Verdens billigste aftensmad? Her er smagseksplosionerne, vi bør nyde omgående

Cremet, krydret og dybt i smagen. Der er en masse at lære fra verdensmestrene i grøn mad.

Inderne er verdensmestre i vegetariske retter. Det er i hvert fald det land i verden, hvor der bliver spist mindst kød. Cirka 20 procent af befolkningen lever kun af vegetarisk kost. (Foto: / Grafik: Oliver Seppo)

Vi danskere vil gerne leve bæredygtigt. Og vil vi gerne spise mad, der ikke går hårdt ud over klimaet.

Men når det kommer til at skære ned på bøfferne, hakkekødet, pølserne og alt det andet kød, som vi burde spise mindre af, går det bare ikke særlig godt.

Aldrig har der været så stort fokus på klimaforandringer, og aldrig har der været så mange plantepølser, grøntsagsfars og vegetariske alternativer i supermarkedernes kølediske.

Alligevel spiser vi stadig kød i mere end tre ud af fire aftensmåltider, viser undersøgelser fra den selvejende institution Madkulturen.

Men vil man skære på kødet, så kan man hoppe til udlandet på inspirationstur. Et land, der på madfronten er de rene klimadukse, er Indien.

Her bliver der spist mindre end fire kilo kød om året per indbygger i gennemsnit, hvilket er det laveste kødforbrug per indbygger i verden, viser tal fra FN.

Mange af de klassiske indiske evergreens har komplekse krydderisammensætninger, der tilfører retterne så mange smagsnuancer, at man ikke savner kød.

Samtidig er indisk mad billigt, mættede og nemt at lave i store portioner.

Så hvis du er hører til gruppen af danskere, der gerne vil skære ned på kødforbruget, så har vi samlet syv indiske favoritretter her:

1

Måske verdens billigste ret?

Dahl, daal eller dhal, som den også staves, er måske den mest fundamentale ret i det indiske køkken.

Den er for det meste lavet på linser, men man kan også finde opskrifter med kikærter og andre bælgfrugter. Dahl har eksisteret i flere årtusinder, og i dag har hver provins i Indien deres helt egne traditionelle dahlopskrifter.

Måske er dahl ikke den smukkeste ret, der findes, men den er smagfuld og mættende på grund af de mange proteiner og fibre i linserne. Og så er den ekstremt budgetvenlig.

2

Cremet og klimavenlig

Imens vi i Danmark forstår karry som et krydderi, så er en curry på engelsk udtryk for et hav af sammenkogte retter med karry i.

Denne curry er skabt af smørrebrødskongen Adam Aamann. Den består af butternut squash-græskar og kartofler samt kokosmælk eller fløde (du vælger selv), hvilket gør den til en cremet omgang.

Når det gælder kartofler, er det en af de mest klimavenlige råvarer, du kan spise, og denne opskrift er en ret lækker måde at få dem i spil på.

3

Lav din helt egen smagseksplosion

I Storbritannien kalder mange chicken tikka masala for en nationalret.

Selvom mange danskere nok regner denne cremede og krydrede klassiker for indisk, så tyder det meste på, at den stammer fra Glasgow. Dog er den for længst blevet en klassiker i Indien også.

I virkeligheden behøver man faktisk ikke engang kylling for at gøre retten delikat, og her får du opskriften på en vegetarisk version.

4

Pimp dine ris

I Indien er ris ikke bare ris. Der er hundredevis af måder, de kan tilbederes og ikke mindst krydres på.

En populær risret er safranris, og her kan du se, hvordan brødrene Price laver dem. Det er egentlig ret simpelt og en smart måde at opgradere tilbehøret til en krydret gryderet.

5

Kålretten der aldrig smager af prut

Blomkål er faktisk en ret delikat kåltype, og i disse måneder løber den danske blomkålsæson.

Blomkål kan smagte nøddeagtigt, hvis den bliver tilberedt ordentligt, og det gør den, når man laver den klassiske indiske ret 'aloo gobi', som både er et hit i Indien og Pakistan.

'Aloo' betyder kartofler og 'gobi' betyder blomkål på hindi. Retten kan bikses sammen på omtrent en halv time, og den smager faktisk endnu bedre dagen efter, så du kan sagtens lave en stor portion.

6

Indiernes svar på babybite

Samosa er indernes svar på en babybite.

De er nemlig oplagt som mellemmåltid og relativt nemt at spise på farten. I virkeligheden er samosas nok en hel del sundere end de små pølsebrød, især hvis du laver dem efter denne opskrift, som rummer ærter, kartofler og et væld af krydderier.

Du kan sagtens lave en stor portion samosaer, fryse dem ned og tage dem op til madpakken en efter en.

7

Tilbehøret der kan opgradere enhver ret

Naanbrød er godt, og hjemmelavede naanbrød er dobbelt så godt.

Holder du en middag vil et par simple brød også høste dyb beundring, selvom de ikke behøver tager mere end 30 minutter at bikse sammen.

Ofte er de færdiglavede naanbrød, man køber i supermarkederne fulde af sukker, og laver du dine egne, er du også selv herre over mængden af krydderier.

I denne version af naanbrød krydrer du dem med hvidløg og bukkehornsfrø, men du kan også bruge nigellafrø eller 'jomfru i det grønne', som frøene også kaldes.

8

Super dahl fra krydderidronningen over dem alle

Selvom vi allerede har skrevet om én dahl, så er denne version også et kig værd.

Camilla Plum er en sand specialist i krydderier, og her laver hun en dahl, som er så flydende, at den fungerer som en suppe.

Vil du ramme den helt rigtige smag, ligger hemmeligheden i kardemommen. Den skal du støde selv, så køb hele kardemommefrø, anbefaler Camilla Plum. På den måde opnår du en langt mere nuanceret og dybre smag i din dahl.

FacebookTwitter