen.

For hvad gør en bager, når hun er løbet tør for varer?

Hun skynder sig selvfølgelig hjem for at bage.

Da Kitty vender tilbage få timer senere, er der allerede mange kunder, som venter tålmodigt på at blive betjent af den unge bager.

- Det er helt vildt, det her! Jeg havde overhovedet ikke forventet, at der ville komme så mange i dag, siger Kitty, inden hun igen begynder at lange friske brød og cookies over disken.

Om få år, når Kitty bliver myndig, vil hun gerne rejse og arbejde i en masse forskellige bagerier over hele verden. Blandt andet drømmer hun om at komme til Danmark og lære, hvordan man bager et rigtigt rugbrød.

Hendes største ønske er at komme til San Francisco, USA, for der er nogle af de allerbedste bagere, fortæller hun. Men lige foreløbig er hun lykkelig for sit lille bageri på hovedgaden hjemme i lille Watlington.

Kitty Tait og hendes far startede en crowdfunding-kampagne i håb om, at de kunne skrabe 5.000 pund (lige over 40.000 kroner) sammen til projektet. Det kunne de på et døgn. (Foto: Rasmus Harboe © (c) DR)

- Jeg er heldig, at min far er lærer, så han kan hjemmeundervise mig. Men det, jeg lærer ved at bage og have et bageri, føles så meget mere vigtigt. Jeg lærer nye færdigheder, som jeg hele tiden får mulighed for at bruge, smiler Kitty.

- Man taler så meget om, at iværksætteri er fremtiden, men i skolen lærer man ikke noget om at drive en virksomhed. Det lærer jeg nu.

Bliver du kagesulten? Så prøv Kitty Taits opskrift på cookies med krymmel:

Facebook
Twitter